Makrotalous

EK:n Häkämies: Suomen talouden orastava kasvu uhkaa taittua työvoimapulaan

Elinkeinoelämän Keskusliiton kysely puhuu selvää kieltään: kaikilla toimialoilla yrityksissä on nyt työvoimapula.

Jyri Häkämies EK toimitusjohtaja talous
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies. Valokuvaaja Marjo Koivumäki.

Suomen talous elpyy nyt vauhdilla. Tilastokeskuksen mukaan koko kansantalouden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi heinäkuussa 5,5 prosenttia vuodentakaisesta. Heinäkuun kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,2 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto laski noin kuusi prosenttia. Jalostus kasvoi noin kolme prosenttia ja palvelut noin seitsemän prosenttia vuoden 2020 heinäkuusta.

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 16,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan liikevaihto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Kehitykseen vaikutti osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin. Päätoimialoista liikevaihto kasvoi voimakkaimmin sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, 44,5 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialan kasvuun vaikutti osaltaan sähkön hinnan nousu.

Samalla kun talous rullaan yhä vauhdikkaammin, ovat akuutit rekrytointitarpeet lisääntyneet yrityksissä. Myös työvoimapula on kasvanut.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) kyselyn mukaan tällä hetkellä jopa 80 prosenttia yrityksistä kertoo vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Yrityskyselyyn vastasi yhteensä 875 työnantajayritystä.

EK:n mukaan akuutit rekrytointitarpeet yleistyvät selvästi yrityskoon kasvaessa, mutta merkittäviä vaikeuksia löytää osaajia esiintyy eniten mikro- ja pienyrityksissä. Yrityksistä 87 prosentilla kaikki työntekijät ovat töissä. Näistä yrityksistä 44 prosentilla on akuutti rekrytointitarve eli ne tarvitsevat lisää työntekijöitä, kun vain seitsemän prosenttia arvioi henkilöstötarpeen vähentyvän.

Kuva: Elinkeinoelämän Keskusliitto.

Muutos on merkittävä vuoteen 2020 verrattuna, jolloin vain 13 prosenttia kertoi akuuteista rekrytointitarpeista.

Samalla yritysten luottamus maan hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä on heikentynyt. Peräti 82 prosenttia yrityksistä ei nyt luota hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä.

”Syksyn budjettiriihi oli hallituksen paikka tehdä työvoimapulaa helpottavia päätöksiä. Jälleen kerran hallitus lykkäsi tarvittavia toimenpiteitä. Nyt orastava talouden kasvu uhkaa taittua työvoimapulaan”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Kyselyn mukaan lisäksi budjettiriihen päätökset vaikuttivat negatiivisesti yritysten kasvu-, investointi- ja työllistämisaikomuksiin.

Kommentoi
Ylös
>