Oma talous

Autoilijoille tulossa kesällä uusia kustannuksia

Nestemäisten polttoaineiden valmisteveroja korotetaan elokuun alussa.

Verohallinto kertoo, että liikennepolttonesteiden, kuten moottoribensiinin, dieselöljyn ja niitä korvaavien biopolttoaineiden valmisteveroa korotetaan. Korotus kohdistetaan sekä energiasisältöveroon että hiilidioksidiveroon.

Lisäksi hiilidioksidiveron laskentaperusteita päivitetään vastaamaan vuoden 2019 alusta työkone- ja lämmityspolttoaineiden veromuutosten yhteydessä käyttöönotettuja uusia elinkaaripäästöarvoja.

Nestemäisten polttoaineiden valmisteverojen muutos tulee voimaan 1.8.2020.

Fossiilisen moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta. Uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jää näitä alhaisemmaksi.

Valmisteveron korotusta koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että fossiilisen moottoribensiinin vero nousisi 5,71 senttiä litralta ja fossiilisen dieselöljyn 6,46 senttiä litralta.

Uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen biopolttoaineiden litrakohtainen veronkorotus jäisi näitä alhaisemmaksi. Muutos lisäisi liikennepolttoaineista saatavia vuotuisia verotuloja 254 miljoonalla eurolla. 

Valmistevero on välillinen vero, joka kohdistuu tuotteen kulutukseen tai käyttöön. Sen tarkoitus on pääasiassa kartuttaa valtion verotuloja, mutta useisiin valmisteveroihin liittyy myös muita tavoitteita, kuten ympäristö- tai terveysohjaukseen liittyviä tavoitteita.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman mukaan kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen hillintää on vahvistettava verotuksella. Hallituksen tavoitteena on hakea ratkaisuja, jotka edistävät hallituksen ilmastotavoitteita taloudellisesti tehokkaimmin, nopeuttavat siirtymää pois fossiilisista polttoaineista ja samalla täyttävät sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimukset.

Liikennepolttoaineiden verotuksen painopistettä on jo siirretty hiilidioksidiveroon.

Vuonna 2018 valmisteveroja kerättiin yhteensä yli 7,4 miljardia euroa. Suurin valmisteveroluokka ovat energiaverot, joiden kokonaisverokertymä vuonna 2018 oli 4,7 miljardia euroa. Valtiolle taloudellisesti merkittäviä veroja ovat myös alkoholi- ja alkoholijuomavero sekä tupakkavero.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös