Markkinakommentit

Pörssiyhtiöille tulossa tuhti tulosparannus

Pörssit ovat jo loihtineet ennätyksellisen nousukirin myötä uutta vauhdinottoa pörssiyhtiöille toisella vuosineljänneksellä.

Kuva: Hannu Angervuo.

Konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo laskee, että Helsingin pörssin päälistan suuret yhtiöt ovat jo pitkin ja nopein askelin parantaneet juoksuaan.

Pandemia sakkasi tuloksia eniten viime vuoden toisella neljänneksellä.

Angervuo arvioi, että globaalisti operoivat suomalaisyhtiöt ovat kuluvan vuoden toisella kvartaalilla nostaneet jopa hulppeat 80 prosenttia yhteenlaskettua liikevoittoaan. Ennusteensa pohjana Angervuo käyttää viime vuoden toisen neljänneksen ja kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin lukuja sekä Tullin vientilukuja että Tilastokeskuksen päivityksiä työpäivien kertymistä.

”Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen tulos toisella neljänneksellä voi siten nousta noin kuuteen miljardiin euroon, joka paranee niin ikään noin 80 prosentin verran”, Angervuo toteaa.

Osa pörssipiireistä on jo spekuloinut jo ennätyksellisestä tuloksesta kuluvalle vuodelle. Angervuo karsii ylilyöntejä ja muistuttaa, että pörssiyhtiöt saavuttivat vuonna 2007 19,5 miljardin euron nettotuloksen.

Nokia vastasi pörssiyhtiöiden yhteenlasketusta nettotuloksesta yli neljänneksen vuonna 2007. Yhtiön osuus pörssiyhtiöiden tulossummasta jää alle kymmenen prosentin kuluvalta vuodelta.

Kuva: Hannu Angervuo.

”Ennusteeni on, että pörssiyhtiöiden yhteenlasketuksi tulokseksi tulee kuvalle vuodelle noin 16,3 miljardia euroa.”

Pörssiyhtiöt ovat pitäneet yllä kurinalaisuutta kustannuksissa. Konepajat ovat ilmeisesti pysyneet ajamaan myyntihintoihinsa komponenttien kallistumisen.

Viennin elpyminen ja uudet tilaukset vauhdittavat liikevaihtoa, joka Angervuon mukaan ottanee seitsemän prosenttia plussaa toisella neljänneksellä.

Nokia parantanee loppuvuodesta

Teräsyhtiöt eli Outokumpu ja SSAB, Nokian Renkaat sekä Nordea ja Fortum kuuluvat Angervuon mukaan kovimpiin tulosparantajiin, mutta ei niinkään verkkoyhtiö Nokia.

”Nokian toisen vuosineljänneksen tulos ei ehkä poikkea suuresti ensimmäisestä neljänneksestä. Loppuvuosi voi tuoda parannuksen verrattuna viime vuoden heikkoihin neljänneksiin”, Angervuo toteaa.

Nokia tuplasi liikevoittonsa yli miljardin euron tasolle viime vuoden viimeisellä neljänneksellä verrattua kolmanteen kvartaaliin.

Angervuo arvioi, että myös Nordea ja Sampo parantavat liikevoittoaan. Nordea joutui viime vuoden vastaavalla neljänneksellä kirjaamaan luottotappioita, mikä heikensi 306 miljoonaan euroon liikevoiton.

Vahinkovakuutusyhtiö IF:n tuloskehitys ja osakekurssien vahvistuminen ovat toisella neljänneksellä auttaneet Sampoa kohentamaan liikevoittoaan.

Piensijoittajien suosikki eli Fortum on perinteisesti kuulunut toisen neljänneksen tulosparantajien ykkösketjuun. Viime vuoden toisella neljänneksellä Fortum teki ”vain” 207 miljoonan euron liikevoiton.

Saksalaisen Uniperin luvut kuuluvat nyt Fortumin liikevoittoon.

”Analyytikoiden ennusteet povaavat Fortumille selvää tuloksen pudotusta vuosille 2021 ja 2022, mikä näyttää epätodennäköiseltä talouskasvun kiihtymisen aikana”, Angervuo toteaa.

Hintojen nousu palkitsee terästä

Etenkin terästeollisuus on Angervuon mukaan terästäytynyt kannattavuudessa.

Outokumpu ja SSAB pyörittävät omia tehtaitaan Euroopan ohella Yhdysvalloissa. Teräksen hinnat ovat pysyneet nousukiidossa rapakon molemmin puolin.

Angervuo laskee, että vuoden 2021 toisella neljänneksellä molempien teräsyhtiöiden tulos on noussut selvästi yli sadalla miljoonalla eurolla verrattuna viime vuoden vastaavaan neljännekseen.

Osviittaa antaa SSAB:n kilpailija eli amerikkalainen teräskonserni Nucor, joka ennustaa historiansa parasta neljännestä. Yhtiön osakekurssi on tuplaantunut vuodessa. Yhdysaltain dollarivyörytys infraan kysyy terästä. SSAB pitää vajaata kolmannesta hallussaan teräslevyjen markkinoista Yhdysvalloissa.

Ruostumatonta voi peilata sitä vasten, että Outokumpu ja espanjalainen Acerinox hallitsevat melko tasaosuuksin yhteensä noin 60 prosenttia Yhdysvaltain jaloteräksen markkinoista. 

Ranskalais-luxemburgilainen Aperam kisaa etenkin Euroopassa kaksikon kanssa. Outokumpu teki alkuvuodesta 116 miljoonan euron eli seitsemän prosentin liiketuloksen noin 1,6 miljardin euron liikevaihdolla.

Acerinoxin liikevoitto oli yhdeksän prosenttia 1,3 miljardin euron liikevaihdosta ja Aperamin liikevoitto 12 prosenttia 1,1 miljardin euron liikevaihdosta.

Outokumpu on ensimmäisellä kvartaalilla yltänyt lähes samaan tulostahtiin kuin kovimmat kilpailijansa. Yhtiö pitää hallussaan vajaa kolmannesta Euroopan jaloteräksestä, mikä tukenee myyntiä ja kannattavuutta.

Nokian Renkaat nostaa tuotantoaan Yhdysvalloissa

Nokian Renkaat on pörssitiedotteensa mukaan lisännyt tuotantovuorojaan Yhdysvaltain tehtaassaan. Yhtiö nosti kannattavuuttaan jo ensimmäisellä kvartaalilla. 

Myyntitilastojen mukaan Yhdysvaltain jälkimarkkinoilla menee vuosittain kaupaksi vajaa 200 miljoonaa rengasta. Nokian renkaat operoi nimenomaan jälkimarkkinoilla.

Yhtiö aikoo pidemmällä aikavälillä nostaa Yhdysvaltain tehtaansa tuotantonsa noin neljään miljoonaan renkaaseen. Nokian Renkaiden markkinaosuus liikkuu nyt noin prosentin luokassa Pohjois-Amerikassa.

Yhden prosentin markkinaosuutta voi dollareissa jäljittää siten, että Pirellin Pohjois-Amerikan myynti oli noin miljardi euroa lähes kolmen prosentin markkinaosuudella toissa vuonna.

Muutamasta prosentista kertyy siten iso potti dollareita Pohjois-Amerikan jättimäisillä rengasmarkkinoilla.

Valmet ottaa Neleksellä liikevaihdossa etumatkaa

Suomalaisista Valmetista tulee Neles-fuusion jälkeen 4,4 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävä suurkonserni.

Verrokiksi voi nostaa Voithin Paperin, jonka liikevaihto oli viime tilikaudelta noin 1,7 miljardia euroa. Liikevoittoa irtosi kuuden prosentin verran. Valmet pienemmissä paperikoneissa ja sellussa vastaan muun muassa sveitsiläisen Andritzin Pulp and Paperin.

Andritzin Pulp ja Paperin liikevaihto oli noin 3,3 miljardia euroa viime tilikaudella.

Konecranesilla nostureilla vauhdinottoa

Konecranesin teollisuuden ja osin satamien nostureiden menekkiä voi arvioida amerikkalaisen Columbus McKinnonin alkuvuoden lukuja vasten.

McKinnonin myynti Yhdysvalloissa pomppasi lähes 80 prosenttia. Myös Konecranes pyörittää tehtaitaan rapakon takana. Pörssipiirit ovat nostaneet yhtiön tavoitehintoja kohti korkeuksia.

Konecranes ja Cargotec ovat menossa yhteen. Uuden konsernin liikevaihto oli viime tilikaudella noin 2,5 miljardia euroa satamalaitteissa. Fuusion voi nostaa myös vastavedoksi kiinalaisjäteille eli ZPMC:lle ja Sanylle.

Kiinalaisyhtiöiden yhteenlasketuksi liikevaihdoksi voi arvioida noin 4,5 miljardiksi euroksi vuositasolla satamalaitteissa.

Otiksen ja Koneen kisa uusissa hisseissä

Sijoittajat noteeraavat ehkä tarkkaankin Koneen ja amerikkalaisen Otiksen uusissa laitteissa kilpajuoksua uusissa laitteissa.

Otiksen uusien laitteiden myynti lisääntyi alkuvuodesta yhteensä 25 prosenttia eli 1,16 miljardiin euron tasolle verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kvartaaliin. Kone piti kutinsa Otista vastaan. Uusien laitteiden liikevaihto otti yhteensä lähes 20 prosentin kasvuluvut. Liikevaihtoa kertyi noin 1,2 miljardia euroa. 

Kone ja Otis kulkivat siten ensimmäisellä neljänneksellä melko tasatahtia uusien hissien ja liukuportaiden euromääräisissä myyntiluvuissa. Molemmat korostavat Kiinaa myyntialueena.

Elvytys kysyy murskaimia

Etenkin Yhdysvaltain ja Euroopan elvytyksen vyörytys vauhditti jo alkuvuodesta infraa sekä murskaimien menekkiä. Sinänsä suomalaisyhtiöiden suuruuden ja vauhdin voi nostaa esiin globaalilla pelikentällä.

Metso Outotecin yhtenä globaalina kilpailijana voi pitää rapakon takaista Terexiä. jonka liikevaihto nousi viidenneksen murskaimissa alkuvuodesta.

Metso Outotec kivenmurskauksen liikevaihto otti plussaa noin 27 prosenttia samalla aikajaksolla.

Metson kaivospuolen Mineralsin liikevaihto oli viime tilikaudella noin 2,5 miljardia euroa. Metson kaivopuolen kovimman kilpailijan eli tanskalaisen FLSmidthin liikevaihto jäi yli puolet pienemmäksi eli noin miljardia euron tasolle.

Wärtsiläkin on vasta julkistanut uusia voimalatilauksia. 

Metsäteollisuuden yhtiöiden tuotteista sellun ja kartonkituotteiden hinnat ovat nousseet yhteen putkeen jo vuoden. Mutta paperin hintakehitys on jäänyt heikoksi.

Angervuo laskee, että Stora Enso on ehkä pystynyt euromääräisesti suurimpaan tuloksen parannukseen

Metsä Board teki viimevuoden toisella neljänneksellä 61 miljoonan euron liikevoiton, Stora Enso 178 miljoonan euron ja UPM Kymmene 203 miljoonan euron.

Kommentoi
Ylös
>