Talouden trendit

Autoilu suuren murroksen kynnyksellä – kaupunki teki sopimuksen sähköautopalvelusta

Autoilussa puhaltavat nyt muutoksen tuulet.

Sähköautojen ja muiden uusien voimansiirtolähteiden lisäksi autoilun omistus ja hallinta ovat murroksessa. Perinteisen auton omistuksen ja vuokrauksen lisäksi markkinoille on vyörymässä uudenlaisia konsepteja.

Yksi tällainen uusi autojen omistamisen ja hallinnan muoto ovat yhteiskäyttöautot, jotka tekevät nyt tuloaan Suomen automarkkinoille.

Yhteiskäyttöauton omistaa yritys tai muu yhteisö, ja auto on yrityksen asiakkaiden tai yhteisön jäsenten käytettävissä. Yhteiskäyttöauto voi olla myös yksityishenkilöiden yhdessä omistama kimppa-auto. Tällöin auton omistajat jakavat ajoneuvon keskenään vastikkeetta tai vastikkeellisesti. Vastikkeellista kimppa-autoilua kutsutaan vertaisvuokraukseksi.

Yhteiskäyttöauton varaus ja auton ovien avaaminen sekä sulkeminen tehdään yleensä internetselaimella tai matkapuhelimella.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen sähköautoja koskevasta ajoneuvopalvelusta AR-Rent Oy:n kanssa. Kyseessä on neljän sähkökäyttöisen henkilöajoneuvon palvelu kolmevuotiselle sopimuskaudelle.

Palvelussa autot ovat ensisijaisesti kaupunkikonsernin käytössä virka-aikana, jolloin kaupungin yksiköt varaavat ajoneuvoja tarpeen mukaan. Mikäli kaupunki ei ole varannut ajoneuvoja käyttöönsä, autot toimivat niin sanottuina yhteiskäyttöautoina eli ne ovat muun muassa alueen yritysten, asukkaiden ja matkailijoiden vuokrattavissa. Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat ensisijaisesti juuri muiden kuin kaupungin henkilöstön työkäytössä.

Lappeenrannan kaupunki on arvioinut, että tämän tyyppisellä palvelulla sähköajoneuvokaluston hinta kilometriä tai tuntia kohden tulee olemaan kaupungille erittäin kilpailukykyinen. Sopimushinnoittelussa sovelletaan riskinjakomallia, minkä vuoksi kaupungin kuukausihinta laskee ajoneuvon käyttöasteen noustessa, kertoo kaupungin johtava asiantuntija Markus Lankinen.

”Tällä yhteiskäyttösopimuksella saamme kaupungin autot resurssitehokkaaseen käyttöön. On kaikkien etu, että autot eivät seiso tyhjänpanttina, kun kaupunki ei tarvitse niitä. Maksamme kaupungin käyttöoikeudesta, mutta malli kannustaa yrittäjää ajoneuvokaluston aktiiviseen markkinointiin. Olen tosi tyytyväinen, että tämä kilpailutus tuotti tällaisen tuloksen.”

Lappeenrannan kaupungin tekemä sopimus on Suomessa ainutlaatuinen ja niin sanotusti pilottimalli vastaavanlaisiin palvelumuotoihin, jossa omaa kalustoa on mahdollisimman vähän. Ajoneuvopalvelu tuleekin Lappeenrannassa korvaamaan kaupungin aiemman ajoneuvokaluston, sanoo kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

”Tarkoitus on, että kaupunki ei itse omista enää autoja, vaan ne ovat yhteiskäytössä olevia vuokra-autoja. Autot kulkevat uusiutuvalla energialla, mikä edistää myös tavoitteitamme päästöjen vähentämisessä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös