Markkinakommentit

Ekonomisti: Sijoitusympäristö on muuttunut haasteellisemmaksi

Pörssiyhtiöiden tuloskausi on alkamassa ja siihen kohdistuu nyt poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa.

Pörssiyhtiöiden tuloskausi on alkamassa ja siihen kohdistuu nyt poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa.

Yhdysvalloissa koettiin toissa päivänä raju osakemarkkinoiden korjausliike. S&P 500 laski lähes 3,3 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq peräti 4,4 prosenttia. Nasdaqin päivälasku oli rajuin sitten vuoden 2011.

Kurssilasku tarttui eilen myös Aasian markkinoille, jossa Nikkei 225 -indeksi tippui lähes neljä prosenttia. Kotimaassakin OMXH-indeksi laski 2,8 prosenttia. Kurssilasku oli hyvin laaja-alaista, sillä S6P 500 -indeksin osakkeista yli 96 prosenttia oli toissa päivänä miinuksella.

Kurssilasku jatkui vielä eilenkin USA:n pörssissä, sillä S&P 500 laski lähes 2,1 prosenttia ja Nasdaq 1,25 prosenttia. Lokakuun aikana S&P 500 on laskenut jo yli kuusi prosenttia ja Nasdaq peräti 8,5 prosenttia.

Osakemarkkinoiden hermostuneisuutta kuvaava VIX-indeksi on rajussa nousussa. Hieman yli viikossa VIX on noussut peräti 113 prosenttia. Tosin pelkokertoimessa nähdään usein nopeita muutoksia.

Osakekursseille laskupainetta ovat aiheuttaneet korkojen nousu Yhdysvalloissa, Kiinan ja Yhdysvaltain tullikiistat sekä Italian ennakoitua suurempi julkisen talouden budjettialijäämätavoite, arvioi LähiTapiola.

Poliittisten epävarmuustekijöiden lisäksi sijoittajat ovat hermoilleet osakkeiden korkeiksi nousseista arvostustasoista, jotka tekevät osakemarkkinoista herkkiä korkojen nousun suhteen.

Pörssiyhtiöiden vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuskausi on alkamaisillaan. Jos tulokset osoittautuvat pettymyksiksi sijoittajille, hinnat voivat jatkaa laskuaan. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomistin Jyri Kinnusen mukaan osakesijoittajien hermoilu saattaa jatkua.

”Sijoitusympäristö on kuluvan vuoden aikana muuttunut haasteellisemmaksi. Syksyllä useat epävarmuustekijät ovat kasaantuneet ja muun muassa kauppasotakehityksessä on siirrytty seuraavaan vaiheeseen. Kurssiheilunta arvopaperimarkkinoilla tulee jatkumaan, kunnes markkinoilla löydetään nykytilannetta vastaava uusi hintatasapaino”, Kinnunen sanoo.

Osakemarkkinoiden hermoilusta huolimatta sijoittajan ei kannata hermostua. Ylä- ja alamäkiä markkinoilla tulee aika ajoin, joihin sijoittaja voi varautua olemalla sijoitustoiminnassaan pitkäjänteinen ja valitsemalla itselleen sopivan sijoitusten riskitason. Jatkuvat nopeat liikkeet markkinoilla lisäävät vain kuluja. Erityisesti riittävä hajautus on tärkeää.

”Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riskien hajautus. Sijoittajan kannattaa pitää huolta, että sijoitussalkku on laajasti hajautettu eri arvopaperiluokkien ja maantieteellisten alueiden välillä”, Kinnunen neuvoo.

Keskuspankin korkojen nousu on herättänyt kosolti keskustelua sijoitusammattilaisten ja sijoittajien keskuudessa viime aikoina. Analyytikko Jesse Colombo arveli syyskuun lopulla Forbes-lehden artikkelissaan, että tällä hetkellä finanssimarkkinoilla ja maailmantaloudessa on aiempien kriisien edeltäviä aikoja vaarallisempi tilanne. Nyt kuplassa eivät ole vain teknologiaosakkeet tai asuntomarkkinat, vaan kaikki omaisuuserät ovat kuplassa.

Taalerin päästrategin, Tuomas Komulaisen mielestä sijoitusympäristö on muuttunut jo alkuvuodesta.

Tuolloin Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kertoi markkinoille jatkavansa korkojensa nostoja. Komulaisen mukaan tämä tarkoitti sitä, että sijoittajilla on nyt tuottava ja riskitön dollarimääräinen sijoituskohde. Fedin ilmoitus sai osakemarkkinoilla volatiilisuuden nousuun ja tuotot maltillistuvat. Vähitellen myös korkokustannukset nousevat ylivelkaisille yrityksille, sijoittajille ja valtioille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös