Osakeanalyysit

Analyytikko: Ei kiirettä Nokia-ostoksille

Inderes toistaa Nokian vähennä-suosituksen.

Nokia ilmoitti maaliskuun alussa, että Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark on nimitetty Nokian toimitusjohtajaksi syyskuun alusta alkaen. Rajeev Suri tulee jättämään tehtävänsä toimittuaan Nokian ja Nokia Siemens Networksin toimitusjohtajana yli kymmenen vuotta.

Ennen Fortumia Lundmark oli Konecranesin, johtavan globaalin materiaalinhallintayrityksen, toimitusjohtaja ja toimi vuosina 1990-2000 erinäisissä johtotehtävissä Nokian palveluksessa, mukaan lukien strategia- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana Nokia Networksillä.

Johtajavaihdos oli odotettu ja toivottu. Yhtiön vaikeudet ovat kasvaneet ja osakkeen markkina-arvosta on sulanut vuoden aikana lähes 45 prosenttia.

Nokia on nyt keskellä elintärkeää teknologiasyklin taitetta sekä nyt myös pandemiasta aiheutuvaa talouskriisiä, kiteyttää yhtiön tilanteen Inderesin analyytikko ja toimitusjohtaja Mikael Rautanen.

Talouden epävarmuus pakottaa Rautasen mukaan operaattoreita lykkäämään isoja verkkohankkeitaan, mistä Euroopassa on jo saatu merkkejä. Lisäksi viruskriisi voi aiheuttaa häiriöitä Nokian toimitusketjuihin ja toimituskyvykkyyteen.

Nokia ei ole antanut koronakriisin aikana tulosvaroitusta. Tämä radiohiljaisuus ohjeistuksen suhteen voi olla nyt hyvä uutinen ja kertoa vaikutusten olevan pieniä. Toisaalta Nokia on yhä epäluotettavan ohjeistajan maineessa, Rautanen muistuttaa.

Koronakriisin hellittäessä Nokian kasvuajuri nousee taas esiin. Rautasen mukaan tietoliikenneinfrastruktuuri on noussut yhteiskunnallisesti entistä kriittisempään rooliin ja verkkoliikenteen kasvu pakottaa operaattoreita lisäämään kapasiteettia. Se voi tuoda monille Nokian tuotealueille korkeakatteista lisämyyntiä jo lyhyellä aikavälillä.

Nokialla on Rautasen mukaan mahdollisesti edessä isoja muutoksia.

”Sijoittajan on varauduttava siihen skenaarioon, että Alcatel-Lucent -yrityskaupan yhteydessä tehty strategiavalinta joudutaan toteamaan vääräksi. Tällöin uudessa strategiassa edessä olisi fokuksen terävöittäminen, mikä tarkoittaisi jälleen mittavia rakennejärjestelyitä sekä lisää sisäistä mylläystä.”

Rautasen mielestä Nokian liiketoiminnalle kestävän perustan rakentaminen voi viedä vielä vuosia. Siihen eivät yhtiöltä pääosin vahvaa tuloskäännettä odottavat markkinat ole vielä täysin varautuneet.

Jotain Nokian 5G-liiketoiminnan vaikeuksista kertonee sekin, että yhtiö oli mukana China Mobilen 5G-investoinnin ensimmäisessä vaiheessa, mutta jäi yllättäen rannalle toisesta vaiheesta.

Maailman suurin teleoperaattori, kiinalainen China Mobile on valinnut Nokian kilpailijat Huawein ja ZTE:n rakentamaan 5G-verkkohankkeensa. Hanke on suuruudeltaan massiivinen, peräti 5,2 miljardia dollaria. Ericssonkin sai sopimuksesta pienen osuuden, mutta Nokia jäi kokonaan ilman sopimusta, kertoo sanomalehti Beijing News. 

Nokian vaikeudet ovat johtaneet siihen, että sen osake hinnoitellaan selvästi alle osien summan.

”Nokian kannattavimmat palaset Software ja Technologies yksinään riittävät perustelemaan yli 3 euron osakekurssin. Kaupan päälle tuleva kolmas palanen Networks polttaa kassaa, mikä hautaa alleen muiden arvon. Jos tämä yhtälö saadaan purettua, on osakkeessa tuntuvaa vipua ylöspäin”, Rautanen laskee.

Tällä hetkellä kuitenkin huono näkyvyys, epävarmuus ja heikko luottamus yhtiötä kohtaan kuitenkin selittävät osakkeen hinnoittelun. Nokian vaikeudet 5G-liiketoiminnassa näkyvät yhtiön osakekurssissa. Suomalaisyhtiön kurssikehitys on jäänyt kilpailijastaan Ericssonista jälkeen keväästä 2018 alkaen.

Inderes laski Nokian osakkeen tavoitehinnan 3,0 euroon aiemmasta 3,6 eurosta.

Nokiaa seuraavasta 26 analyytikosta 12 antaa osakkeelle ostosuosituksen ja yksi lisää suosituksen. 10 analyytikon suositus on pidä, kahden vähennä ja yhden myy. Analyytikoiden suositukset ovat siis aika levällään, mikä kertoo yhtiön näkymien epävarmuudesta.

Tilaa suosittuja sijoituskirjoja

Sijoittajaksi 7 päivässä

Mukana oikeiden ihmisten ”näin minä sen tein” -tarinoita sekä vinkki- & tsekkilistoja.

Sijoittaja yritysstrategioiden pauloissa

Kirjan oivaltava analyysi auttaa katsomaan tilinpäätöksen lukujen taakse todelliseen liiketoiminnan kehitykseen.

Sijoittajan verotus ja verosuunnittelu

Kirja esittelee kattavasti tämän päivän sijoitusinstrumenttien verokysymykset.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös