Asunnot ja kiinteistöt

Torjuuko kotitalousvähennys harmaata taloutta?

Ekonomistikone kysyi mitä ekonomistit ajattelevat siitä, onko kotitalousvähennys tehokas tapa torjua harmaata taloutta.

Ekonomistikone kertoo, mitä suomalaiset taloustieteilijät ajattelevat talouden tärkeistä aiheista. Panelisteille esitetyt kysymykset pureutuvat sekä talouspolitiikan ajankohtaisiin aiheisiin että taloustieteen klassisiin kysymyksiin

Ekonomistikoneen mukaan suuri enemmistö pitää kotitalousvähennystä tehokkaana tapana torjua harmaata taloutta. Toista mieltä on panelisteista vain muutama.

Kotitallousvähennys ja harmaa talous. Ekonomistit sitä mieltä, että kyllä vähentää.

Kyselyyn vastanneista ekonomisteista peräti 74 prosenttia on sitä mieltä, että kotitalousvähennys on tehokas tapa torjua harmaata taloutta. Eri mieltä tai voimakkaasti eri mieltä on ainoastaan kahdeksan prosenttia vastanneista.

Pieni osa ekonomeista ovat epävarmoja vastauksestaan. Esimerkiksi VATT:n Anni Huhtala muistuttaa, että asia olisi helpompi näyttää toteen, mikäli käytettävissä olisi dataa ajalta ennen ja jälkeen kotitalousvähennystä.

Voimakkaasti eri mieltä on esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitoksen Tuomas Kosonen, joka muistuttaa, että kotitalousvähennys on erittäin kallis järjestelmä eikä siksi ole kustannustehokas, vaikka se harmaata taloutta vähentäisikin. Myös samaa mieltä olevista vastaajista osa kertoi, että ”tehokas”-sanan käyttäminen on ehkä liikaa.

Väitteen kanssa samaa mieltä oleva Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Markku Kotilaisen mukaan kotitalous on toiminut hyvin ja vähentää insentiiviä pimeään työhön. Petri Rouvinen puolestaan muistuttaa, että kotitalousvähennyksen kautta ulkopuolisella pimeästi ja laillisesti teetetty työ saadaan kutakuinkin samalle viivalle. Tätä kautta se torjuu ainakin osaa harmaasta taloudesta.

Kotitalousvähennys on enintään 2 400 euroa vuodessa. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Lue lisää: Kotitalousvähennys on rahanarvoinen etu

Kotitalousvähennyksellä on ajateltu olevan useita yhteiskunnan kannalta positiivisia ominaisuuksia. Sen on väitetty vähentävän harmaata taloutta ja lisäävän työllisyyttä. Se ainakin on selvää, että kotitalousvähennys on käyttäjälleen rahanarvoinen etu.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  12.3.2018 at 20:18

  Kotitalousvähennys markkinoitiin aikoinaan demarien toimesta, kun siellä ymmärrettiin, ettei ”piikatalouden” vastustaminen enää käynyt edes vaaliargumentista vaan harmaa talous ajoi retoriikassa oikealta ohi.

  Vähennys tarkoitettiin alunperin hoivakustannusten alentamiseksi, mutta sen ottivatkin omakseen remontoijat. Niinpä seuraavat vuodet käytettiin Arkadianmäellä sen pohtimiseen, miten estää omistavaan luokkaan kuuluvaa verovelvollista saamasta etua remppaamalla kämppänsä kuntoon vuokralla asuvan veronmaksaja-duunarin piikkiin.

  ”kotitalousvähennys on erittäin kallis järjestelmä eikä siksi ole kustannustehokas, vaikka se harmaata taloutta vähentäisikin.”

  -Hyvin harva vähennys- tai verotusjärjestelmä on kokonaisvaikutuksiltaan kustannustehokas(liekö sitä edes verottaminen ylipäänsä?) Useimmat ovat kuitenkin ”veroneutraaleja” siinä mielessä, että ne kyetään perustelemaan jonkin tasa-pykälän nojalla, verosolidaarisuuteen vedoten tai muuten poliittisesti hyväksyttävällä tavalla.

  Yhtä kustannustehotonta oli eriyttää vähennysoikeus sen mukaan, tekeekö rempan lapsi vanhemmilleen vaiko, kuten luonnollisemmalta tuntuisi, vanhempi taloudellisesti heikommalla olevan lapsensa hyväksi. Suomessa kun ollaan, asia on tietenkin niinpäin, että vanhemman antamaa apua ei hyväksytä. Eihän porvarin kakaroille sovi antaa veroetua, ei vaikka siinä samalla työllistettäisiin kymmenen duunaria ja saataisiin kuriin aikamme kamalin mustasurma eli harmaa talous.

  Kuvaavaa tämänkin verojutun ”neutraalisuudelle”(lue: poliittiselle painoarvolle) on sekin, että se on vuosikymmenien mittaan työllistänyt niin monta verolakimiestä ja oikeusistuinta, että pelkästään sen työn verottamisesta saatujen tulojen huomioiminen muuttaisi varmasti kaikki kotitalousvähennyksen kustannustehokkuuslaskelmat positiiviselle kannalle.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös