Sijoitusuutiset

Valtionyhtiö Solidium myy puolet teräsyhtiö SSAB:n omistuksistaan hyvällä hinnalla

Valtion sijoitusyhtiö luopuu isosta SSAB-potista samalla kun SSAB on elpymässä koronakuopasta.

Solidium Oy julkisti maanantaina osakemyynnin, jossa yhtiö tarjoaa myyntiin 65 miljoonaa SSAB AB:n B-osaketta eli noin 6,3 prosenttia kaikista SSAB:n osakkeista. Osakemyynti alkaa välittömästi.

Osakemyynnissä osakkeita tarjotaan pohjoismaisille ja kansainvälisille instituutiosijoittajille nopeutetussa tarjousmenettelyssä. Solidium omistaa tällä hetkellä noin 130 miljoonaa SSAB:n osaketta, eli noin 12,6 prosenttia SSAB:n liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista ja noin 9,8 prosenttia äänistä. Osakemyynnin pääjärjestäjinä toimivat BNP Paribas ja Nordea.

SSAB:n osake on kivunnut voimakkaasti viime kuukausina. Viimeisen vuoden aikana osake on noussut yli 113 prosenttia. Osake on tällä hetkellä korkeammalla kuin kertaakaan sitten vuoden 2015, ja viiden vuoden aikana osake on noussut selvästi Helsingin pörssin yleisindeksiä enemmän.

Solidium käyttää Osakemyynnistä saatavat varat pääasiassa viimeaikaisten ja uusien osakesijoitusten rahoittamiseen, sekä muihin yleisiin rahoitustarpeisiin.

Solidium tiedottaa Osakemyynnin lopputuloksesta arviolta 27.4.2021. Solidium on sitoutunut tietyin tavanomaisin poikkeuksin olemaan myymättä muita omistamiaan SSAB:n osakkeita markkinoille 90 päivän aikana.

Solidium on Suomen valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka omistaa vähemmistöosuuksia kansallisesti merkittävissä pörssinoteeratuissa yhtiöissä. Se on puhdas sijoitusyhtiö, jonka tehtävänä on vahvistaa ja vakauttaa kotimaista omistusta yhtiöissä ja kasvattaa pitkäjänteisesti omistustensa arvoa.

Solidium toimii markkinaehtoisesti ja sijoituspäätöksiä tehdään vain taloudellisten edellytysten täyttyessä.  Yhtiö on tällä hetkellä omistajana kahdessatoista pörssilistatussa yhtiössä, joissa kaikissa Solidium on vähemmistöomistajana.

Valtion sijoitusyhtiön arvoltaan suurin omistus on finanssiyhtiö Sammossa, jossa sen omistuksen arvo on yli 1,76 miljardia euroa. Suurin omistusosuus sillä on Outokummussa, josta se omistaa yli 20 prosenttia.

Solidiumin kaikkien sijoitusten tuotto viimeisen vuoden aikana on ollut 5,5 prosenttia.

SSAB:n tammi-maaliskuu sujui vahvasti, kun sen liikevoitto oli noin 2,0 miljardia kruunua. Vuotta aiemmin se oli vain 0,3 miljardia kruunua. Liikevaihto puolestaan nousi viitisen prosenttia vajaaseen 19,7 miljardiin kruunuun.

SSAB ylitti analyytikko-odotukset roimasti, sillä konsensusodotuksena oli 1,5 miljardin kruunun liiketulos.

SSAB:n kysyntä oli vahvaa ja hinnat ovat nousussa. Lisäksi teräsyhtiö on säilyttänyt vakaan tuotantotason.

”Elpyminen, joka alkoi viime syksynä, on jatkunut ensimmäisellä vuosineljänneksellä”, kertoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

SSAB arvioi kysynnän olevan toisella vuosineljänneksellä erittäin vahvaa. Kysyntää ajaa hänen mukaansa sekä asiakkaiden varastojen täydentäminen että talouden kasvaminen.

Kommentoi
Ylös
>