Indikaattorit

Kansainvälinen valuuttarahasto laski maailmantalouden kasvuennustetta

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi maanantaina maailmantalouden tämän ja ensi vuoden kasvuennusteensa.

Valuuttarahasto ennustaan maailmantalouden kasvuksi tälle vuodelle 3,5 prosenttia ja ensi vuodelle 3,6 prosenttia.

Maailmantalous kasvoi valuuttarahaston mukaa viime vuonna 3,7 prosenttia, mikä on sama kuin viime syksynä esitetty ennuste. Kasvu ei hidastunut, vaikka joidenkin Euroopan ja Aasian maiden talous onkin valuuttarahaston mukaan kehittynyt odotettua heikommin.

Valuuttarahaston ennuste oli pettymys markkinoille, sillä vielä viime syksynä IMF ennusti kasvuvauhdin yltävän molempina vuosina 3,7 prosenttiin. Lisäksi järjestö varoitti riskistä, että kasvu jäävä vielä ennakoituakin hitaammaksi.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakiista on se tekijä, joka sai IMF:n laskemaan kasvuennustettaan. Myös Britannian brexitin ja keskuspankkien rahapolitiikan kiristyminen tuvat epävarmuutta talousnäkymiin. Britannian hard-brexit eli sopimukseton EU-ero saattaisi painaa maailmantalouden kasvua odotettuakin hitaammaksi.

Ennusteita on laskettu myös Saksan ja Italian talouksien hidastumisen vuoksi. Saksan kasvua ovat painaneet autojen uudet päästöstandardit ja Italiassa kotimaiseen kysyntään ovat vaikuttaneet valtiolliset ja taloudelliset riskit.

Pörsseissä IMF:n tuorekasvuennuste aiheutti hermostuneisuutta. Yhdysvalloissa pörssit olivat eilen kiinni, mutta S&P 500 -futuuri-indeksi on 0,75 prosenttia laskussa. Kiinassa Shanghain osakeindeksi on 1,17 prosenttia laskussa ja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös