Makrotalous

Kuparin hinta ennätystasolle – mitä se tarkoittaa sijoittajalle?

Heinäkuussa erääntyvän kuparifutuurin hinta nousi perjantaina (7.5.2021) 4,75 dollariin paunaa kohti eli 10.470 dollariin per tonni.

Heinäkuussa erääntyvän kuparifutuurin hinta nousi perjantaina (7.5.2021) 4,75 dollariin paunaa kohti eli 10.470 dollariin per tonni.

Perjantainen hinta oli kaikkien aikojen korkein noteeraus. Aiempi ennätys oli vuodelta 2011, jolloin erityisesti Kiinan kasvu ruokki kuparin hintakehitystä. Kiinan rooli kuparin kehityksessä on toki edelleen tärkeä, koska Kiinassa kulutetaan noin puolet kuparista.

Viime kuukausien kuparin hinnan vahvalle kehitykselle on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin talouskasvun elpyminen tukee yleisesti teollisuusmetallien hintoja. 

Toinen merkittävä tekijä liittyy vihreään siirtymään ja erityisesti sähköautojen valmistamiseen. Sähköautot sisältävät jopa neljä kertaa enemmän kuparia kuin perinteiset autot, joten sähköautojen suosion kasvu lisää myös kuparin kysyntää.

Mitä kuparin kallistuminen sitten tarkoittaa sijoittajan näkökulmasta? 

Tilanteesta hyötyvät ennen kaikkea raaka-ainesijoittajat ja kuparin tuottajat.

Kuparin kallistuminen lisää kyseistä raaka-ainetta tuotteissaan käyttävien yhtiöiden kustannus- ja kannattavuuspaineita, mikä heijastuu ennemmin tai myöhemmin lopputuotteiden hintoihin.

Kuparin ja muiden hyödykkeiden kallistuminen indikoi myös, että inflaatio on kohoamassa. Huolet koronnostoista saattavat siten olla oikeutettuja, varsinkin jos hintakehitys jatkuu sitkeästi samansuuntaisena. 

Keskeistä koronnostojen näkökulmasta on inflaation kohoamisen tilapäisyys tai pysyvyys pidemmällä kuin vain ”joidenkin” kuukausien aikavälillä. Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei nosta ohjauskorkoa, jos sen mielestä kuluttajahinnat nousevat vain tilapäisesti ja palaavat myöhemmin lähemmäksi keskuspankin pidemmän aikavälin kahden prosentin tavoitetasoa.

Nousevat raaka-aineiden hinnat ovat alkaneet nakertamaan Kiinan talouskasvua, joten asteittaista tasaantumista on odottavissa kuparin hintakehitykseen.

Seuraavien kuukausien aikana kuitenkin sekä kysyntä- että tarjontapuolen ajurit tukevat kuparin kallistumista. Globaali talous alkaa avautua pandemian mahdollisesti hellittäessä, mikä nostaa kuparin kysyntää. Lisäksi kuparin kehitystä auttaa matalat kuparivarastot, jotka nykyisellä kysynnällä riittävät kerrallaan vain reiluksi kolmeksi viikoksi.

Kiinan hallinto on valmis toimimaan kuparin hintakehityksen vakauttamiseksi, jos se nousee vielä paljon nykyisestä ja alkaa vielä merkittävämmin haittaamaan Kiinan talouskasvutavoitteita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös