Kryptot

Ensimmäinen bitcoin-ETF on tärkeä merkkipaalu kryptovaluutalle

USA:n arvopaperi- ja pörssikomission päätös näyttää vihreää valoa ensimmäiselle bitcoin-ETF:lle uskotaan tuovan kryptomarkkinoille uusia sijoittajia.

Kryptovaluutta bitcoin noteerattiin keskiviikkona uuteen kaikkien aikojen ennätykseen, yli 66 000 dollariin. Todennäköinen syy syyskuun lopulla alkaneelle nousulle on uuden pörssinoteeratun indeksirahaston eli ETF:n perustaminen.

USA:n arvopaperi- ja pörssikomissio SEC on antanut vihreää valoa ensimmäiselle Bitcoin-futuurien ETF:lle, eli pörssinoteeratulle rahastolle. Kaupankäynti ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) -rahastolla alkoi New Yorkin pörssissä maanantaina 18.10.

Kyseessä on niin sanottu synteettinen ETF, joka ei sijoita suoraan bitcoiniin, vaan seuraa kryptovaluutan hintakehitystä futuurien eli johdannaisten avulla. Futuuri ovat kahden osapuolen välinen sopimus ostaa tai myydä kohde-etuutena oleva tuote – tässä tapauksessa bitcoin – tiettynä hetkenä tiettyyn hintaan tulevaisuudessa.

Kyseinen ETF on ensimmäinen bitcoiniin sidottu rahasto amerikkalaissijoittajille. Uusi ETF-rahasto on omiaan luomaan nousupaineita bitcoinin hintaan. Rahasto tarjoaa sijoittajille helpon väylän tulla mukaan kryptomarkkinoiden kehitykseen.

SEC hyväksyi viime perjantaina ProShares-yhtiön viime kesänä jättämän hakemuksen.

SEC:n myönteisen päätöksen myötä myös muiden toimijoiden odotetaan julkaisevan omia rahastojaan pian, kertoo Bittiraha.fi-sivustolla Robin Nyberg. Vaikka SEC:in ei tänä vuonna odoteta sallivan muita kuin bitcoin-futuurien ETF-hakemuksia, uskotaan tuoreen päätöksen ennen pitkää tasoittavan tietä myös laajempien rahastojen hyväksymiselle.

Nybergin mukaan SEC on tähän asti aiemmin vuosien varrella hylännyt joka ikisen ETF-hakemuksen. Siksi tuoretta päätöstä on pidetty pitkään odotettuna virstanpylväänä kryptovaluuttayhteisössä.

Alan toimijat ovat jo lähes vuosikymmenen ajan yrittäneet lanseerata bitcoiniin perustuvaa ETF-tuotteita, joista ensimmäinen oli Gemini-pörssin perustajien Tyler ja Cameron Winklevossin jättämä hakemus vuonna 2013. Viimeisimmän bitcoin-ETF -rahaston perustamisen SEC hylkäsi vuonna 2018.

Uusi bitcoin-ETF tuo selkeästi erilaisen mahdollisuuden sijoittajille hyötyä bitcoinin arvonnoususta. ProSharesin rahaston uskotaan tekevän bitcoinista helpommin lähestyttävän ja säännellyn kohteen verrattuna suoraan kryptovaluuttaan sijoittamiseen.

Koska ETF-markkinat ovat säänneltyjä, uskotaan ensimmäisen bitcoin-ETF:n lisäävän uusien sijoittajien, kuten instituutioiden, kiinnostusta bitcoin-sijoituksia kohtaan.

Nybergin mukaan SEC:n puheenjohtaja Gary Gensler ilmaisi myös uskovansa, että futuuripohjaiset tuotteet voivat tehokkaammin suojella sijoittajia selkeämpien lakien puitteissa. CoinDesk-sivuston mukaan SEC:n hyväksyntää odottaa jo useita futuuripohjaisia ETF:ä.

Bitcoin-yhteisö seuraa nyt suurella mielenkiinnolla, kuinka nopeasti ProShares Bitcoin Strategy ETF onnistuu kerryttämään hallinnoitavia varoja.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös