Kumppaniblogit

Osake-Niilon listojen lista 2021 – tässä 30 parasta!

TietoEVRY, Scanfil, Verkkokauppa.com, Valmet, Digia ja Orion kiilaavat listojen listan 2021 kärkikahinoihin!

Sijoitussuosituksia ne eivät silti ole.

Listoina on käytetty Kauppalehden listaa (ent. Balancen lista), Sijoittaja.fi:n osaketyökalua (Suomi) sekä Viisaan Rahan listaa, jossa suositukset tulevat osaketutkimusyhtiö Inderekseltä.

Sijoitukset kustakin listasta (KL, Sijoittaja.fi ja Inderes suositukset) on poimittu alkuviikon 15.-16.3.21 tilanteen mukaan. Kunkin listan paras saa 30 pistettä, seuraava 29,5, sitä seuraava 29 ja niin edelleen. Viisaan Rahan listalla Indereksen osta-suositus saa 30 pistettä ja lisää-suositus 15 pistettä.

Lopuksi pisteet lasketaan yhteen ja teoreettinen maksimipistemäärä osakkeelle on 90.

Vastaava tarkastelu tehtiin viimeksi toukokuussa 2020.

Tuolloin kärjessä olivat Fortum, TietoEVRY, Scanfil, Kamux, UPM-Kymmene, Keskisuomalainen, Aktia Pankki, Revenio Group, Atria ja eQ.

Uudelle TOP 30 -listalle yltävät näistä kaikki muut paitsi Keskisuomalainen (uusi sija 53), eQ (42) ja Revenio (31).

Kärjen valtaa it-palveluyhtiö TietoEVRY, joka analysoitiin SalkunRakentajan kuukauden osakkeenakin marraskuussa. Sieviläisten ylpeys, maailmaa valloittava elektroniikkayhtiö Scanfil, on kakkosena. Molemmat loistivat myös viime vuoden listojen listan TOP 3:ssa.

Viime vuoden ykkönen Fortum sen sijaan putosi sijalle 10, mutta sekin on todella hyvä sija.

Verkkokauppa.com kiilaa nyt kolmoseksi ja Valmet neloseksi. Valmet analysoitiin kuukauden osakkeena puolestaan joulukuussa. Verkkokauppa on hyötynyt koronasta.

Listojen listan kärkipäähän nousee tyypillisesti yhtiöitä, joiden taloudellinen kehitys – erityisesti kannattavuus ja tase – on vahvaa, mutta arvostustaso ei ole karannut.

Sijoittajan tehtäväksi jää arvioida, siintääkö horisontissa silti joitakin pilviä, jotka selittäisivät mahdollista alihintaisuutta muuhun pörssiin nähden.

Listojen listalla osakkeet on järjestetty Kauppalehden listan, Sijoittaja.fi:n osaketyökalun ja Viisaan Rahan listan (Inderes) kokonaisvaikutuksen perusteella. Koonnut: Henri Elo

On huomattava, että osapisteitä emme voi antaa kaikille yhtiöille, koska esimerkiksi Tokmanni, Ålandsbanken, Uponor, Atria ja Keskisuomalainen puuttuvat Indereksen seurannasta. Siksi niiden sijoitukset listojen listalla eivät voi yltää aivan kärkeen.

Vastaavasti Oma Säästöpankki puuttuu Sijoittaja.fi:stä kuten myös Musti Group. Jälkimmäinen puuttuu myös Kauppalehdeltä. Molemmat ovat uudehkoja pörssiyhtiöitä. Oma Säästöpankille Inderes antaa peräti osta-suosituksen, Mustille lisää-suosituksen.

”Osa-aluelistoista” Viisas Raha / Inderes on eniten tulevaisuuteen katsova, koska suositukset perustuvat analyytikon arvioon. Analyytikko on arvioinut yhtiön nykytilan, tulevaisuuden näkymät ja suhteuttanut yhtiön potentiaalin osakkeen vallitsevaan arvostustasoon.

Kauppalehden ja Sijoittaja.fi:n listaukset perustuvat etupäässä toteutuneeseen tunnuslukukehitykseen.

Listojen listan listaustapaa on kehitetty sitten viime toukokuun. Nyt sekä Kauppalehden että Sijoittaja.fi:n listauksessa 60 parasta (aiemman 30 parhaan sijasta) saavat osa-aluepisteitä. Näin siksi, että TOP 30 -joukon ulkopuolella on paljon laadukkaita yhtiöitä.

Pörssiyhtiöiden kokonaismäärä Suomessa on jo luokkaa 155, mukaan lukien First North -lista, joten pelkoa siitä, että liiketaloudellisesti heikkoja yhtiöitä nousisi liian ylös, tuskin on.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

??

Henri Elon sijoituskirjat alehintaan SalkunRakentajan lukijoille!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tuotonarvoitus_Osakesijoittaja_662x479.jpg

Tilaa sijoituskirja Tuoton arvoitus ratkeaa tai Henrin ja Jari Saarhelon uusin Osakesijoittajan maailmanvalloitus – tai molemmat pakettina täältä.

Syötä alennuskoodiksi ”Salkunrakentaja2021” niin saat kirjan/kirjat kotiin toimitettuna: Tuoton arvoitus 15 e, Osakesijoittaja 30 e, tai pakettihinta 45 e – ei muita kuluja.

Tutustu pk-yrityksen arvonmääritykseen täällä.

??

Kun listoja vertailee, huomio kiinnittyy siihen, että Sijoittaja.fi:n listan kärkipäässä on vahvoja, perinteikkäitä hyvän pääoman tuoton yhtiöitä. Tällaisia eri alojen laatuyhtiöitä osaketyökalun TOP 15 -joukossa ovat mm. Olvi, Ponsse, Orion ja Kone.

Toki samasta joukosta löytyy myös ketterää kasvua, kuten eQ, Verkkokauppa.com, Vincit, Siili Solutions, Etteplan ja jopa arvostustasoltaan korkeahko Revenio Group.

Inderes ei jaa osta-suosituksia tällä hetkellä avokätisesti. Joukko, joka sen saa, on hyvin heterogeeninen:

Aktia, Innofactor, Oma Säästöpankki, Rovio, Sampo, Sievi Capital, Solteq, TietoEVRY ja Vincit.

Kovan arvostuksen kasvuyhtiöihin Indereskin suhtautuu jo kriittisemmin. Esimerkiki Admicom saa vähennä-suosituksen. Reveniolla, Talenomilla, Qt Groupilla ja Goforella suositus on lisää – samoin Siilillä ja Kamuxilla, jotka näkyvät taulukossa yllä (15 pistettä = lisää).

Kauppalehden lista ei anna systemaattisuutensa myötä armoa it-yhtiöille, koska arvostukset (esim. hinta per toteutunut tulos ja osinkotuotto) ovat keskimääräistä korkeampia. Tämä näkyy esimerkiksi Siilin ja Vincitin osa-aluepisteissä taulukossa.

Kokoluokkaa isompi TietoEVRY on yhä selvästi pienempiä verrokkejaan halvempi ja siksi se on Kauppalehden piikkipaikalla. Kauppalehden lista myös rankaisee jonkin verran pienestä yrityskoosta, koska se lisää riskiä.

Mitä isommat hartiat yhtiöllä on, sitä parempi kilpailu- ja hinnoitteluvoima sillä on erikoistilanteissa ja kyky vastata isoihinkin toimeksiantoihin. Toki ketteryys ja muovautuvuus on pienyhtiöillä parempi.

??

Kirjoitus ei sisällä sijoitussuosituksia.

Henrin sijoituskirjojen tilaukset ALE-koodilla ”Salkunrakentaja2021” täältä.

1 kommentti
  • Henri Elo sanoo:

    Kovan kiinnostuksen vuoksi foorumilla julkaistu listojen listan sijat 31-103:
    http://www.salkunrakentaja.fi/foorumi/osakkeet/listojen-lista-sijat-31-103/#post-244

  • Ylös
    >