Indikaattorit

Kuluttajien oma talous vankempi kuin koskaan aiemmin

Lähde: Tilastokeskus.

Suomalaiset kuluttajat arvioivat heinäkuussa oman taloutensa tilanteen paremmaksi kuin koskaan aiemmin. Hyvin moni aikoo ottaa lainaa seuraavan vuoden aikana.

Suomen talous on nopeasti elpynyt koronakuopasta. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2021 kesäkuussa 121 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Suomen talouden kohentuva tilanne heijastuu myös kuluttajien luottamuslukuihin.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 4,4, kun se kesäkuussa oli 4,6 ja toukokuussa 2,7. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. heinäkuuta 1 007 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamus talouteen oli heinäkuussa hyvin vahvaa, sillä luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7. Vastaavaan aikaan viime vuonna indikaattori sai arvon -1,6.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä arvio oman talouden nykytilasta oli heinäkuussa myönteisin koko mittaushistoriassa. Lisäksi rahankäyttöaikeita kestotavaroihin ilmeni runsaasti. Myös odotukset sekä oman että Suomen talouden tulevasta kehityksestä olivat heinäkuussa luottavaiset.

Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä paljon tulevina kuukausina.

Tilastokeskuksen mukaan hyvin moni suomalainen oli heinäkuussa aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä. Samoin asunnon ostosuunnitelmia oli kuluttajilla viime kuukausien tapaan huomattavan paljon.

Lisäksi moni harkitsi heinäkuussa auton ostoa seuraavan vuoden aikana ja myös kodin peruskorjausaikeita ilmeni laajasti.

Kesäkuuhun verrattuna näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani hieman heinäkuussa. Muut kolme osatekijää pysyivät ennallaan tai heikkenivät hitusen. .

Kuluttajien odotus myös yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa säilyi valoisana heinäkuussa. Sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä.

Viime kuukausien aikana on talouslehdistössä käyty paljon pohdintaa mahdollisesta inflaation kiihtymisestä. Odotukset kiihtyvästä inflaatiosta näkyvät nyt myös kuluttajien odotuksissa. Heinäkuussa kuluttajien arvio inflaatiosta eli kuluttajahintojen nousuvauhdista tulevina kuukausina kohosi jo pitkän ajan keskiarvonsa tasolle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös