Talouden trendit

Uusin käänne kauppasodassa – rajoitteita kiinalaisten investoinneille

Yhdysvallat suunnittelee nyt tuontitullien lisäksi myös rajoitteita kiinalaisten yhtiöiden mahdollisuuksiin investoida teknologiayhtiöihin.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti viime maanantaina harkitsevansa uusien 10 prosentin tuontitullien asettamista kiinalaisille tuotteille. Tullien kohteena olevan tuonnin arvo olisi 200 miljardia dollaria. Lisäksi Trump uhkaili uusista tullimaksuista, jos Kiina vastaa omilla tullimaksuillaan.

Tullisota alkoi, kun Trump viime viikolla asetti kiinalaistuotteille 25 prosentin tullimaksut. Näiden tullimaksujen kohteina olevien kiinalaistuotteiden arvo on 50 miljardia dollaria. Välittömästi Kiina uhkasi vastaavansa tulleihin asettamalla amerikkalaistuotteille samansuuruiset tullit. Lisäksi Kiina vaati muita valtioita ryhtymään yhteisiin toimiin Yhdysvaltojen toimintaa vastaan.

Trump uhkasi Twitterissä myös viime viikolla myös uusista 20 prosentin tariffeista kaikkiin EU:sta Yhdysvaltoihin tuotaviin autoihin.

Tällä hetkellä EU perii USA:sta tuotavista henkilöautoista korkeammat tuontitullit kuin mitä Yhdysvallat perii EU:sta tuotavista autoista. Uutistoimisto Reutersin mukaan EU:sta Yhdysvaltoihin tuotavista henkilöautoista maksetaan tällä hetkellä 2,5 prosentin tariffit ja kuorma-autoista 25 prosentin tariffit. EU perii puolestaan Yhdysvalloista tuoduista autoista 10 prosentin tariffit.

Uusin käänne kauppasodasta saatiin kun USA:n valtiovarainministeriön hahmotelma kiinalaisinvestointien hillitsemisestä tuli julki. Asiasta kertoi Reuters.

Hahmotelman mukaan yritykset, joissa on vähintään 25 prosentin kiinalaisomistus, eivät saisi ostaa amerikkalaisia teknologiayhtiöitä.

Amerikkalaiset ovat pitkään syyttäneet kiinalaisia laittomasta teknologian kopioimisesta.

Trumpin määräämät 50 miljardin dollarin tullit kohdistetaan aloille, joilla Kiina on pyrkinyt hankkimaan epäreilua kilpailuetua.  Näitä toimialoja ovat Kiinan johdon nimeämät tärkeimmät kehittämiskohteet, kuten robotiikka, lentokone- ja raideliikenneteollisuus sekä sähköajoneuvot.

Yhdysvallat hyökkää Kiinaa vastaan myös Maailman kauppajärjestö WTO:ssa. USA syytää Kiinaa siitä, ettei se salli amerikkalaisten yhtiöiden lisensoida teknologiaansa markkinoillaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös