Talouden trendit

Kaleva: Iso osa bitcoin-kaupoista jätetty ilmoittamatta verottajalle

Noin 500 tapauksessa bitcoin-kaupoilla saadut kurssivoitot ovat olleet merkittäviä.

Noin 500 tapauksessa bitcoin-kaupoilla saadut kurssivoitot ovat olleet merkittäviä.

Valtaosa bitcoin-kaupoista saaduista voitoista on jätetty ilmoittamatta verottajalle, vaikka niistä pitäisi ilmoittaa, kertoo Oulussa ilmestyvä Kaleva.

Kryptovaluutta bitcoin on ollut viime kuukausina todellinen kurssiraketti. Bittirahan arvo suhteessa dollariin on noussut viimeisen vuoden aikana huikeat 1566 prosenttia. Todellinen huuma alkoi lokakuun alusta. Vielä viime vuoden alussa kurssi oli hieman yli 900 dollaria. Kovimmillaan arvo kävi viime joulukuussa, jolloin bitcoin noteerattiin hetkellisesti yli 19 000 dollariin.

Maailmanlaajuisesti kaikkien virtuaali- eli kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo monikymmenkertaistui viime vuoden aikana. Yhteenlaskettu markkina-arvo oli Coinmarketcap-sivuston mukaan perjantaina 690 miljardia dollaria eli yli 560 miljardia euroa. Jotain yhteisarvon suuruudesta kertoo, se että sillä summalla voitaisiin maksaa Suomen valtionvelan viiteen kertaan. Kaikien kryptovaluuttojen markkina-arvosta bitcoinin osuus on merkittävin.

Kova kurssinousu on tuonut sijoittajille myös pääomatuloja, kun sijoittajat ovat myyneet bitcoin-sijoituksiaan voitollisesti.

Kalevan mukaan lukumääräisesti ja euromääräisesti valtaosa kaupoista saaduista voitoista on kuitenkin jätetty ilmoittamatta verottajalle, vaikka niistä tietenkin pitäisi ilmoittaa. Näin kertoo Verohallinto.

”Se käsitys meillä on. Kyseessä on yleensä pääomatulo, joka on saatu kurssivoittojen myötä. Mutta jonkin verran niitä on myös oma-aloitteisesti ilmoitettu meille, ihan huomattaviakin summia. Ei niitä kaikkia jätetä ilmoittamatta”, kertoo ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta.

Puiron mukaan verottaja on analysoinut parin vuoden aikana noin 10 000 bitcoin-lompakkoa ja niihin liittyviä maksusuorituksia. Noin 500 tapauksessa kurssivoitot ovat olleet niin merkittäviä, että niistä on verotettu kansalaisia.

Bitcoinien myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Myyntivoiton tai -tappion määrä lasketaan niin, että myyntihinnasta vähennetään ostohinta (hankintahinta). Myyntivoitto verotetaan pääomatulona. Pääomatulojen veroprosentti on Suomessa tällä hetkellä  30 prosenttia. Yli 30 000 euron pääomatuloista maksetaan veroa 34 prosenttia.

Myyntihinnasta voi vähentää voiton hankkimiskulut, esimerkiksi välityspalkkiot ja toimitusmaksut.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi
Ylös
>