Kasvuosakkeet

Enersense saa Evliltä ostosuosituksen – pitemmällä aikavälillä ”merkittävä tuottopotentiaali”

Evli odottaa Enersenseltä kovaa tulospetrausta tänä vuonna.

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense tarkensi joulukuun 22. päivänä aiemmin toukokuussa julkaisemaansa ohjeistusta vuodelle 2021 oikaistusta käyttökatteesta. Yhtiö arvioi nyt ylittävän 19 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiö nostaa ohjeistustaan oikaistun liikevoiton osalta, jonka yhtiö arvioi nyt ylittävän 11 miljoonaa euroa.

Aiemmin Enersense oli ennustanut oikaistun käyttökatteen yltävän 17-20 miljoonaan euroon ja oikaistun liikevoiton 8-11 miljoonaan euroon.

Päivityksen taustalla on lokakuussa toteutetun merituulivoimaan erikoistuneen Pori Offshore Construction Oy:n osakekaupan omaisuuserien uudelleenarvostus. Alun perin Enersense arvioi, että kaupalla ei ole vaikutusta vuoden 2021 taloudelliseen ohjeistukseen. Kaupan yhteydessä toteutetut yritysoston hankintamenolaskelmaan liittyvät ulkopuolisen tahon arviot kiinteistöjen sekä kiinteän ja aineettoman omaisuuden arvosta osoittavat kaupantekohetkellä tiedossa ollutta korkeampaa arvostusta.

Yhtiö on sopinut Megatuuli Oy:n ostamisesta sekä sijoituksesta ja ensisijaisesta kumppanuudesta Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantoyhtiön P2X Solutions Oy:n kanssa.

Enersensen ydinstrategiana on olla päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja ja päästöttömän yhteiskunnan mahdollistaja kannattavan liiketoiminnan kautta.

Yritysjärjestelyiden toteutuessa Enersense etenee strategiansa toiseen vaiheeseen ja laajenee arvoketjussa projektien suunnittelijasta, toteuttajasta, kunnossapitäjästä ja huoltajasta myös keskeiseksi päästöttömän energian tuottajaksi, omistajaksi ja hankekehittäjäksi.

Megatuulella on käynnissä tai esiselvitysvaiheessa yhteiskapasiteetiltaan noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita, mikä vastaa noin 20 prosenttia Fingridin arvioimasta Suomen tuulivoimakapasiteetin määrästä vuonna 2030.

”Laaja-alaisesta energia-alan palveluyrityksestä tulee yritysjärjestelyiden toteutuessa myös puhtaan energian tuottaja ja keskeinen vihreän energian yhtiö. Omistajana liiketoimintamallimme muuttuu, kun alamme saada tuottoa myös tuotetusta energiasta. Enersense toimii jatkossakin entiseen tapaan vahvana kumppanina mahdollistamassa energiamurrosta hankkeiden kaikissa vaiheissa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen sanoo.

Todellinen suorituskyky lukujen taustalla on siis vielä hieman epäselvä, mutta Enersense kuitenkin etenee strategiassaan, arvioi Evlin analyytikko Joonas Iivonen pankin aamukatsauksessa.

Iivonen muistuttaa, että osuuden osto P2X:stä ja osakevaihtokauppa Megatuulesta ovat merkittäviä hankintoja Enersenselle.

Megatuulen ostos tulee Iivosen mukaan parantamaan Enersensen tulosta jo tämän vuoden aikana ja tulee kasvattamaan liikevoittoa 20-40 miljoonan euron edestä vuoteen 2025 mennessä.

”Toisaalta toiminnanohjausjärjestelmän uusinta sekä Enersense Offshoren integraatioon ja kehittämiseen liittyvä ohjelma tulevat painamaan tulosta tänä vuonna (jälkimmäinen parantaa tulosta ensi vuonna)”, analyytikko muistuttaa.

Evli jättää vuoden 2022 ja 2023 ennusteet toistaiseksi ennalleen, mutta Enersense tulee pian päivittämään myös pidemmän aikavälin taloudellisia tavoitteitaan.

IIvosen näkemyksen mukaan Enersensen nykyinen arvostustaso on vaatimaton sekä absoluuttisesti että suhteessa verrokkeihin.

”Uskomme laajentumisen uusiutuvien energioiden arvoketjussa auttavan tasaamaan liiketoiminnan riskejä, ja näin etenkin pidemmän aikavälin tuottopotentiaali pysyy merkittävänä.”

Lyhyellä aikavälillä Enersensen näkyvyys on vielä analyytikon mukaan ”usvainen”. Evli laski siksi Enersensen tavoitehinnan 10 euroon aiemmasta 11 euroa. Pankki toistaa ostosuosituksen. 10 euron tavoitehinnallakin osakkeessa olisi selkeä nousuvara tämän hetken alle 7,7 euron kurssinoteeraukseen nähden.

Evlin vuoden 2022 ennusteilla Enersensen P/E-kerroin on 9,7x ja EV/Ebitda-kerroin vain 3,3x. Evli odottaa yhtiön tämän vuoden liikevoitoksi 5,6 miljoonaa euroa, mutta ensi vuodelle jo 11,4 miljoonan euron liikevoittoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös