Makrotalous

Keskustan puheenjohtaja vaatii talouskuria ja uhkaa hallituksesta lähdöllä

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko epäilee hallituskumppaneiden sitoutumista menokehykseen.

Annika Saarikko, Suomen Keskusta, Keskusta, tiede- ja kulttuuriministeri, Keskustan puheenjohtaja
Annika Saarikko, Suomen Keskusta, valtiovarainministeri, Keskustan puheenjohtaja.

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikko piti lauantaina yllättävän hyökkäävän puheen Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Rovaniemellä.

”Olen erittäin huolestunut siitä, että useammassa hallituspuolueessa on halua uhmata suomalaisen politiikan talousryhdin pitkäaikaista perinnettä”, Saarikko lataa puheessaan.

Luultavasti Keskustan puheenjohtaja viittaa pääministeri Sanna Marinin lokakuussa tekemään ehdotukseen valtion budjetin menokehyksen uudistamisesta. Marin halusi, että menokehyksessä huomioitaisiin vihreään siirtymään vaadittavia investointeja.

Valtiovarainministeri Saarikon mukaan korona-aikana velkaantuminen on ollut perusteltua ja väistämätöntä, mutta korona-ajan talouspolitiikka ei saa jäädä päälle.

”Myös talouspolitiikka tarvitsee tukirakenteita. Valtiontalouden kehyksen tuomaa menoryhtiä, talouskasvua tukevia uudistuksia sekä reilua veropolitiikkaa”, Keskustan puheenjohtaja painottaa.

Korona-ajasta nyt aika siirtyä kestävää talouskasvua tukevaan politiikkaan, Saarikko vaatii.

”Ovatko hallituskumppanimme tähän valmiita?”, hän kysyy.

Saarikon mukaan Keskustalle budjetin kehys on köysistö, joka pitää hallituksen kasassa. Kaikki syyt kehysten avaamiselle koronan jälkeen ovat hänen mukaansa tekosyitä, ja sovitun menokehyksen horjuttaminen on hallituksen horjuttamista.

”Sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden joukoissa on aika lopettaa haaveilu yhteisen kehyssopimuksen rikkomisesta. Keskustalle sopii vain se, että sovitusta pidetään kiinni”, Saarikko linjaa.

Saarikko uhkailee jopa hallituksesta lähdöllä.

”Keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa. Toivon tähän asiaan hallituskumppaneilta selkeäsanaisia vastauksia. Kaikissa tilanteissa.”

Keskustan puheenjohtaja kertoo, että hän aikoo käydä periaatteellisen keskustelun kaikkien hallitusryhmien puheenjohtajien kanssa vielä ennen joulua.

Saarikon mukaan Keskusta haluaa myös uudistaa työmarkkinoita.

”Keskusta haluaa nostaa osaamistasoa laajentamalla korkeakoulutusta ja kannustamalla verotuksella yrityksiä luomaan uutta. Keskusta haluaa turvata osaavan työvoiman saatavuuden uudistamalla etuuksia työnteon kannusteiden parantamiseksi. Keskusta haluaa Suomeen osaajia myös ulkomailta. Keskusta haluaa parempaa työelämää työkyvyn ylläpitämiseksi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös