Yritysuutiset

Aktia antoi tulosvaroituksen haastavan markkinaympäristön vuoksi

Aktia heikentää näkymiään vuodelle 2022.

Pankin mukaan osakemarkkinoiden lasku ja nousevat korot ovat tehneet markkinaympäristöstä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana erityisen haastavan. Positiivisista nettomerkinnöistä huolimatta Aktian hallinnoitavat varat ovat toisen vuosineljänneksen aikana laskeneet negatiivisten arvonmuutosten takia.

Myös henkivakuutusliiketoiminnan sijoitussalkun markkina-arvo on laskenut. Koska loppuvuoden markkinanäkymät ovat epävarmat, on Aktia päättänyt heikentää näkymiään vuodelle 2022.

Aktia arvioi nyt vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2021. Näkymien toteutumiseen liittyvät keskeiset epävarmuustekijät ovat korko- ja osakemarkkinoiden kehitys sekä yleinen taloustilanne.

Aiemmin pankki oli arvioinut vuoden 2022 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan olevan jonkin verran korkeampi kuin vuonna 2021 olettaen, että markkinakehitys on suotuisaa ja yhteiskunnan olosuhteet pysyvät vakaina.

Vuonna 2021 Aktian vertailukelpoinen liikevoitto oli 87,4 miljoonaa euroa.

Markkinatilanne rokotti Aktian vertailukelpoista liikevoittoa jo ensimmäisellä vuosineljännekselläkin. Pankin vertailukelpoinen liikevoitto vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä oli 13,3 miljoonaa euroa, mikä jäi viime vuoden vertailukauden tuloksesta, joka oli 16,9 miljoonaa euroa. Pääasiallinen syy tuloskehityksen laskuun oli heikentynyt toimintaympäristö: jo ennen Ukrainan sotaa markkinanäkymiä varjostivat inflaatiohuolet ja odotukset korkojen noususta.

Epävarma markkina näkyi Aktian henkilöasiakkaiden varovaisuutena lainannostoissa, korkosuojien myynti kasvoi selvästi.

Pankin mukaan Venäjän hyökkäystä seurannut markkinalasku ja nopean korkojen nousun vaikutukset korkosijoituksiin johtivat henkivakuutusliiketoiminnan sijoitussalkun negatiivisiin realisoitumattomiin arvonmuutoksiin, jotka painoivat ensimmäisen vuosineljänneksen henkivakuutusneton 1,8 miljoonaan euroon. Itse henkivakuutusliiketoiminta sitä vastoin jatkoi hyvää kehitystään – vakuutusmaksutulo nousi 18 prosenttia viime vuodesta, ja sijoitussidonnaisten säästövakuutusten sekä riskivakuutusten myynti oli edelleen vahvaa.

Aktia julkistaa puolivuosikatsauksensa 5.8.2022.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös