Markkinakommentit

Osakemarkkinat hermoilevat koronapandemian kiihtyessä

Osakeindeksit laskivat maanantaina reippaasti. Koronakriisin leviäminen jatkuu.

S&P 500 osakeindeksi USA osakemarkkinat sijoittaminen pörssi
USA:n S&P 500 -osakeindeksin kehitys.

Keskeiset osakeindeksit laskivat maanantaina rajusti. USA:n S&P 500 -indeksi pakitti 1,86 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq 1,6 prosenttia ja pienyhtiöiden Russell 2000 2,15 prosenttia. Suomessa OMX Helsinki laski eilen lähes 1,9 prosenttia.

Osakemarkkinoiden hermoilu näkyy myös VIX-indeksissä, joka kuvaa sijoittajien odotuksia osakemarkkinoiden tulevasta volatiliteetista. Tämä osakemarkkinoiden pelkokerroin on kivunnut reippaasti viime päivien aikana.

Tunnelmia painaa erityisesti koronakriisin pahentuminen. Perjantaina ja lauantaina Yhdysvalloissa havaittiin yli 83 000 uutta tartuntaa, mikä oli korkein yksittäisen päivän uusien tartuntojen määrä.

VIX indeksi pelkokerroin sijoittaminen
VIX-indeksi.

USA:n kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin johtaja Anthony Fauci totesi maanantaina, että Yhdysvallat on edelleen pandemiakriisin alkuperäisessä ensimmäisessä aallossa. Euroopassa monet maat ovat jo toisessa aallossa, joten USA:n toinen aalto saattaa olla vasta tulossa.

Markkinoilla ollaan myös yhä epäilevämpiä sen suhteen, pääsisivätkö USA:n päättäjät sopuun uudesta talouden elvytyspaketista. Kiistely paketista jatkuu edelleen demokraattien ja republikaanien välillä.

”Fiskaalinen elvytyspaketti ei näytä tulevan niin nopeasti kuin olimme luulleet ja virus leviää nopeammin kuin olimme kuvitelleet”, kiteyttää markkinoiden tämän hetken tunnelmat Globalt Investments -yhtiön salkunhoitaja Keith Buchanan uutistoimisto Bloombergille.

Markkinoilla vallitsee melkoinen yksimielisyys siitä, ettei talous ja markkinat pärjää vielä omillaan, ilman uutta elvytyspakettia, arvioi puolestaan CIBC Private Wealth Management -yhtiön sijoitusjohtaja David Donabedian Bloombergille.

Koronakriisin ratkaisussa rokotteen merkitys alkaa kasvaa päivä päivältä, kun rajoitustoimet eivät näytä riittävän taltuttamaan viruksen leviämistä.

Odotukset nojaavat erityisesti lääkejätti Pfizeriin.

USA on tehnyt sopimuksen koronarokotetta kehittävän Pfizerin ja bioteknologiayhtiö BioNTechin kanssa 100 miljoonasta koronarokotteesta. Pfizer ja BioNTech kehittävät koronarokotetta yhdessä.

Yhtiöiden koronarokotteen kliininen tutkimus on edennyt loppusuoralle. Lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet kertoi syyskuussa, että Pfizerin ja saksalaisyhtiön koronarokotteen kliinistä tehoa selvittävässä faasi 3 -tutkimuksessa oli syyskuussa rokotettu yli 35 000 vapaaehtoista, ja myös toisen rokoteannoksen saaneita oli yli 24 000. Yhtiöiden tutkimuksen tavoitteena on yhteensä 44 000 tutkittavaa, sisältäen myös yli 16-vuotiaita nuoria sekä vaikealle koronataudille riskissä olevia.

On paljon mahdollista, että Pfizer ja BioNTech tuovat ensimmäisinä Yhdysvaltojen lääkeviranomainen FDA:n käsiteltäväksi ensimmäiset myyntilupahakemukset.

Myös Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehitteillä oleva koronarokote on antanut lupaavia tuloksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan rokotteella onnistuttiin aikaansaamaan immuunivastetta sekä nuorilla että vanhemmilla aikuisilla, joihin rokotetta on testattu.

Ofxordin yliopiston ja AstraZeneca rokote saattaa olla yksi ensimmäisistä myyntiluvan saavista koronarokotteista. Brittiviranomaiset valmistautuvat rokotteen mahdolliseen käyttöönottoon ensi vuoden alussa.

Kommentoi
Ylös
>