Talouden trendit

Suomen panimoteollisuus hermostui Viron aikeista alentaa alkoholiverotusta

Viron keväällä valittu hallitus julkisti tänään hallitusohjelmansa, jonka mukaan se laskee jo tämän vuoden heinäkuusta lähtien niin mietojen kuin väkevienkin alkoholien veroa 25 prosenttia.

Päätös on täyskäännös Viron alkoholipolitiikkaan, sillä maa on vuosina 2017 -2018 nostanut alkoholin verotusta yli 70 prosenttia.

Syynä aiotulle muutokselle on Viron yleisradion mukaan viinarallin hyytyminen kesällä 2017 tekemän reilun alkoholiveron noston vuoksi. Verokorotuksen uskotaan saaneen suomalaiset hankkimaan tuontialkoholinsa entistä enemmän Latviasta Viron sijaan.

Viron näkee veroalennuksen nyt tarpeelliseksi, jotta virolaisten Latviaan kohdistuvaa matkustajatuontia saataisiin hillittyä ja edistettyä suomalaisten alkoholiostoja Virosta. Verkkouutisten mukaan viime vuonna Viron valtiolla jäi saamatta 55 miljoonaa alkoholiveroeuroa ja tänä vuonna tappion lasketaan olevan peräti 100 miljoonaa euroa.

Viron veroalennukset ennakoivat matkustajatuonnin Virosta Suomeen kiihtymistä, minkä pysäyttämiseksi ratkaisun avaimet ovat hallitusneuvottelijoilla, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y. tiedotteessaan.

Jos Suomi haluaa verotuottonsa pysyvän kotimaassa, Suomen hallitusneuvotteluissa Virossa päätettyä veronalennusta ei voi ohittaa, liitto toteaa. Viisiprosenttisen puolen litran olutpullon hinta laskee Virossa 13 senttiä, 40-prosenttisen puolen litran viinapullo halpenee 1,50 euroa.

”Viron ratkaisu alentaa oluen verotusta näin dramaattisesti on viesti, joka on huomioitava hallitusneuvotteluissa Säätytalolla”, vaatii Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Liiton mielestä kaljarallin kiihtyminen voidaan pysäyttää vain olutveroa korottamatta.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin viime viikolla julkaiseman selvityksen mukaan oluen matkustajatuonti Virosta kääntyi kasvuun Suomen nostettua olutveroaan alkuvuonna. Tämä näkyy välittömästi tuontitilastoissa: tammi-huhtikuussa oluen tuonti Virosta kääntyi pitkästä aikaa kasvuun. Esimerkiksi olutta tuotiin jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona.

”Tämä trendi on pysäytettävä ja sen osalta avaimet ovat hallitusneuvottelijoilla. Veroja ei voida oluen osalta korottaa, jos haluamme hillitä tuonnin voimakkaampaa kasvua”, Pakarinen sanoo.

Täysin toisella linjalla on esimerkiksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, joka pitää tärkeänä, että alkoholiveroihin liittyviä näkökohtia arvioidaan kansanterveysnäkökulmasta.

”Vuonna 2004, kun Viro liittyi EU:n jäseneksi, Suomi alensi alkoholiveroja 33 prosenttia. Yhden vuoden aikana alkoholin kulutus kasvoi litralla henkilöä kohden (100% alkoholina) ja alkoholihaitat kasvoivat merkittävästi. Mittava alkoholiveron alennus näkyi etenkin matalimpien tuloryhmien miesten lisääntyneenä kuolleisuutena”, EHYT kertoo tiedotteessaan.

Viron ilmoitus ei näkynyt pörssissä noteeratun panimokonserni Olvin osakekurssissa, sillä yhtiön osake nousi tänään 1,4 prosenttia. Olvin liikevaihdosta 44 prosenttia tulee Suomen markkinoilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös