Rahastotietoa

Varovaisuus iski rahastosäästäjiin – osakerahastot menettivät pääomia

Rahastosäästäjät vetivät pääomia pois erityisesti kehittyvien markkinoiden osakerahastoista elokuussa.

Finanssiala kertoo tiedotteessaan, että Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin elokuussa uutta pääomaa yhteensä 435 miljoonaa euroa. Rahastopääoma kasvoi myös suotuisan markkinakehityksen ansiosta. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli elokuun lopussa 156 miljardia euroa.

Elokuussa sijoitettiin uusia pääomia kaikkiin päärahastoluokkiin osakerahastoja lukuun ottamatta.

Finanssialan mukaan lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin 217 miljoonaa euroa ja pitkän koron rahastoihin 35 miljoonaa euroa. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 163 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin 21 miljoonaa euroa uusia varoja.

Osakerahastoista lunastettiin elokuussa kaksi miljoonaa euroa pääomia.

”Elokuu oli ensimmäinen kevään 2020 koronasokin jälkeinen kuukausi, jolloin osakerahastoista lunastettiin enemmän varoja kuin sijoitettiin uusia. Varovaisuus näkyi osakerahastosijoituksissa. Kiinan keskushallinnon teknoyhtiöihin kohdistama lisäsääntely loi epävarmuutta Aasian markkinoille”, kertoo asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Elokuussa Yhdysvaltain keskuspankki Fed julkaisi tiedon, että keskuspankin avomarkkinakomitean jäsenet ovat kiinnostuneita vähentämään arvopapereiden osto-ohjelmia vuoden loppuun mennessä.

Somerlan mukaan sijoittajat todennäköisesti analysoivat Yhdysvaltain keskuspankin uutisia pidemmällä tähtäimellä ja päättivät vähentää yleisesti riskiä sijoitussuunnitelmissaan.

”Keskuspankkien elvytystoimet ovat kuitenkin globaalisti edelleen massiivisia, joten muutokset sijoitussuunnitelmissa kannattaa tehdä hyvin harkiten.”

Finanssialan mukaan osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin pääasiassa globaalisti ja Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 167 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin pääasiassa Pohjoismaihin, Eurooppaan ja kehittyville markkinoille sijoittavista rahastoista yhteensä 181 miljoonaa euroa.

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja sijoitettiin eniten globaalisti luokiteltuihin yrityslainoihin ja euroalueen valtioriskiin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 81 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin euroalueen luokiteltuihin ja korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavista rahastoista, yhteensä 74 miljoonaa euroa.

Osakemarkkinoiden vahva vire on jatkunut koronakuopan jälkeen läpi kesän. Hyvää virettä ovat ajaneet talouden ja tulosten voimakas paraneminen ja keskuspankkien massiivinen elvytys.

Kovimman nousun hiipumisesta on kuitenkin jo merkkejä.

”Koronaromahduksen jälkeen pitkään talous yllätti jatkuvasti positiivisesti, mikä kiihdytti osakenousua. Viime aikoina luvut ovat kuitenkin alkaneet hieman hiipua samaan aikaan, kun odotukset ovat kohonneet”, toteaa S-Pankin päästrategi Lippo Suominen artikkelissaan.

Suomisen mukaan tässä ympäristössä osakkeilla on edessä epävarmemmat ajat, kun faktoja ja toiveita yhteensovitetaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös