Markkinakommentit

Kauppasodan tunnelmien synkkeneminen huolettaa sijoittajia

Nasdaq teknologiapörssi osakkeet sijoittaminen talous

Presidentti Trumpin ilmoitus rankaisutullien korottamisesta hermostuttaa markkinoita.

Kiinan ja USA:n kauppasota nousi viikonlopun jälkeen jälleen otsikoihin ja sijoittajien mieliin. Sunnuntaina Yhdysvaltojen Presidentti Donald Trump kertoi maansa nostavan Kiina vastaan asettamia rankaisutulleja 10 prosentista 25 prosenttiin.

Maanantaina Yhdysvaltain edustaja Robert Lighthizer kertoi, että uudet tullit tulevat voimaan torstain ja perjantaina välisenä yönä.

Trump kertoi tullimääräysten kiristymisestä Twitterissä sunnuntaina. Jatkossa kaikki Kiinan tuonti saattaa joutua ankaran tullin alaiseksi, elleivät maiden väliset kauppaneuvottelut etene ripeämmin, Trump kertoi. Ilmoitus oli markkinoille yllätys, sillä tähän asti Trump ja valkoinen talo on viestittänyt, että neuvottelut etenevät hyvin ja että sopimus syntyy lähiaikoina.

Kiina on alkanut vetäytyä kauppaneuvotteluissa tekemistään lupauksista, valkoinen talo kertoo. Kiina lähettää silti delegaationsa Yhdysvaltoihin torstaiksi ja perjantaiksi. Perjantai oli alunperin kauppasopimuksen takaraja.

Trumpilla on varaa kiristää otetta neuvotteluissa, koska USA:n talous on jatkanut hyvää kasvuvirettään. Huhtikuun työllisyysluvut olivat odotettua paremmat.

Markkinoilla on nähty rajuja reaktioita kauppaneuvotteluiden jumiutumiseen ja uusiin tulleihin. Esimerkiksi markkinoiden epävarmuutta mittaava VIX-indeksi on noussut yli 19 pisteeseen, korkeimmalle sitten viime tammikuun.

Kiinan Shanghain pörssi on laskenut alkuviikosta jo 5,0 prosenttia. Eilen myös jenkkipörssit reagoivat rajusti kauppasotauutisiin. S&P 500 laski eilen 1,65 prosenttia ja teknologiapörssi Nasdaq 1,96 prosenttia. Kauppasodan jatkuminen on huono uutinen erityisesti Kiinan kanssa aktiivisesti kauppaa käyville teknologiayhtiöille.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös