Osakeanalyysit

Analyytikko varoittaa: Näissä Helsingin pörssin yhtiöissä tulosvaroitusriski

Inderesin seniorianalyytikon Juha Kinnusen mukaan Helsingin pörssissä on odotettavissa paljon tulosvaroituksia loppuvuonna.

Helsingin pörssin tulosraportit ovat olleet suurin piirtein odotusten mukaisia. Tosin syynä on se, että analyytikot olivat laskeneet tulosennusteita sopivasti tuloskauden alla.

Nordea suosittelee pitämään kotimaiset osakkeet ylipainossa.

”Tulosnäkymät ja arvostus ovat houkuttelevammat kuin muualla. Samalla kevään osinkotuotot ovat korkeammat kuin pitkään. Euroopan ja Kiinan taloushuolet painavat Suomeakin, mutta toisaalta edullinen arvostus antaa tukea. Japaniin suosittelemme alipainoa, sillä maan tulosnäkymät ovat vaisut ja jenin heilunta painaa eurosijoittajan tuottomahdollisuuksia”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari.

Helsingin pörssi on ollut laskupaineessa maaliskuun loppupuolelta lähtien. Kurssit nousivat rajusti alkuvuonna, mutta viime kuukausina kasvavat kauppasodan jännitteet ovat lisänneet sijoittajien epävarmuutta.

Analyysitalo Inderes näkee kotimaisten pörssiyhtiöiden tulosnäkymissä heikkouden merkkejä.

”Odotamme Helsingin pörssin yhtiöiltä loppuvuoden aikana paljon tulosvaroituksia tai ohjeistuksen laskuja, sillä näemme ainakin kymmenessä seuraamassamme yhtiössä negatiivisen ja viidessä positiivisen tulosvaroituksen riskin”, toteaa seniorianalyytikko Juha Kinnunen Inderesin aamukatsauksessa.

Kinnusen mukaan riskit ovat painottuneet voimakkaasti negatiiviselle puolelle, mikä on sinänsä normaalia yhtiöiden suhteellinen optimistisuus huomioiden. Näkyvyys loppuvuoden kehitykseen on monilla yhtiöillä kuitenkin erittäin heikko. Tämä johtuu Kinnusen mukaan maailmantalouden kehityksen poikkeuksellisen suuresta epävarmuudesta.

”Merkittävältä osalta yhtiöitä odotamme ohjeistusmuutoksia vasta loppuvuonna, mutta monet joutuvat pohtimaan ohjeistuksia vakavasti myös tätä ennen”, Kinnunen arvioi.

Inderes on koostanut listan kotimaisista pörssiyhtiöistä, joilla on tällä hetkellä selkeimmät tulosvaroitusriskit. Kinnunen tähdentää, ettei lista ei ole kaikkia yhtiöitä kattava ja sijoittajien kannattaa huomioida, että monet yhtiöt ovat ohjeistaneen tulostaan erittäin suurpiirteisesti välttäen näin ohjeistusmuutoksien riskit.

Mahdollisia negatiivisia tulosvaroituksia saattavat loppuvuonna julkistaa Inderesin arvion mukaan nämä yhtiöt:

Nokia

Nokian Renkaat

Gofore

Teleste

Efore

Oriola

SSH

Ovaro

Martela

Nokian mahdollinen tulosvaroitus ei Kinnusen mukaan olisi sijoittajille mikään yllätys johtuen tammi-maaliskuun surkeasta tuloksesta.

”Nokian loppuvuosi on hyvin riippuvainen suurten verkkohankkeiden ajoituksista ja katteista, minkä takia useat muuttujat voivat johtaa tulosvaroitukseen. Näitä muuttujia ovat esimerkiksi Huawei-tilanteen vaikutus operaattoreiden investointeihin ja verkkohankkeiden ajoituksiin, lyhyen tähtäimen hintapaine verkkotoimittajien pyrkiessä paaluttamaan asemiaan 5G-teknologiassa sekä 5G-ekosysteemin kypsyminen kaupalliseen vaiheeseen”, Kinnunen toteaa.

Myös Nokian Renkaiden alkuvuosi meni odotuksia heikommin tuloksen jäädessä selvästi vertailukaudesta ja odotuksista.

Kinnusen mukaan Nokian Renkaiden ohjeistuksen saavuttaminen on haastavaa. Heikon ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen lisäksi jakelijoiden varastot ovat korkealla, markkinan kasvunäkymät ovat vaisut ja Nokian Renkaiden käynnissä olevat investointiprojektit nostavat kustannustasoa viime vuodesta.

Mahdollisia positiivisia tulosvaroittajia Inderesin arvion mukaan ovat:

Aspocomp

Qt Group

Exel

Investors House

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös