Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Ensiasunnon ostajalle voi tarjoutua oiva ostotilaisuus

Kasvukeskusten asuntoihin kohdistuu nyt laskupaineita. Syitä on kaksi.

Kasvava epävarmuus kalvaa kuluttajien mieliä. Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -18,3 syyskuussa 2022, kun se elokuussa oli -14,9 ja heinäkuussa -15,9. Tilastokeskuksen mukaan syyskuun lukema on mittaushistorian 1995–2022 heikoin. Viime vuoden syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon 6,0.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien näkemykset omasta taloudestaan heikkenivät selvästi syyskuussa elokuuhun ja varsinkin vuodentakaiseen verrattuna. Odotukset sekä kuluttajan omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat syyskuussa synkemmät kuin koskaan aiemmin.

Arviot myös oman ja Suomen talouden nykytilasta olivat hyvin heikot.

Kuluttajilla oli ennätyksellisen vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ajankohtaa pidettiin huonoimpana koskaan ostoksille.

Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua olivat mittaushistorian korkeimmat.

Syyskuussa kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Kuva sekä yleisestä että omakohtaisesta työttömyydestä koheni neutraalille tasolle.

Asunnon ostoaikeet laantuivat alle keskimääräisen tason.

Niin omistusasujien kuin asuntosijoittajienkin taivaalle on ilmaantunut tummia pilviä. Poikkeuksellisen pitkä aurinkoinen ajanjakso on nyt jäänyt taakse, mutta asumisen perustarve ei poistu, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Tilastokeskus julkisti samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli touko–heinäkuussa suuri piirtein saman verran kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi vuoden 2022 touko-heinäkuussa kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi seitsemän prosenttia ja muu kuin asuinrakentamisen volyymi väheni kaksi prosenttia vuodentakaisesta. Valmistuneita rakennushankkeita oli 8,6 miljoonaa kuutiometriä, joka oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Keskisen mukaan korkea inflaatio heikentää yhä rakennushankkeiden kannattavuutta, mikä on kuitenkin heijastunut toistaiseksi uusien asuntorakennushankkeiden aloituksiin yllättävänkin vähän.

”Rakentajat pohtivat nyt asuntokysynnän kehitystä tilanteessa, jossa kotitaloudet joutuvat punnitsemaan niin suuria kuin pieniäkin ostopäätöksiä yhä tarkemmin. Etätyöneliöille on yhä tarvetta, mutta samaan aikaan väljempi asuminen käy myös kukkarolle.”

Keskisen mukaan tällä hetkellä uusia asuntoja valmistuu kuitenkin vielä jopa liukuhihnalta kasvukeskuksiin, mikä laskee etenkin pienten asuntojen hintoja.

”Päänsä kylmänä pitäville ensiasunnon ostajille voi nyt tarjoutua oivallisia mahdollisuuksia omistusasumisen polulle”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös