Makrotalous

UPM:n Pesonen on huolissaan Suomen kilpailukyvystä – ”Emme osaa elää eurossa”

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen mielestä Suomessa ei ymmärretä kansainvälisen kilpailukyvyn merkitystä.

Stora Enso paljasti eilen synkät uutiset Meri-Lapin kannalta. Metsäyhtiö aikoo lopettaa Kemin Veitsiluodon ja Ruotsin Kvarnsvedin tehtaat.

Veitsiluodon tehtaan kohtaloksi koitui neljä seikkaa: paperin kulutuksen trendiomainen lasku, Euroopan markkinoiden tuotannon ylikapasiteetti, sellun hinnannousu sekä koronakriisi.

Stora Enso kertoo tiedotteessaan, että paperin kysyntä Euroopassa on laskenut yli vuosikymmenen ajan. Tätä kehitystä on yhtiön mukaan edelleen kiihdyttänyt koronaviruspandemia, joka on johtanut muutoksiin kuluttajien käyttäytymisessä.

Euroopan paperimarkkinoilla on nyt huomattava ylikapasiteetti, mikä on johtanut historiallisen alhaisiin hintoihin ja haastanut monien paperitehtaiden kustannuskilpailukyvyn.

Storan Enson mukaan sekä Kvarnsvedenin että Veitsiluodon tehtaat ovat tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Pääministeri Sanna Marin on ehtinyt kommentoimaan Stora Enson päätöstä.

”Stora Enson päätös on kova isku työntekijöille ja Kemille. TEM käynnistää välittömästi toimet ihmisten ja alueen tueksi”, Marin totea Twitterissä.

Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ottaa Twitterissä kantaa Suomen talouspolitiikkaan.

”Toistan viimesyksyisen 5.9.2020 huoleni. Kauttaaltaan kiristyvä verotus ja kasvavat kustannukset hyydyttävät investoinnit ja vie kilpailukyvyn tehtailta. Emme osaa elää eurossa, emmekä ymmärrä riittävästi kansainvälisen kilpailun merkitystä”, Pesonen tviittaa.

Viime syyskuussa Pesonen kertoi Yle:n Ykkösaamussa, että kauttaaltaan kiristyvä verotus hyydyttää Suomen investoinnit ja vie kilpailukyvyn. Pesosen mukaan työmarkkinoilla paikallisuus on teoriaa.

”Nyt on pakko uudistua”, Pesonen vaati.

Mitä ilmeisimmin Pesosen tuore kommentti Twitterissä viittaa Stora Enson päätökseen lopettaa Veitsiluodon paperitehdas. Se ettei Pesosen mukaan Suomessa osata elää eurossa, tarkoittanee sitä, ettei Suomessa olla valmiita niin sanottuun ”sisäiseen devalvaatioon”.

Sisäinen devalvaatio tarkoittaa yritystä nostaa kilpailukykyä kiinteiden valuuttakurssien oloissa. Yleensä sillä tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla vientiteollisuuden kannattavuutta pyritään parantamaan työvoima- ja muita kustannuksia alentamalla. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi palkansaajien nimellistulojen alentamista sopimusteitse tai työajan pidentämistä ilman palkankorotusta.

Kommentoi
Ylös
>