Makrotalous

Taloustutkija: Finanssikriisistä ei opittu juuri mitään, uusi romahdus mahdollinen

Rahoitusjärjestelmän pelisääntöjä ei ole muutettu merkittävästi kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin jälkeen, väittää Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen.

10 vuotta sitten alkanut finanssikriisi oli maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi. Finanssikriisi ensimmäinen hyökyaalto syntyi USA:n asuntomarkkinoilla.

Pankit olivat myöntäneet pääosin matalatuloisille ihmisille niin sanottuja subrime-lainoja. Tällaisilla asiakkailla oli alhaisempi luottoluokitus kuin muilla lainanottajilla. Subreme-lainojen myöntämistä kiihdytti se, että keskuspankki oli pitänyt korkotason historiallisen alhaisena. Lisäksi Yhdysvaltain hallitus ajoi luottolaitokset lainaamaan pääosin matalatuloisille.

Investointipankki Lehman Brothersin romahdus 15.8.2018 oli laukaiseva tekijä, joka käynnisti maailmanlaajuisen finanssikriisin. Maanantaina 29. syyskuuta osakekurssit romahtivat Wall Streetilla ja vähitellen finanssikriisin seuraukset alkoivat näkyä myös reaalitaloudessa. Työttömyys nousi 10 prosenttiin lokakuussa 2009.

Kriisi levisi myös Eurooppaan saaden työttömyyden nousuun ja johtaen euroalueen kriisiin. Pankit ympäri maailmaa tarvitsivat valtioiden tukea.

Mitä 10 vuoden aikana on opittu talous- ja finanssikriisien hallinnasta?

Taloustutkija Antti Ronkainen tekee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa väitöskirjaa keskuspankkien poliittisesta muutoksesta finanssikriisin jälkeen. Muutoksia parempaan kriisien hallintaan on toteutettu.

Ronkaisen mukaan Yhdysvaltojen edellisen presidentin Barack Obaman kaudella lisättiin vähän rahoitusmarkkinoiden sääntelyä, minkä lisäksi finanssivalvontaa on lisätty esimerkiksi pankeille tehtävien stressitestien muodossa.

Toimenpiteet talouden vakauttamiseksi ovat kuitenkin tutkijan mielestä jääneet puolitiehen.

”Sen sijaan suuria politiikkamuutoksia ei ole tehty eikä 1970-luvun jälkeen toteutettua finanssimarkkinoiden vapauttamista peruttu. Esimerkiksi pankkien oikeuteen luoda velkaa ei puututtu, liike- ja investointipankkitoimintaa ei ole erotettu toisistaan, eikä merkittäviä talousrikossyytteitä ole nostettu.”

Velanottoon ei ole Ronkaisen mukaan luotu riittäviä kontrolleja, vaan päinvastoin ihmisiä ja yrityksiä on kannustettu jatkamaan velanottoa painamalla korot alas ja suurista pankeista on tehty entistä isompia.

”Lisäksi presidentti Donald Trump pyrkii purkamaan pankeille asetettuja lakeja. Edellisen kriisin opetukset alkavat jo unohtua nykyisessä noususuhdanteessa”, Ronkainen toteaa.

Uuden talousromahduksen pelkoa on jo ilmassa. Viime viikolla New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini julkaisi artikkelin, jossa hän ennusti vuodelle 2020 uutta finanssikriisiä ja taantumaa.

Taloustieteen professori listaa 10 syytä, miksi maailmantalous tulee kohtaamaan uuden finanssikriisin ja maailmanlaajuisen taantuman vuonna 2020.

Myös palkittu Chicagon yliopiston professori Douglas Diamond varoittaa uudesta kriisistä.

The Independent -lehdelle antamassaan haastattelussa Diamond pelkää, että luottoja ja likviditeettiä on annettu jälleen liian hölläkätisesti – juuri samoin kuin tehtiin ennen finanssikriisin puhkeamista.

”Likviditeettiä on todellakin ruiskutettu talouteen viime aikoina”, Diamond toteaa.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. QZ

  19.9.2018 at 15:47

  Subprime taitaa olla termin nimi: sub (jonkun alla) prime (ihanteellinen)

  • Jorma Erkkilä

   20.9.2018 at 19:52

   Niinpä tietysti. Korjattu tekstiin.

 2. Katarina T

  18.9.2019 at 10:23

  ”Investointipankki Lehman Brothersin romahdus 15.8.2018 oli laukaiseva tekijä…”
  Eikös se ollut 15.9.2018?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös