Yritysuutiset

HS: Finanssivalvonta selvittää Nokian osakkeen poikkeuksellisen romahduksen

Finanssivalvonta haluaa selvittää, miksi Nokia kertoi synkentyneistä näkymistään vasta viime lokakuussa.

Nokia julkisti viime lokakuussa rajun pettymyksen markkinoilla aiheuttaneen kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Tulosvaroituksen seurauksena Nokian osake romahti samana päivänä 23 prosenttia.

Pettymyksen aiheutti ennen kaikkea yhtiön lähiajan näkymien tulosvaroitus. Nokia laski rajusti koko vuoden 2019 ei-ifrs-liikevoittoprosentin ohjeistustaan 8,5 prosenttiin, kun ohjeistus oli aiemmin 9-12 prosenttia.

Nyt Finanssivalvonta on aloittanut Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan alustavan selvityksen Nokian tiedotuspolitiikasta. Finanssivalvonta haluaa selvittää, miksi verkkolaitteita valmistava Nokia kertoi merkittävästi synkentyneistä tulevaisuudennäkymistään vasta lokakuussa julkistetussa osasvuosikatsauksessa.

Finanssivalvonnan tehtäviin kuuluu aina tutkia sellaiset markkinoille annetut uudet tiedot, jotka ovat aiheuttaneet osakkeen poikkeuksellisen voimakkaan kallistumisen tai halpenemisen.

Kauppaoikeuteen erikoistunut Oslon ja Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Jukka Mähönen kertoo Helsingin Sanomille, ettei ole uskottavaa, että Nokia olisi saanut tiedon vaikeuksistaan vasta aivan osavuosikatsauksen julkistamista ennen.

”Osakkeen romahdus oli poikkeuksellisen suuri ja on vaikea kuvitella oikeudellista perustetta, jolla Nokia olisi voinut lykätä arviotaan näkymiensä merkittävästi heikkenemisestä osavuosikatsaukseen”, Mähönen toteaa.

Nokia on kieltäytynyt kommentoimasta Finanssivalvonnan selvitystä.

Nokia kertoi osavuosikatsauksessaan, että osa Nokian aiemmin kertomista 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä oli toteutumassa.

“Erityisesti kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa”, Toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi.

Sisäpiiritiedon julkistamista koskevat säännökset koskevat sekä Helsingin pörssissä säännellyllä markkinalla että First North Finlandilla kaupankäynnin kohteena olevia liikkeeseenlaskijoita.

Sisäpiiritiedolla tarkoitetaan täsmällistä ja julkistamatonta tietoa, joka liittyy suoraan tai välillisesti pörssissä noteerattavaan yhtiöön ja jolla, jos se julkistettaisiin, todennäköisesti olisi huomattava vaikutus arvopaperin hintaan.

Pörssiyhtiön on julkistettava sisäpiiritieto mahdollisimman pian. Yhtiö voi kuitenkin omalla vastuullaan lykätä sisäpiiritiedon julkistamista, jos välitön julkistaminen todennäköisesti vaarantaisi sen oikeutetut edut, lykkääminen ei todennäköisesti johtaisi yleisöä harhaan ja kyseisen tiedon säilyminen luottamuksellisena pystytään takaamaan.

Kommentoi
Ylös
>