Yrittäjyys

Suomi kaipaa uusia yrittäjiä – omistajanvaihdos ajankohtainen 75 000 yrityksessä

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunta keskusteli maaliskuun kokouksessaan yrityskauppojen ja omistajanvaihdosten merkityksestä kestävän uuden yrittäjyyden luomisessa.

Omistajanvaihdoksia ovat yrityskaupat perhepiirin ulkopuolelle, sukupolvenvaihdokset perhepiirin sisällä ja muut yritysten omistusjärjestelyt. Yrityksen omistajanvaihdos on eräs yrityksen elinkaaren kriittisimmistä vaiheista, sillä se voi tuoda yritykseen uutta kasvua tai se voi tuhota yrityksen.

Omistajanvaihdos on Suomessa lähivuosina ajankohtainen noin 75 000 yritykselle yrittäjien ikääntymisen vuoksi, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry tiedotteessaan.

Näillä yrityksillä on elinkelpoista liiketoimintaa ja niiden työllisyysvaikutus on merkittävä. Jotta työpaikat ja liiketoiminta säilyvät Suomessa, tarvitaan onnistuneita omistajanvaihdoksia.

Yrityskauppamarkkinoiden synnyttämiseksi tarvitaan edelleen ja jatkuvasti omistajanvaihdosten pitämistä esillä. Sekä myyjiä että ostajia pitää herätellä näkemään onnistuneen omistajanvaihdoksen mahdollisuudet ja vaatimukset.

Omistajanvaihdosten edistämiseen suunnattua toimintaa tulee jatkaa. Neuvottelukunta korostaa, että jatkossa tarvitaan erityisesti ostajien herättelyä ja että siihen tulee suunnata myös resursseja. Tarvitaan toimia, joiden avulla yrittäjyyttä suunnitteleville henkilöille tuodaan nykyistä voimakkaammin esille, että yrityksen ostaminen on hyvä ja realistinen vaihtoehto ryhtyä yrittäjäksi tai löytää tapa työllistää itsensä.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii myös eri toimijoiden alueellista yhteistyötä. Neuvottelukunta toteaa, että Uusyrityskeskukset ovat luonteva taho kokoamaan erilaiset toimijat yhteistyöhön onnistuneiden omistajanvaihdosten toteuttamiseksi.

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa oli vuonna 2018 noin 75 000 yrittäjää, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta. Omistajanvaihdosbarometri 2018 selvitti omistajanvaihdosten suunnitelmia. Jos yrittäjien toiveet toteutuvat, seuraavan kymmenen vuoden aikana yrityksistä 34 000 on tulossa myyntiin, sukupolvenvaihdos tapahtuisi 13 500 yrityksessä ja 21 500 yritystä lopettaisi toimintansa.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi yli 5500 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Pk-yritysbarometrin mukaan omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee peräti 29 prosenttia Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Omistajanvaihdosten vauhdittamisella on tärkeä merkitys yritysrakenteen uudistumiselle Suomessa. Finnveran rahoituslukujen valossa omistajanvaihdoksilla on selvä kytkös yritysten nousuun uudelle kasvu-uralle, sillä noin joka kolmas omistajaa vaihtanut yritys yltää seuraavina vuosina yli 10 prosentin vuosikasvuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös