Arvo-osakkeet

Mystinen hintaralli Finnairin osakkeella

Finnairin valtava merkintäoikeusanti laimentaa huomattavasti Finnairin osakkeiden arvoa. Kuitenkin viime torstaina osakkeella nähtiin omituinen kurssinousu.

Finnair julkisti viime viikolla 10.6. valtavan 500 miljoonan euron merkintäoikeusannin ehdot. Sijoittajalla Finnair tarjosi oikeuden merkitä 10 uutta osaketta 0,40 euron kappalehintaan jokaista vanhaa kohden.

Yhtiö kertoi käyttävänsä osakeannissa kerättäviä varoja pääomarakenteensa ja maksuvalmiuden vahvistamiseen koronapandemian aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa sekä tukemaan Finnairin strategian toteuttamista.

Osakeannilla yhtiö pyrkii varmistamaan toimintakykynsä kriisin jälkeisessä ympäristössä sekä edesauttamaan sen kestävää ja kannattavaa kasvua koskevien tavoitteiden saavuttamista. Finnairin hallitus julkistaa tänään Osakeannin ehdot.

Uusien osakkeiden merkintä alkoi 17. kesäkuuta ja merkintäoikeus oli irronnut 11. kesäkuuta. Finnair julkisti merkintäoikeusannin aamulla 10. kesäkuuta kello 9.00, eli ennen pörssin avautumista. Edellispäivän päätöskurssi oli 0,75 euroa.

Analyytikot rustasivatkin Finnairin osakkeen tavoitehintoja nopeasti alas. Vielä ennen merkintäoikeusannin julkistusta analyytikoiden keskimääräinen tavoitehinta Finnairin osakkeelle oli hieman alle 3,4 euroa. Merkintäoikeusannin julkistuksen jälkeen analyytikoiden tavoitehinta laski keskimäärin 1,3 euroon.

Analyysitalo Inderes laski Finnairin tavoitehinnan 3,5 eurosta vaivaiseen 0,65 euroon sen jälkeen, kun Finnair oli julkistanut merkintäoikeusannin ehdot. Inderesin arvion mukaan Finnairin osakkeen teoreettinen hinta merkintäoikeuden irtoamisen jälkeen on noin 0,72 euroa osakkeelta.

Siten osakeannin 0,40 euron merkintähinta vastaa noin 44 prosentin alennusta suhteessa teoreettiseen hintaan, arvioi Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

”Alennuksen kokoluokka on tyypillinen suurelle merkintäoikeusannille ja anti aiheuttaa Finnairin nykyisille omistajille merkittävän laimennuksen”, Viljakainen totesi Inderesin yhtiöpäivityksessä.

Näiden tietojen valossa oli siis odotettavissa, että merkintäoikeuden irtoamisen jälkeen Finnairin osakkeen hinta laskisi, koska uudet osakkeet dilutoivat eli laimentavat aiemman omistuksen arvoa.

Tapahtui kuitenkin jotain ihan muuta.

Vielä keskiviikkona 10.6. osake laski odotetusti 4,4 prosenttia päätöskurssiin 0,72 euroa. Lasku oli siten täysin odotettu, koska päätöskurssi vastasi täsmälleen laimennusvaikutuksen huomioivaa hintaa.

Torstaina tapahtuikin sitten jotain täysin yllättävää.

Sitten torstaina 11.6. osake lähti yllättäen raketoimaan ja pomppasi hetkellisesti jopa yli 1,6 euron päätyen päivän päätteeksi 1,11 euroon. Kurssinousu torstaina oli siis peräti 55 prosenttia!

Seuraavina päivinä osakkeella nähtiin kurssisahausta ylös ja alas kunnes tämän viikon keskiviikkona kurssi romahti yli 18 prosenttia 0,88 euroon.

Rajut kurssiliikkeet kielivät siitä, etteivät sijoittajat oikein tunnu tietävän mitä Finnairin osakkeesta pitäisi nyt ajatella. Toisaalta 500 miljoonan euron merkintäoikeusanti laimentaa osakkeiden arvoa, mutta toisaalta yhtiö sai annin kautta elintärkeää omaa pääomaa, jolla se pitää lentokoneet ilmassa.

”Mielestämme osakeanti on silti yhtiölle tarpeellinen pitkän ajan kilpailu- ja investointikyvyn turvaamiseksi. Arviomme mukaan mukaan Finnair saa antipääomalla ”siivottua” koronapandemian yhtiön taseeseen jättämät kolhut ja vuoden 2020 lopussa odotamme yhtiön nettovelkaantumisasteen olevan suurin piirtein vuoden 2019 lopun tasolla noin 70 %:ssa (sis. oletus 200 MEUR:n hybridilainan uusimisesta H2:lla)”, arvioi Inderesin Antti Viljakainen.

Vijakaisen mukaan Finnairin velkaantumisen mittakaava ja eri järjestelyillä vahvistettu likviditeetti huomioiden Finnairin selviytyminen kriisin yli on nyt turvattu ja korjatun pääomarakenteen turvin yhtiö pystyy aikanaan myös siirtymään kestävän kasvun strategiansa edistämiseen.

Korjaus: Finnairin osake kävi hetkellisesti yli 1,6 eurossa, ei vain yli 1,4 eurossa. Korjattu 19.6. kello 19.05.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös