Rahoitusteoriaa

Rahoitustutkija: Pääoman hidas liikkuvuus selittää osakemarkkinoiden pitkät trendit ja momentum-ilmiön

Mikä selittää osakemarkkinoiden pitkät trendit? Suomalaisella rahoitustutkijalla on näkemys asiasta.

Momentum-sijoitusstrategia perustuu sijoituskohteen trendin hyödyntämiseen.

Momentum-sijoittaminen perustuu tekniseen analyysiin. Sen taustalla on oletus, että osakkeet, jotka ovat vahvassa nousutrendissä, jatkavat nousua myös tulevaisuudessa. Vastaavasti laskutrendissä olevat osakkeet jatkavat laskuaan.

Strategiaan luottava sijoittaja siis myös uskoo, että markkinat eivät ole tehokkaat – historiatiedolla voi saavuttaa ylituottoja.

Strategian toimivuudesta on saatu rahoitustutkimuksessa positiivia havaintoja niin Yhdysvaltojen, Euroopan kuin kehittyvienkin markkinoiden pörssiaineistoilla.

Momentumia hyödyntävistä sijoitusstrategioista yksi helppokäyttöisimmän on alun perin esitellyt Mebane T. Faber tutkimusartikkelissa Relative Strength Strategies for Investing.

Strategian pohjana on yhtiöiden jaottelu eri toimialasektoreihin. Strategiassa laitetaan toimialat järjestykseen sen mukaan, miten ne ovat tuottaneet.

Esimerkiksi jos sijoittaja on kiinnostunut yhden kuukauden mittaisesta momentum-strategiasta, laittaa hän sektorit järjestykseen sen mukaan, miten ne ovat tuottaneet edellisen kuukauden aikana. Jos kyseessä on kolmen kuukauden momentumia hyödyntävä strategia niin puolestaan kolmen edellisen kuukauden tuoton mukaiseen järjestykseen.

Suomalaiset rahoitustutkijat ovat löytäneet pitkäkestoisen nousutrendin takaa ilmiön, jota he kutsuvat hitaasti liikkuvaksi pääomaksi (slow moving capital).

Markkinoilla toistuvia epäsäännöllisyyksiä eli anomalioita tutkinut professori Matti Suomisen, kertoo Kauppalehden haastattelussa, että trendit osakemarkkinoilla tulevat pääoman hitaasta liikkuvuudesta.

”Kun korot laskevat, sijoittajat allokoivat hitaasti pääomia osakemarkkinoille. Tämä voi kestää kuukausia tai jopa vuosia”, Suominen sanoo.

Suomisen mukaan toinen piirre korkojen laskusta on se, että sijoittajat lisäävät velanottoa, mikä edelleen voimistaa osakkeiden nousuvoimaa.

Sijoituspääomat siis siirtyvät hitaasti osakemarkkinoille korkomarkkinoilta vahvistaen niitä pitkäkestoisesti.

”Ennustettavuus talouskasvulle on hyvin huomattava. Keskimäärin talouden kasvu on vahvinta, kun korot laskevat ja osakkeet nousevat. Kun korot ja osakkeet polkevat paikoillaan, talouden kasvu tyrehtyy. Nyt alamme olla tässä ympäristössä.”

Miltä tilanne näyttää sitten tällä hetkellä osakemarkkinoilla? Vieläkö nousutrendi voi jatkua vai ollaanko tultu käännepisteeseen?

Suomisen mukaan hyvän momentumin päätöshetki on ollut jo kolme vuotta sitten, ja nyt haetaan talouden huipulla käännepistettä.

”Olin jo vuosi ja kaksikin vuotta sitten sitä mieltä, että ei ole enää hyvä aika sijoittaa osakkeisiin ja aika pehmeäähän tuo on ollut”, Suominen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös