Sijoitusuutiset

Joukkorahoitusyhtiö Fellow Finance listautuu – tällaiset ovat listautumisannin ehdot

Erityisesti vertaislainojen välityspalvelustaan tunnettu Fellow Finance on päättänyt listautua First North -markkinapaikalle. Osakeannilla yhtiö pyrkii vauhdittamaan kansainvälistä kasvuaan ja toiminnan laajentamista.

Fellow Finance toimitusjohtaja Jouni Hintikka

Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka.

Erityisesti vertaislainojen välityspalvelustaan tunnettu Fellow Finance on päättänyt listautua First North -markkinapaikalle. Osakeannilla yhtiö pyrkii vauhdittamaan kansainvälistä kasvuaan ja toiminnan laajentamista.

Fellow Financen suunnitellun listautumisannin ja listautumisen tavoitteena on kansainvälisen kasvun ja toiminnan laajentamisen rahoittaminen. Lisäksi listautumisella tavoitellaan osakkeenomistajien määrän kasvattamista, yhtiön pääsyä pääomamarkkinoille sekä osakkeen likviditeetin ja yhtiön tunnettuuden lisäämistä.

Listautuminen mahdollistaa myös osakkeiden tehokkaamman käytön esimerkiksi maksuvälineenä mahdollisissa yrityskaupoissa sekä henkilöstön palkitsemisessa. Fellow Financen listautumisannista hankkimien bruttotuottojen arvioidaan olevan yhteensä noin 10,0 miljoonaa euroa enne listautumisantiin liittyviä palkkioita ja kuluja.

Institutionaaliset sijoittajat, jotka ovat tietyt OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot, tietyt SP-Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimat rahastot ja Prior&Nilsson Fond och Kapitalförvaltning AB ovat antaneet etukäteiset merkintäsitoumukset ja sitoutuneet tulemaan ankkurisijoittajiksi listautumisantiin.

Sisäpiiriläiset osallistuvat listautumisantiin

Lisäksi yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kai Myllyneva ja hallituksen jäsenet Esa Laurila ja Jorma Alanne ovat antaneet etukäteiset merkintäsitoumukset merkitä osakkeita listautumisannissa. Etukäteisten merkintäsitoumusten yhteismäärä on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka kertoo, että yhtiö välittää lainaajille markkinaehtoisia kuluttajalainoja ja yrityslainoja sekä markkinaehtoista laskurahoitusta. Sijoittajille palvelu mahdollistaa varojen hajauttamisen vaihtoehtoiseen omaisuusluokkaan kuluttomasti ja vaivattomasti.

Joukkorahoitusala on kasvanut voimakkaasti sekä globaalisti että Euroopassa.

”Näemme markkinoilla useita kasvun ajureita – muun muassa teknologian kehittymisen tuomat mahdollisuudet, alustatalouden esiinmarssin useilla liiketoiminta-alueilla, koneoppimisen kehittymisen tuomat mahdollisuudet, perinteisten sijoitusmuotojen alhaiset tuotto-odotukset sekä palvelujen helppokäyttöisyyttä ja nopeaa saatavuutta suosivat kuluttajatrendit”, Hintikka toteaa.

Hintikan mukaan Fellow Finance haluaa nousta Euroopan johtavaksi joukkorahoituspalveluksi.

Listautumisannin ehtojen pääkohdat

Yhtiö on asettanut listautumisannille merkintähinnan 7,73 euroa osakkeelta. Listautumisannissa merkittäväksi annetaan enintään 1 300 000 Yhtiön uutta osaketta ja tietyt yhtiön osakkeenomistajat tarjoavat myytäväksi enintään 1 293 658 olemassa olevaa osaketta institutionaalisille sijoittajille Suomessa ja soveltuvin lakien mukaisesti kansainvälisesti sekä yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa ja konsernin henkilöstölle ja hallituksen jäsenille.

Henkilöstöannissa sovelletaan merkintähintaa alhaisempaa merkintähintaa, 6,96 euroa osakkeelta.

Listautumisannin arvo on noin 20,0 miljoonaa euroa olettaen, että listautumisannissa tarjotaan ja merkitään enimmäismäärä tarjottavia osakkeita. Yhtiön koko osakekannan arvostus on instituutioannin merkintähinnalla (ennen annista saatavia varoja) noin 45,0 miljoonaa euroa.

Tarjottavat osakkeet vastaavat noin 36,4 prosenttia yhtiön osakkeista ja kaikkien osakkeiden tuottamasta äänimäärästä listautumisannin jälkeen olettaen, että listautumisannissa tarjotaan ja merkitään enimmäismäärä tarjottavia osakkeita.

Yleisöannissa tarjotaan alustavasti enintään 775 000 tarjottavaa Osaketta ja instituutioannissa alustavasti enintään 1 718 658 tarjottavaa osaketta. Yleisöannin merkintäajan odotetaan alkavan 27.9.2018 kello 9.30 ja päättyvän viimeistään 5.10.2018 kello 16.30.

Merkintäajat voidaan keskeyttää toisistaan riippumatta aikaisintaan 4.10.2018 kello 16.30. Kaupankäynnin Fellow Financen osakkeilla odotetaan alkavan Nasdaq Helsinki Oy:n First North Finland -markkinapaikalla arviolta lokakuun 11. päivänä.

Osakeannista saadut varat käytetään ensisijaisesti kansainvälisen kasvun ja toiminnan laajentamisen rahoittamiseen.

Mikä on Fellow Finance?

Fellow Finance on vuonna 2013 perustettu ja vuonna 2014 toimintansa aloittanut kansainvälisesti toimiva, kasvuhakuinen joukkorahoituspalveluita tarjoava fintech-konserni. Yhtiö on erikoistunut tarjoamaan perinteiselle pankkirahoitukselle vaihtoehtoisia rahoitus- ja sijoitusratkaisuja yksityishenkilöille ja yrityksille.

Yhtiön liiketoiminnan kannalta keskeisin sen tarjoamista palveluista on yhtiön ylläpitämä Pohjoismaiden johtava lainamuotoinen joukkorahoitusalusta.

Fellow Finance on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti vertaislainoistaan. Konserniin kuuluvat yhtiöt ovat toimintahistoriansa aikana välittäneet vertaislainoja kuluttajille, mutta myös lainamuotoista joukkorahoitusta sekä laskurahoitusta yrityksille yhteensä yli 295 miljoonalla eurolla palvellen yli 430 000 käyttäjää noin 50 eri maasta.

Fellow Financen liikevaihto syntyy pääasiassa välityspalkkioista ja kuukausittaisista tilinhoitopalkkioista. Taaleri on yhtiön suurin omistaja 45,7 prosentin omistusosuudella ennen suunniteltua listautumisantia.

Vuonna 2017 Fellow Financen liikevaihto kasvoi 55 prosentilla edellisvuodesta ja oli 8,7 miljoonaa euroa. Hyvä kehitys jatkui vuoden 2018 ensimmäisellä vuosipuoliskolla liikevaihdon kasvaessa 43 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Fellow Finance -konserni odottaa vuoden 2018 liikevaihdon olevan yli 12 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 8,7 miljoonaa euroa. Liikevoiton yhtiö odottaa olevan 3,1 – 3,6 miljoonan euron välillä, kun se viime vuonna oli 2,5 miljoonaa euroa.

Yhtiö arvioi kasvunäkymät hyviksi Suomessa kasvavan yritysrahoituksen välityksen ja yhtiön kansainvälistymisen vuoksi. Fellow Finance pyrkii jakamaan osinkoa omistajillensa vähintään 30 prosenttia konsernin vuotuisesta nettotuloksesta, taloudellinen tilanne ja rahoitustilanne huomioiden.

Lue lisää Fellow Financen toiminnasta listautumisehdoista täältä ja yhtiön toiminnasta yleisemmin täältä.

Alla Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka SijoitusSummitin Jasmin Hamidin haastattelussa.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. KV

    30.9.2018 at 17:04

    Luettuani osakeantiesitteen ja Indresin ja Evlin raportit yhtiöstä totesin, että tähän antiin kannattanee osallistua: liityin Fellow Financen lainanantajien joukkoon pienellä lainasummalla ja merkitsin ne 500 kpl osakkeita, jotka antiehtojen mukaan Fellow Financen asiakkaat saavat, vaikka anti ylimerkittäisiin.

  2. Cantina

    1.10.2018 at 16:48

    Fellow Financen voi olla hyvä sijoituskohde, mutta minun on vaikea uskoa antiesitteessä palvelut sijoittaja-asiakkaille osion informaatioon. Olen ollut sijoittaja-asiakas alkaen 9/2014, jolloin sijoitin Fellow Finance yhtiön ehdottaman mallisalkun mukaisesti hajautettuun lainasalkkuun. En jälleensijoittanut saatuja korkoja enkä pääoman palautuksia uudelleen. 8/2018 lähes kaikki salkun lainat ovat erääntyneet ja sijoittaja raportin mukaan 4 vuoden kumulatiivinen tuotto olisi noin 6 prosenttia. Itse laskemani tuotto on tosin alhaisempi eli noin 5 prosenttia, jolloin ns. vuotuinen IRR tuotto olisi noin 1,25%. Mainittakoon vielä, että Fellow Finance yhtiön asiakas raportoinnin tuottolaskentaa korjattiin pari vuotta sitten, kun yhtiö huomasi sen olleen alunperin virheellistä. Hajautetun luottosakkuni kumulatiiviset luottotappiot ovat olleet noin 17 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Salkkuni tuoton suuri ero yhtiön raportoimaan keskimääräiseen tuottoon voi olla sattuma, mutta epäilen että kyse on jostain muusta, kuten laskuvirheestä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös