Talouden trendit

Yrityskaupat yleistyvät – peräti 85 000 yritystä vaihtaa omistajaa lähivuosina

Suomen Yrittäjien mukaan omistajanvaihdos käsitetään terminä usein väärin.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi yli 5500 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Pk-yritysbarometrin mukaan omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee peräti 29 prosenttia Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Omistajanvaihdoksissa on mitä suurimmissa määrin kyse työpaikkojen jatkosta, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala huomauttaa.

Kujalan mukaan onnistunut omistajanvaihdos ei ole kuitenkaan mikään yksinkertainen asia.

”Yrittäjän itse pitää suunnitella sitä ajoissa. Jokaisella pitäisi olla siitä suunnitelma. Vaikka myynti ei olisi ajankohtaista, olisi ensin hyvä muodostaa näkemys, onko jatkaja löytymässä perhepiiristä vai myydäänkö ulkopuoliselle”, Kujala sanoo.

Omistajanvaihdos käsitetään terminä usein väärin. Siihen sisältyvät niin yrityskaupat perhepiirin ulkopuolelle, sukupolvenvaihdokset perhepiirin sisällä ja muut yritysten omistusjärjestelyt. Suomen Yrittäjien mukaan valitettavan usein puhutaan sukupolvenvaihdoksista yleisterminä, kun tarkoitetaan laajempaa ilmiötä omistajanvaihdoksia.

Yrittäjäjärjestön mukaan sukupolvenvaihdostermin käyttö saattaa rajata
etsimään jatkajia pelkästään perhepiiristä. Yritystoiminnan
aloittaville puolestaan ei välttämättä tule mieleen, että yritystoiminnan voi aloittaa myös ostamalla yrityksen.

Yrityksen omistussuhteiden muutoksilla tarkoitetaan sitä, että omistajat
järjestelevät yritysten omistustaan yhden tai useamman omistajan luopuessa yrityksen omistamisesta. Omistajanvaihdoksia voidaan tehdä myös niin, että yrityksessä työskentelevät henkilöt siirtyvät yrityskaupalla yrityksen omistajiksi.

Yrittäjien omistajanvaihdosodotuksista noin kolmannes on sukupolvenvaihdoksia ja peräti kaksi kolmannesta yrityskauppoja
perheen ulkopuolelle.

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Pk-yrityksistä 11 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana. Ostohalukkaista yrityksistä ulkopuolista rahoitusta tarvitsee 78 prosenttia.

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa lähimmän viiden vuoden aikana Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %). 

”Asiaan pitää kiinnittää huomiota kaikkialla, mutta erityisen tärkeää se on maakunnissa, joissa on tulossa paljon omistajavaihdoksia. Jos jatkajia ei löydy, maakunnan tulevaisuus on uhattuna”, Kujala sanoo.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Kommentoi
Ylös
>