Markkinakommentit

Sijoitusstrategin 5 opetusta vuodesta 2018 – yksi asia pilasi keitoksen

Älä koskaan aliarvioi Euroopan kykyä tuottaa pettymyksiä, neuvoo varainhoitoyhtiö Pictetin päästrategi.

Dollarin vahvistuminen tietää aina huonoa kehittyville markkinoille, kertoo Pictet Asset Management -yhtiön päästrategi Luca Paolini.

Kehittyvät markkinat näyttivät paperilla hyviltä vuoden 2018 alussa: vahva talouskasvu, matala inflaatio, hyödykkeiden hintojen toipuminen, houkuttelevat arvostukset…Yksi asia pilasi kuitenkin keitoksen: Yhdysvaltojen dollari, Paolini toteaa Pictetin tuoreessa Barometer-katsauksessa.

Dollari nousi noin kahdeksan prosenttia kauppapainotettuun valuuttakoriin nähden. Se osoittautui Paolinin mukaan pahaksi iskuksi kehittyville markkinoille ja lisäsi pelkoja dollarivoittoisten lainojen lainanhoitokulujen ja ulkomaisten tavaroiden hintojen noususta. Tämän seurauksena kehittyvien markkinoiden osakkeiden kokonaistuotot dollareissa mitattuna jäivät jälkeen globaaleista verrokeistaan noin seitsemän prosenttia.

Paolinin mukaan vuoden 2019 alussa on perusteltua odottaa dollarin kurssin vaihtavan taas suuntaansa, koska Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuu, Yhdysvaltojen keskuspankin kiristystoimet laantuvat ja verohelpotusten vaikutukset heikkenevät. Vastatuulta tuovat myös korkeat arvostukset ja erittäin positiivinen sentimentti.

Puhaltavatpa tuulet mistä suunnasta tahansa, näyttää todennäköiseltä, että kehittyvien markkinoiden osakkeiden tuotot ovat edelleen vahvasti sidoksissa dollariin, Paolini painottaa.

Kehittyvät markkinat eivät olleet ainoa pettymyksiä aiheuttanut alue. Eurooppalaisten osakkeiden huono menestys osoitti, että alueen ongelmat ovat kaikkea muuta kuin ohi.

Paolinin mukaan Italia oli suurin huolenaihe sekä taloudessa että politiikassa. Samalla kun Italian hallitus otti yhteen Brysselin kanssa budjetinkasvatussuunnitelmiensa vuoksi, maan talouskasvu pysähtyi ja veti mukanaan koko euroalueen kasvukäyrää alas.

Tuottospreadi Italian ja Saksan kymmenen vuoden valtionlainojen välillä nousi syksyllä yli 300 peruspisteeseen, mikä on suurin ero heinäkuun 2013 jälkeen. Tämä puolestaan iski eurooppalaisiin osakkeisiin.

Sekä dollareissa että paikallisessa valuutassa mitattuna eurooppalaiset osakkeet olivat joulukuussa kaikkien aikojen alimmalla tasollaan suhteessa yhdysvaltalaisiin osakkeisiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös