Minkälaisilla ilmaisuilla taloustieteellisiä merkityksiä sanoitetaan? Mitä ne kertovat ajattelustamme?
Kuvaannollisia vertauksia eli kielikuvia esiintyy miltei kaikkialla ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa jokapäiväisessä kielenkäytössä. Moni ei tulekaan ajatelleeksi sitä, että myös talouden viitekehyksessä kieli on täynnä mielenkiintoisia vertauskuvia härkä- ja karhumarkkinoista kurssiraketteihin ja putoaviin puukkoihin.
Kirjallisuudessa, sosiaalisen median kanavissa ja muissa viestimissä sijoittamisen abstraktioita pyritään avaamaan havainnollisin keinoin, esimerkiksi juuri erilaisia kielikuvia hyödyntämällä. Tunnetuimpia lienevät hajauttamisen tärkeydestä muistuttava kananmunakori sekä korkoa korolle -efektiin rinnastettu vertaus pyörivästä, kerros kerrokselta kasvavasta lumipallosta.
Taustalla on ajatus siitä, että yleisesti tutuiksi oletettuihin konnotaatioihin rinnastamalla sijoittamisen ja talouden maailma voidaan hahmottaa yleistajuisemmin. Uusi ja vieras otetaan haltuun ennestään tuttujen mielikuvien kautta.
Epähavainnollisuuksien hahmottaminen konkretian avulla onkin ihmisille varsin tyypillistä. Tässä inhimillisessä ajattelutavassa yhdistyvät kokemus ja kognitio, joiden avulla hahmotetaan todellisuutta. Tietoinen ajattelu ja kieli kulkevat käsi kädessä.
Käytännön kielikuvilla samastumispintaa sijoittamiseen
Yhä useampi on kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta. Harrastuksen aloittamista saattaa hidastaa kuitenkin se, että sijoittaminen koetaan usein kovin kaukaiselta tuntuvaksi toiminnaksi, koska siihen liittyvää termistöä pidetään lähtökohtaisesti vaikeaselkoisena. Kun periaatteet tuodaan lähemmäksi käytäntöä ja rinnastetaan arkisiin konkreettisen tason elämänalueisiin, pörssikurssien sielunelämää on helpompi hahmottaa. Näin talouden kieltä voidaan populaaristaa koko kansalle sopivaksi.
Sijoittamista käsitellään siis samastuttavien asioiden kautta. Tämä merkitsee sitä, että kielikuvilla on joitakin yhteisiä ominaisuuksia sijoittamisen kanssa. Kyse on kahden toisiinsa liittymättömän tarkoitteen ikonisesta yhtäläisyydestä, ikään kuin niiden luonteiden samankaltaisuudesta.
Talouskeskustelussa esiintyy ehtymätön määrä kielikuvia. Nostetaan esimerkkitapaukseksi vaikkapa liikettä kuvaavat vertaukset, kuten pörssikurssien heilahdukset ja notkahdukset. Tällaiset liikkumiseen ja etenemiseen assosioivat merkitykset kertovat tietyllä tapaa sijoittamisen dynaamisuudesta.
Monet talouden kielikuvista viittaavat myös ihmisyyteen, luonnonoloihin ja ravintoon, sillä niiden käsitteistäminen on ollut tärkeää jo pitkään ihmiskunnan historiassa. Etenkin talouden personifiointi ja inhimillistäminen jonkinlaisena toimijana tai kokijana, esimerkiksi kärsijänä, on hyvin tavallista. Talouden mielletään toimivan ihmisen kaltaisesti, joten sen elollistaminen tullee luonnostaan.
Luontokeskeisyys näkyy myös siinä, että talouden käsitteisiin viitataan muun muassa eläimillä, sääilmiöillä ja vuodenajoilla. Esimerkiksi sanonnat osakkeiden arvon sulamisesta tai painumisesta pakkasen puolelle tarjoavat usein havainnollisemman katsauksen markkinoihin kuin pelkät graafit ja luvut.
Talouden aateympäristössä piilee erilaisia kytköksiä
Kun merkitysten perustana ovat kielikuvat, on huomionarvoista ymmärtää, että niihin ladataan väistämättä erilaisia näkökulmia, arvoja ja suhtautumistapoja. Talouden ja sijoittamisen aateympäristö rakentuu ennen kaikkea kasvunäkökulman ympärille.
Kielikuvien ja talouden väliset kytkökset kertovat ajattelustamme. Talous nähdään noususuuntaisena ilmiönä, jonka pitäisi koskettaa meistä jokaista. Erityisesti sijoittamiseen liittyvät kielikuvat ovat levittäytyneet monipuolisesti elämän eri osa-alueille, mikä kertoo siitä, että harrastuksen tulisi kuulua ihan kaikille mielenkiinnon kohteista riippumatta. Joku innostuu aiheesta, kun rahastoa verrataan konvehtirasiaan, ja toinen taas syttyy purjehdusmielikuvista markkinoiden myllerryksessä.
Talouden kielikuvien ensisijaisena funktiona on helpottaa ymmärtämistä. Ne toimivat käytännönläheisinä vastineina, jotka konkreettistavat markkinoiden kiemuroita, syntyvätpä mielleyhtymät sitten autoilun, shoppailun tai vaikkapa pelaamisen kautta. Jokaiselle jotakin.
Lue myös tämä: Kirjavinkkejä aloittelevalle sijoittajalle