Yritysuutiset

Nokian johtaja tyrmää väitteet 5G-ongelmista

Nokian ohjelmistoliiketoiminnan johtaja kertoo Nokian olevan vasta 5G-verkon kehitystyön alkuvaiheessa.

Nokian ohjelmistoyrityksen johtaja Bhaskar Gorti yritti oikoa viime marraskuussa markkinoilla syntynyttä pelkoa, että se on 5G-kehityksessä jäljessä vertailukelpoisistaan Ericssonista ja Huaweista.

 ”En usko, että meillä on 5G-ongelmaa”, Gorti kertoi Reutersille haastattelussa, nimittäen 5G-verkon kehitystä maratoniksi, jossa kilpailun ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin oli panostettu paljon.

Viime kuussa Nokia laski näkymiä kuluvalle ja ensi vuodelle johtuen tarpeesta lisätä investointejaan 5G: hen. Uutinen oli markkinoille ja sijoittajille shokki. Yhtiön osakekurssista suli kolmannes Nokian ilmoitetettua heikentyneistä näkymistä.

Yhtiö keskeytti myös osinkojen maksamisen käteisvarojen kasvattamiseksi ja lupasi kiirehtiä uusien 5G-piirisarjojen käyttöönottoa.

Nokian varoitus näkymien heikentymisestä oli jyrkässä ristiriidassa sen ruotsalaisen kilpailijan Ericssonin kanssa, joka oli vain viikkoa aiemmin nostanut markkinaennusteensa tälle vuodelle ja myyntitavoitteensa vuodelle 2020.

Teollisuuden lähteet ja analyytikot kertoivat Reutersille, että Nokia joutui hankalaan tilanteeseen odottaessaan 5G-radiostandardien voimaantuloa viime vuoden lopulla. Samaan aikaan kilpailijat olivat nopeampia tuotteidensa uudistamisessa odotettaessaan varhaista käyttöönottoa Yhdysvalloissa ja Koreassa.

Lontoon Citi-pankin analyytikko Amit Hirchandani kutsuu Nokiaa ”show me” -tarinaksi, jossa sen on osoitettava selkeä edistys 5G-tuotteidensa asentamisessa ja käyttöönotossa tulevina kuukausina sijoittajien luottamuksen palauttamiseksi.

Gorti kertoi, että 5G-kehtisysykli koostui useasta eri osasta, ja hän uskoo Nokian olevan edellä kilpailijoitaan muun muassa ohjelmistokehityksen, esineiden Internetin käyttöönoton tai wireless access -ratkaisujen suhteen.

”Uskon henkilökohtaisesti, että meillä on ohjelmistoissa vähintään 2 – 3 vuotta tai enemmän etumatkaa lähimpään kilpailijaamme Ericssoniin verrattuna”, Gorti vakuuttaa.

Nokia-sijoittajien viime viikkojen tuskaa ovat tulosvaroituksen lisäksi lisännut myös uutistoimisto Bloomberg uutinen tässä kuussa, jonka mukaan italialainen teleyhtiö Telecom Italia aikoo luultavasti jättää Nokian pois seuraavasta 5G-verkkopäivityksestään. Teleyhtiö harkitsee Nokian sijaan yhteistyötä Ericssonin ja Huawein kanssa.

Nokian näkymien heikentyminen sai analyysitalo Inderesin myymään Nokian osakkeet analyysitalon mallisalkusta.

”Alkuperäinen sijoitusnäkemyksemme osoittautui vääräksi, minkä takia omistuksen jatkamista oli arvioitava uudestaan. Arviointimme pohjalta Nokian omistaminen edellyttäisi nyt joko luottamusta yhtiön lupauksiin sen ongelmien tilapäisyydestä tai spekulatiivista näkemystä yhtiön pilkkomisesta”, toteavat Nokia-raportissaan Inderesin seniorianalyytikko Juha Kinnunen, pääanalyytikko Sauli Vilén sekä analyytikko Mikael Rautanen.

Inderesin analyytikot näkevät Nokiassa liian suuren riskin sille, että yhtiöllä on pinnan alla vakavia rakenteellisia ongelmia, jotka eivät jää väliaikaisiksi yhtiön lupausten mukaisesti.

Yhtiöllä voi olla lisäksi edessä merkittäviä rakennejärjestelyitä ja muutoksia johdossa, joiden takia vuodesta 2020 saattaa hyvin tulla jälleen välivuosi.

Kun yhtiön osakekurssi on laskenut jo niin alas, ettei sen verkkoliiketoiminnalla ole käytännössä arvoa lainkaan, arvioi Mikael Rautanen. Itse asiassa sen arvo on jo jopa negatiivinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös