Valuuttakurssit

Valuuttamarkkinoilla dollari ja Norjan kruunu ovat porskuttavat

USA:n dollari ja Norjan kruunu ovat vahvistuneet viime aikoina selvästi euroon nähden. Syyt löytyvät energiamarkkinoilta ja rahapolitiikasta.

Norjan talous on vahvasti sidoksissa öljyyn. Niinpä ei ole yllätys, että Norjan kruunun ulkoinen arvo seuraa yleensä raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen muutoksia. Tosin kruunun ulkoisen arvon vaihtelut suhteessa euroon tai dollariin ovat selvästi pienempiä kuin raakaöljyn hintavaihtelut.

Vuoden alusta öljyn hinta on noussut selvästi enemmän kuin mitä kruunu on vahvistunut.

Euro on heikentynyt Norjan kruunuun nähden kuukaudessa jo lähes kuusi prosenttia. Torstaina kruunu vahvistui voimakkaasti eilen juuri ennen keskuspankin koronnostoa. Euron vaihtosuhde laski 9,45 kruunuun, kun vielä syksyllä 2020 euroilla sai yli 11 kruunua. Viimeksi kruunu on ollut näin vahva vuonna 2018.

Nordean analyytikko Lauri Vepsäläinen ja seniorianalyytikko Tuuli Koivu arvioivat pankin aamukatsauksessa, että korkeat energianhinnat sekä aiempaa haukkamaisemman otteen ottanut Norjan keskuspankki tukevat kruunua. Analyytikoiden mukaan on hyvin mahdollista, että valuuttapari pysyy tason 9,50 tuntumassa kesän tienoille.

Pidemmällä tähtäimellä analyytikot odottavat kurssin päätyvän kohti tasoa 10 kruunua, eli kruunu tulisi heikentymään suhteessa euroon.

Norjan keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä 0,75 prosenttiin.

”Rahapolitiikan kiristäminen jatkuu tämän ja ensi vuoden ajan. Keskuspankin päivitetty korkopolku viitoittaa yhteensä seitsemää lisänostoa vuoden 2023 loppuun mennessä, mikä toisi ohjauskoron 2,5 prosenttiin”, Vepsäläinen ja Koivu toteavat.

Myös dollarin voittokulku valuuttamarkkinoilla jatkuu. Euro on heikentynyt suhteessa dollariin yli seitsemän prosenttia kuukauden aikana.

Sota ja Venäjään kohdistetut historiallisen laajat talouspakotteet herättävät pelkoja raaka-ainehintojen noususta. Euroopan talous on riippuvainen Venäjän energiasta ja raaka-aineista, ja Ukrainan sodalla pelätään nyt olevan kielteisiä vaikutuksia Euroopan ja euroalueen talouskasvuun.

Siinä missä euroalue kamppailee Ukrainan sodasta ja Venäjän pakotteista aiheutuvien energiahaasteiden kimpussa, on Yhdysvaltojen talous edelleen vahvassa vedossa.

Vahva talouskehitys ja inflaation kiihtyminen on saanut USA:n keskuspankin ottamaan entistä haukkamaisemman otteen rahapolitiikkaan. Sekin tukee dollarin arvoa.

”Positiivisesti yllättäneiden ostopäälliköiden lisäksi USA:sta saatiin eilen historiallisen vahvaa työmarkkinadataa, kun uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä saavutti viime viikolla alhaisimman tasonsa yli 50 vuoteen. Markkinoiden näkemys Fedin rahapolitiikan kiristämisestä vahvistuu, kun maasta saadaan vahvaa talousdataa ja keskuspankkiirit viljelevät haukkamaisia kommentteja”, Vepsäläinen ja Koivu arvioivat.

Dollari on turvasatamavaluutta. Nordea ennustaa, että markkinoita hallitsee nyt riskinkarttaminen ja se tukee dollarin ulkoista arvoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös