Sijoitusuutiset

Hallitus päätti sijoitussäästötilistä – tulossa 50 000 euron katto

Ylen mukaan aamun budjettineuvottelutietojen perusteella sijoitussäästötilille olisi tulossa katto.

Tämä katto olisi siis sijoitustilille tehtävän talletuksen enimmäissumma, jota verovapaus koskisi.

Siniset ovat kannattaneet neuvotteluissa matalampaa rajaa ja kokoomus korkeampaa. Sijoitussäästötilin enimmäisrajaksi on todennäköisesti tulossa 50 000 euroa. Sijoitussäästötilille voi siis siirtää maksimissaan 50 000 euroa, mutta tilin sisällä omistusten arvo voi kasvaa suuremmaksi, eikä raja vaikuta tähän.

Hallituksen päättämässä sijoitussäästötilissä tilin osakkeiden osingot saa sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että välissä menee veroa.

Kapitalisaatiosopimusten sekä säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelua kiristetään valtiovarainministeriön eri sijoitustuotteiden verokohtelua käsitelleen työryhmäesityksen mukaisesti. Varoja nostettaessa verotettavaksi pääomatuloksi luetaan tuoton suhteellinen osuus tilillä olevista varoista.

Uudistukset tulevat voimaan vuodesta 2020 alkaen.

Sijoitussäästötili on tili, johon voi siirtää rahaa ja käydä tilin sisällä kauppaa pörssiosakkeilla. Tapahtumia tilin sisällä ei veroteta. Osakkeita on siis mahdollista myydä ilman välittömiä verovaikutuksia ja osingot voi sijoittaa uudelleen ilman, että niistä menee välissä veroa.

Osakesäästötilit ovat pohjoismainen tapa säästää. Tilit ovat jo käytössä Ruotsissa ja Norjassa ja Tanskassakin asiaa valmistellaan. Osakesäästötilit ovat käytössä muuallakin päin maailmaa, kuten Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Virossa.

Valtiovarainministeriö esitti keväällä eri sijoitusmuotojen verotukseen yhtenäisiä periaatteita.

Työryhmä arvioi eri sijoitusmuotojen verotusta toimivuuden, ajantasaisuuden, kannustavuuden ja neutraalisuuden näkökulmista. Työryhmä tunnisti periaatteita, joilla voidaan lähentää erilaisten sijoitustuotteiden tuloverokohtelua toisiinsa nähden, ja antoi suosituksia tulevaa lainvalmistelua varten.

Työryhmä tarkasteli välillisiä sijoittamisen muotoja, eli sijoitusrahastoja, säästö- ja sijoitusvakuutuksia, kapitalisaatiosopimuksia, kertamaksullisia eläkkeitä, kommandiittiyhtiömuotoisia pääomarahastoja sekä mahdollista sijoitussäästötiliä. Sijoitustuotteet ovat kaikki erilaisia, ja niitä myös säännellään yksityisoikeudellisesti eri tavoin.

Valtiovarainministeriön työryhmän raportissa ei esitetty minkäänlaista vuotuista euromääräistä verovapaata enimmäisrajaa sijoitussäästötilille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on kannattanut sijoitussäästötilin käyttöönottoa. Hänen mukaansa sijoitussäästötilistä on hyviä kokemuksia Norjasta ja Ruotsista, jossa tilejä on avattu yli kaksi miljoonaa kappaletta. Myös Suomessa yli 800 000 yksityishenkilöä omistaa pörssiosakkeita.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat pitävät tiedotustilaisuuden budjettiriihestä tänään keskiviikkona kello 14.00.

Näin päätöstä on kommentoitu Twitterissä.

 

Päivitämme tietoja sijoitussäästötiliin liittyvistä hallituksen päätöksistä tähän artikkeliin.

1 kommentti

1 kommentti

  1. nimetön

    29.8.2018 at 15:12

    Toivottavasti verovapaus koskee myös ulkomaisia osakkeita ja niiden osinkoja. Noista urpoista kun ei voi koskaan olla varma.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös