Kasvuosakkeet

Pihlajalinna kampesi tuloksen plussalle

Pihlajalinna kertoo, että sen viime vuoden investoinnit alkavat nyt tuottaa tulosta.

Terveyspalveluyrityksen liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa orgaanisesti 2,8 prosenttia 132,5 miljoonaan euroon. Oikaistu liiketulos kääntyi positiiviseksi viime vuoden 0,1 miljoonan euron negatiivisesta oikaistusta liiketuloksesta 3,9 miljoonaa euroa plussalle. Osakekohtainen tulos nousi viime vuoden negatiivisesta 0,06 eurosta positiiviseksi 0,06 euroa.

Tulos oli suurin piirtein analyytikoiden ennusteiden mukainen.

Yhtiön toimitusjohtajan, Joni Aaltosen mukaan viime vuonna tehdyt uusien lääkärikeskusten ja sairaalojen investoinnit alkavat tuottaa tulosta, ja Turun, Oulun ja Seinäjoen lääkärikeskus-sairaaloiden liikevaihdot kasvoivat selvästi niin vertailujaksoon kuin viime vuoden viimeiseen kvartaaliin nähden.

Aaltosen mukaan liikevaihdon kasvua ovat tukeneet työterveyshuollon uudet asiakkuudet ja vakuutusyhtiökumppanuus Fennian kanssa. Laajentunut lääkärikeskusverkosto luo pohjaa työterveyshuollon markkinaosuuden kasvattamiselle.

Kunnat hakevat ratkaisuja sote-haasteisiinsa

Vaikka Sote-uudistus kumoutui, mutta muutoksen tarve ei ole kadonnut, Aaltonen painottaa.

”Suomen kuntien talous on heikentynyt edelleen. Sote-palveluiden menot ovat jo yli puolet kunnan menoista ja peräti kaksi kolmasosaa kunnista teki alijäämäisen tuloksen vuodelta 2018. Sote-uudistuksen peruunnuttua kunnilla on nyt tarve lähteä hakemaan ratkaisua sote-haasteisiin ja näin tasapainottamaan talouttaan.”

Aaltosen mukaan kunnilla on ollut myös vaikeuksia lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten rekrytoinnissa, mikä vaikeuttaa sote-palveluiden järjestämistä omana toimintana. Pihlajalinnan palvelumalleille on kuntakentässä nyt selkeää tilausta.

Kuntayhteistyössä Pihlajalinna on Aaltosen mukaan kiinnostunut laajemmista palvelukokonaisuuksista, joissa Pihlajalinnan toimintamalleilla kyetään paremmin tuottamaan hyötyä yhteiskunnalle, ja joissa kattava palvelutarjonta mahdollistaa laadukkaan ja tarkoituksenmukaisen hoidon.

Vuoden alun tulos heijastaa vielä viime vuoden suuria rakenteellisia muutoksia. Aaltosen mukaan uusi organisaatiorakenne ja muut tehostamistoimet ovat vaikuttaneet positiivisesti tuloskehitykseen, mutta matkaa tavoitteeseen on.

Pihlajalinna toistaa ohjeistuksensa ja ennakoi koko vuoden liikevaihdon kasvavan sekä oikaistun liikevoiton paranevan selvästi viime vuodesta.

Pihlajalinnalla vielä pitkä matka tulostavoitteeseen

Pihlajalinnan raportin positiivisinta antia oli se, että yhtiö palasi parin vuoden hiljaisen jakson jälkeen orgaanisen kasvun tielle ja viime vuoden tehostustoimet näkyivät tuloksessa odotuksiamme vahvemmin, toteaa Inderesin analyytikko Petri Kajaani.

Kajaanin mukaan oikaistu liiketulos kasvoi selvästi vertailukaudesta, mutta vertailukauden tulos oli heikoin, mitä yhtiö on pörssitaipaleellaan tehnyt. Rima oli siis asetettu matalalle.

Viime vuoden tulosta painoivat uusien lääkärikeskusten avaukset, yt-neuvotteluista syntyneet kulut ja yritysjärjestelyihin liittyneet kulut.

Kajaanin mukaan vuoden 2018 alussa tehty organisaatiomuutos, yt-neuvottelut ja muut tehostamistoimet alkoivat vaikuttaa kannattavuuteen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja hyvä kannattavuuskehitys jatkui nyt myös kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa.

”Kannattavuus parani merkittävästi työterveyshuollon palveluissa, julkisessa erikoissairaanhoidossa sekä lääkäriasematoiminnassa. Pihlajalinna on keskittynyt alkuvuonna erityisesti toimipaikkakohtaisen kannattavuuden parantamiseen, tarjonnan laajentamiseen ja vakuutusyhtiöyhteistyön syventämiseen. Yhtiön oikaistu liikevoittomarginaali nousi 3,0 %:iin erittäin heikosta vertailukauden -0,1 %:sta, mutta yhtiöllä on vielä reilusti matkaa pitkän aikavälin tavoitetasolle (EBIT 7 % liikevaihdosta)”, Kajaani toteaa.

Indesin suositus Pihlajalinnan osakkeelle on lisää ja osakkeen tavoitehinta on 10,5 euroa.

Yhtiön tulosilmoitus oli mannaa osakemarkkinoille ja yhtiön osake oli noin klo 11.45 nousussa yli neljä prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös