Asunnot ja kiinteistöt

Suomen asuntomarkkinat jatkavat kasvuaan

Yli 70 prosenttia asuntovälittäjistä ennustaa kerrostalojen kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan.

Asuntokauppa on ollut poikkeuksellisen vilkasta loppukesästä ja alkusyksystä. Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) loppuvuoden markkinaennusteen mukaan asuntokaupan luvut näyttävät selvästi paremmilta kuin viime vuonna.

Yli 70 prosenttia asuntovälittäjistä ennustaa kerrostalojen kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan. Ennusteen mukaan sijoittajatkin ovat palaamassa ostotoimiin houkuttelevan hintatason ansioista. Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n ennuste pohjautuu lähes 1 600 asuntovälittäjän arvioon.

”Kysyntä pysyy hyvällä tasolla ja ennustetut hintamuutokset ovat keskimäärin pieniä. Vuodenvaihteen pimeämmän sesongin vaikutus hintoihin on odotettua”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste loppuvuodelle 2019.
Lähde: SKVL.

Kysyntäennuste on positiivinen kaikissa osakehuoneistoissa ja vanhojen kerrostalojen hintojen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan. Kasvukeskusten osalta hinnannousun arvioidaan olevan noin 1,5 prosenttia. Vanhojen kerrostalojen hintojen odotetaan laskevan keskimäärin 1,5 prosenttia.

Myös vuokra-asuntojen kysyntä jatkuu vahvana, eikä vuokrien määrissä ennusteta tulevan suuria muutoksia.

Taloyhtiön kunnolla ja kiinteistövälittäjän valinnalla suuri merkitys

SKVL:n selvityksen mukaan sekä pientalojen, että kerrostalojen kunnolla on yhä suurempi merkitys asunnon myytävyydessä ja hinnanmuodostuksessa. Monet ostajat suosivatkin huolettomia valmiita asuntoja.

”Tilastot osoittavat, että 50-60-lukujen kerrostaloasuntojen keskihinnat ovat jo kääntyneet nousuun suurimpien remonttien tultua tehtyä”, kommentoi Mannerberg.

Kiinteistövälittäjän valinnassa suosituksilla on suuri merkitys. Yli puolet välitystoimeksiannoista syntyy suositusten ja hyvän asiakaskokemuksen perusteella. Ammattitaitoinen ja paikallinen välittäjä on halutuin kumppani asunnon myynnissä.

Omatoiminen kauppa kiinnostaa myös suomalaisia yhä useammin. Ylen mukaan viidennes vanhoista asunnoista myydään ilman välittäjää. Itsenäisesti asuntokauppaan ryhtyvät myyvät yleisimmin vanhoja kerrostalo- tai rivitaloasuntoja. Suurin syy omatoimiseen asuntokauppaan on raha.

Talouselämän mukaan kiinteistövälittäjien palkkioissa on suuria eroja ja vaihtelut voivat olla yhden yrityksen sisällä jopa 2,9-4,4 prosenttia ja tuhansia euroja.

Suomen asuntomarkkinat tasaisia verrattuna naapurimaihin

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n mukaan Suomessa myydään yli 70 000 vanhaa asuntoa ja kiinteistöä vuodessa. KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elina Ehrnrooth luonnehtii Suomen asuntomarkkinoita tasaiseksi.

Pääkaupunkiseudun hintakehitys on ollut vakaata, verraten vaikkapa Tukholmaan ja Osloon, joissa vuosittaiset hintapiikit ovat saattaneet nousta jopa kymmeniin prosentteihin, raportoi Yle.

– Vuosittaiset muutokset liikkuvat (Helsingissäkin) muutamissa prosenteissa, Ehrnrooth sanoo.

Hintakehityksen ero voikin olla kantakaupungin suosituimpien asuntojen ja epäsuosittujen lähiöasuntojen välillä erittäin suuri. Pääkaupunkiseudulla kovin kysyntä on kerrostaloasunnoista.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat alkuvuodesta pääkaupunkiseudulla 1,6 prosenttia ja uusien asuntojen hinnat 9,7 prosentilla. Muualla Suomessa hinnat pysyivät samana tai laskivat keskimäärin yhden prosentin verran.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös