Kumppaniblogit

Maailman rahatalouden eliitti myönsi virheitään

IMF paneeli

Torstaina 21.4. maailman rahatalouden eliitti kokoontui Kansainvälisen valuuttarahastoon (IMF) paneeliin keskustelemaan maailmantalouden tilasta.

Paneeliin osallistui mm. Yhdysvaltain keskuspankin (FED) pääjohtaja Jeromy Powell, Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde sekä IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva. Keskusteluissa tuotiin esiin jopa yllättävällä avoimuudella heidän omia virheitä ja ääriään myöten velkaantuneen maailmantalouden heikkoa tilannetta.

Keskusteluissa keskityttiin tuomaan esiin useita haasteita joiden parissa maailma tällä hetkellä kamppailee ml. Ukrainan sota, korkea inflaatio, elintarvikkeisiin ja energiaan liittyvät epävarmuudet, korkea velkataso ja ilmastonmuutos.

Paneelissa puhuttiin niin ikään räjähdysmäisesti kasvavista valtionvelkatasoista ja siitä, miten korkotasojen nousu asettaa monet maat vakaviin vaikeuksiin. Viime viikolla Sri Lankan valtio ilmoitti kyvyttömyydestään maksaa velkojaan, joka aiheutti shokin maan taloudelle. IMF pääjohtaja piti mahdollisena, miten saatamme joutua todistamaan myös muiden valtioiden ajautumista maksukyvyttömyyteen.

Ulkoisten syypäiden kuten pandemian ja sodan lisäksi IMF:n pääjohtaja toi esiin tosiasian siitä, kuinka hallitukset eivät lähteneet lyhentämään velkojaan, silloin kun siihen olisi ollut varaa. Näin suoraa puhetta on harvoin saanut seurata ”vakautta ylläpitävien tahojen” toimesta.

Esityksen lopussa IMF:n pääjohtaja nosti esiin näkökulman siitä, markkinoita ohjaavien instituutioiden, kuten IMF:n ja keskuspankkien, näkemykset ja toimenpiteet ovat usein lyhytnäköisiä, ja että rahapoliittisten elvytysohjelmien seurauksena on syntynyt tahattoman suurta inflaatiota. Esimerkiksi EKP on täysin tukahduttanut korkojen nousun vähentääkseen julkisen velan taakkaa.

Etenkin tämän päivän korkean inflaation talousympäristössä nämä taloustoimet ovat erittäin merkittäviä kaikkien ihmisten kannalta. Laskun EKP:n toimista kuittaavat viimekädessä palkansaajat ja säästäjät ostovoimaa menettämällä.

IMF julkaisi äskettäin Global Financial Stability -raportin, jossa kerrotaan paljon maailmantalouden tilasta ja, siitä miten Ukrainan sota toi laajempaa käyttöä Bitcoinille ja kryptovaluutoille.

Viikon muita tapahtumia

 • Luksuskorujen jälleenmyyjä SFLMaven ilmoitti aikovansa hyväksyä bitcoinin maksuvälineenä. Samalla he kertoivat hankkineensa bitcoinia yhtiön kassaan.
 • New Yorkin osavaltion edustajakokous äänestää maanantaina lakiehdotuksesta, jolla pyritään kieltämään Bitcoinin louhintaa alueella.
 • Jättipankki Morgan Stanley kertoo raportissaan bitcoinin lähestyvän yleisen vaihdannan välineen asemaa salamaverkon tuomien maksumahdollisuuksien myötä. Pankki kuvailee salamaverkon olevan luottokortteja käytännöllisempi maksutapa.
 • Meksikon suurimpiin kuuluvan jalkapallojoukkueen Tigersin otteluihin voi ostaa lippuja suoraan bitcoinissa.
 • Silvergate pankin asiakkaat tallettivat keskimäärin 14,7 miljardin dollarin arvosta bitcoineja ja kryptovaluuttoja yrityksen alustalle tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.
 • Panamassa lakialoite bitcoinin verovapaudesta sai kongressin hyväksynnän ja etenee toiselle keskustelukierrokselle.
 • Ukrainan valtio kieltää kansalaisia vaihtamasta paikallista valuuttaa mihinkään muuhun valuuttaan ml. bitcoiniin tai kryptovaluuttoihin.
 • Tennesseen osavaltio valmistautuu hankkimaan bitcoinia kassavaroihinsa hakemalla sopivaa säilytyspalvelua.
 • Bahama antaa kansalaisille mahdollisuuden maksaa veroja bitcoinilla ja kryptovaluutoilla.
 • 85 % miljardiluokan Blue Ridge Bankshares -yhtiön johtajista päätti vastaanottaa palkkionsa bitcoinissa.
 • Itävaltalainen miljardiluokan elektroniikkaketju MediaMarkt lisää bitcoin-automaatteja myymälöihinsä.
 • Venäjän verottaja ehdottaa bitcoinin ja krypton aseman laillistamista ulkomaankaupassa.
 • Commerzbankista on tullut ensimmäinen suuri saksalainen pankki, joka on hakenut krypton säilytyslupaa.
 • Australian kaksi ensimmäistä spot Bitcoin-ETF:ää aloittavat kaupankäynnin tällä viikolla.
 • Latinalaisen Amerikan suurin toimitussovellus Rappi testaa bitcoinia maksuvaihtoehtona Meksikossa.

Lainaus Avain Vapauteen -kirjasta

Suomi ei ole inflaatiokorjatulla BKT:lla mitattuna vuonna 2020 ylittänyt vuoden 2008 tasoa. Samalla aikavälillä Suomen valtio on ottanut lisää velkaa yli 70 miljardia euroa.

Kuluttaminen ei ole tuottanut talouskasvua. Lainaa on otettu, mutta lainan ottaminen ei ole tuottanut talouskasvua. Keynesiläinen talousajattelu ei toimi enää maailmanlaajuisesti, eikä paikallisesti Suomessa. Keskuspankkien sotkeutuminen tekee asioita entistä huonommaksi.

Arvoaan menettävä valuutta kannustaa harkitsemattomiin investointeihin ja pikavoittojen tavoitteluun myös tavaroiden tuottamisen puolella. Pikavoittojen tavoittelu kannustaa myös lyhytnäköiseen toimintaan kuten avolouhintaan ja avohakkuisiin.

Kestämätöntä toimintaa estämään, hidastamaan ja suojelemaan puolestaan tarvitaan lainsäädäntöä ja sääntelyä. Lopulta sääntely on niin raskasta, ettei se kannusta uusiin innovaatioihin.”

Toni Heiskanen & Janne Piiroinen

Blogi on osa Avain vapauteen -viikkokirjettä, joka on maksutta saatavilla osoitteesta avainvapauteen.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös