Asunnot ja kiinteistöt

Kiinteistövälittäjät: Tällaiset omakotitalot kiinnostavat nyt asunnonostajia

SKV Kiinteistönvälitys kysyi välittäjiltään tulevan kevään omakotitalokaupan näkymistä.

Välittäjät arvioivat omakotitalokaupan käyvän tänä keväänä samaan tapaan kuin viime vuonna – eli monella paikkakunnalla melko vilkkaasti.

”SKV Kiinteistövälityksen toimialueilla kauppamäärät nousivat viime vuonna voimakkaimmin Helsingissä (16 %, +44 kpl), Turussa (15 %, +38 kpl), Jyväskylässä (13 %, +38 kpl) ja Lahdessa (8 %, +28 kpl) *. Pääkaupunkiseudulla omakotitalokauppa vilkastui yhteensä 5 % ja muualla Suomessa peräti 14 % verrattuna edeltävään vuoteen 2018”, SKV Kiinteistönvälityksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Lukujen perusteella polarisaatio eli asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen ei siis juurikaan näy omakotitalojen kauppamäärissä, mutta hintakehitys on vahvempaa isoimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen neliöhinnat nousivat viime vuonna keskimäärin kaksi prosenttia edeltävästä vuodesta, kun taas muualla Suomessa neliöhinnat laskivat yhden prosentin.

”Tarkempi tarkastelu paljastaa neliöhintojen kehityksessä vaihtelua. Tarkastelemistamme paikkakunnista vanhojen omakotitalojen neliöhinnat nousivat erityisesti Helsingissä (+7 %) ja Turussa (+6 %). Sen sijaan vanhojen omakotitalojen hinnat olivat laskussa muun muassa Joensuussa (-5 %), Jyväskylässä (-4 %) ja Lahdessa (-2 %) verrattuna edeltävään vuoteen”, Hintsa kertoo.

SKV:n välittäjien mukaan erityisen hyvin kaupaksi käyvät uudehkot, 2000-luvun puolella rakennetut omakotitalot. Myyntivaltteja ovat kiinteistön hyvän kunnon lisäksi sujuvat liikenneyhteydet, lähellä sijaitsevat kattavat palvelut sekä maalämpö. Koon puolesta eniten kiinnostavat 120–150 neliön kokoiset talot.

”Viime vuotta kokonaisuutena tarkasteltaessa vanha omakotitalo myytiin pääkaupunkiseudulla keskimäärin 117 vuorokaudessa ja muualla Suomessa 134 vuorokaudessa. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen myyntiajat lyhenivät 4 vuorokaudella ja muualla Suomessa taas pitenivät 5 vuorokaudella edeltävästä vuodesta*”, Hintsa kertoo.

Vanhemman tai remontin tarpeessa olevan omakotitalon myyjän kannattaa varautua pitkään myyntiaikaan. Vanhemmatkin talot menevät kuitenkin kaupaksi, jos hinta on oikea.

”Varsinkin haastavien myyntikohteiden osalta kannustaisin ammattimaisen välittäjän käyttöön myyntiprosessin tukena. Realistinen myyntihinnan määrittely ja välittäjän laajat ostajaverkostot vauhdittavat myyntiä, ja samalla varmistetaan myös, että kauppa sujuu lain vaatimien pykälien mukaisesti”, Hintsa sanoo.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Avatar

  Teo Jästerberg

  19.2.2020 at 13:12

  Kun asunnon koon puolesta suosituimpia ja myyntivaltteja ovat 120-150 neliön talot, niin lämmityksen suosiota lisäsi maalämpö.

  Ovatkohan ostajat nyt ihan kartalla? Maalämpö oli vielä hetki sitten suosittu, mutta esimerkiksi saneerauksessa alle 200 m2 uusiin taloihin ei kallista ja maata jäähdyttävää systeemiä kannata laittaa. Vesi-ilma-lämpöpummpu kelpaa jopa kerrostaloihin edullisimpana ratkaisuna. Tekniikka näyttää olevan vierasta ja vain valtavirrassa hyväksytyt ratkaisut ovat hyviä.

  Omatalo ratkaisuissa on kuunneltava myös omia itsenäisä arvoja.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös