Indikaattorit

Onko USA ajautumassa taantumaan? Suhdanneindikaattori kääntyi pakkaselle

S&P Globalin amerikkalaisyritysten ostopäällikköindeksi supistui lokakuussa neljättä kuukautta peräkkäin.

Kuukausittaisessa ostopäälliköiden kyselyssä sekä valmistajat että palveluyritykset raportoivat heikentyneestä asiakaskysynnästä. S&P Globalin valmistus- ja palvelusektoreita seuraava Yhdysvaltojen yhdistetty PMI-tuotantoindeksi laski tässä kuussa 47,3:een syyskuun 49,5:stä lopullisesta lukemasta.

Teollisuusden PMI nousi lokakuussa hieman 50,7 pisteeseen edelliskuun 50,6 pisteestä. Yhdysvaltain palvelusektorin pikaindeksi puolestaan laski 46,6 pisteeseen 49,3 pisteestä

Alle 50:n lukema merkitsee yksityisen sektorin supistumista.

Suhdanneindikaattorin lasku oli yllätys, sillä Wall Street Journalin kyselyyn vastanneet ekonomistit olivat odottaneet teollisuuden nousevan lokakuussa 51,8 pisteeseen ja palvelusektorin nousevan 49,7 pisteeseen.

USA:n valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti maanantaina, että nykyinen taloudellinen tilanne on ”vaarallinen ja epävakaa”. Samalla hän kuitenkin korosti, että Yhdysvaltain talous on terveessä kunnossa ja rahoitusjärjestelmä kestävällä pohjalla, kun hän esiintyi julkisesti arvopaperialan konferenssissa.

Ostopäällikköindeksin lasku osoittaa, että USA:n korkea inflaatio ja historiallisen nopeasti nousevat korot alkavat näkyä talouden aktiviteetissa.

”Yhdysvaltain talouden taantuma sai lokakuussa merkittävää vauhtia, ja samalla luottamus näkymiin heikkeni jyrkästi. Laskua johti palveluaktiviteetin alamäki, jota elinkustannusten nousu ja rahoitusolojen kiristyminen vauhdittivat”, S&P:n johtava yritysekonomisti Chris Williamson sanoi lausunnossaan.

Uudet tilaukset kääntyivät indeksin mukaan jälleen laskuun. Uusien tilausten alustava indeksilukema laski 49 pisteeseen syyskuun 50,9 pisteen lopullisesta lukemasta.

Vaikka uusien tilausten väheneminen oli vähäistä, oli se kuitenkin laaja-alaista, sillä sekä valmistajien että palveluntarjoajien asiakaskysyntä heikkeni.

Myös ulkomaisten asiakkaiden kysyntä väheni. Taustalla on vahva dollari ja haastavat taloudelliset olosuhteet tärkeimmillä USA:n vientimarkkinoilla, jotka vaikuttivat uusien vientitilausten vähenemiseen. Ulkomailta tuleva uusi liiketoiminta laski jyrkästi ja nopeimmin sitten toukokuun 2020.

Uutistoimisto Reutersin mukaan S&P Globalin tutkimus saattaa kuitenkin liioitella talouden hidastumista. Institute for Supply Managementin kilpailevan tutkimuksen mukaan teollisuus- ja palvelualat ovat edelleen kasvaneet syyskuussa.

USA:n talouskasvu on kuitenkin hidastumassa, kun Yhdysvaltain keskuspankki kiristää aggressiivisesti rahapolitiikkaa viilentääkseen kysyntää ja palauttaakseen inflaation takaisin Yhdysvaltain keskuspankin kahden prosentin tavoitteeseen.

Fed nosti syyskuussa korkoa 75 peruspisteen verran, mikä oli kolmas peräkkäinen koronnosto, ja ensi viikon kokouksessa odotetaan neljättä samansuuruista koronnostoa.

Hintojen osalta tuotantopanosten inflaatio kiihtyi S&P Globalin kyselyssä neljännen vuosineljänneksen alussa neljän kuukauden hitaamman hinnannousun jälkeen. Kustannusrasituksen kasvu pysyi historiallisen korkeana, vaikka se olikin toiseksi hitainta sitten tammikuun 2021. Korkotaso, materiaalipula ja suuremmat palkkakustannukset selittävät hintojen nousua.

Tuotantomaksujen inflaatiovauhti hidastui maltillisimmaksi sitten joulukuun 2020, mutta oli silti nopeampi kuin pitkän aikavälin sarjan keskiarvo.

Kommentoi
Ylös
>