Indikaattorit

USA:n vahvat työllisyysluvut ovat nyt huono uutinen sijoittajalle

Kuva: Steven Rattner.

Odotettua vahvempi työllisyyskehitys on positiivista tavallisille amerikkalaisille, mutta sijoittajille ei niinkään.

Yhdysvaltojen työmarkkinoiden vahva imu jatkuu edelleen. Työnantajat jatkoivat viime kuussa työllistämistä vakaalla tahdilla, ja työttömyysaste palasi yllättäen historiallisen alhaiselle tasolle, 3,5 prosenttiin. Maan työttömyysaste on nyt alhaisimmalla tasollaan viiteen vuosikymmeneen.

Yhdysvaltain työministeriön alaisen Bureau of Labor Statistics -organisaation syyskuun työmarkkinaraportti osoittaa, että USA:n työmarkkinat ovat vakaat. Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrä kasvoi syyskuussa 263 000:lla elokuun 315 000:n lisäyksen jälkeen. USA:n työmarkkinoilla syntyy edelleen huomattavasti enemmän työpaikkoja kuin keskimäärin. Ennen koronapandemiaa uusia työpaikkoja syntyi keskimäärin 150 000-200 000 kuukaudessa.

Bloombergin ekonomisteille tekemän kyselyn mediaaniarvioiden mukaan uusien maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen odotettiin kasvavan 255 000:lla ja työttömyysasteen pysyvän 3,7 prosentissa. Työllisyysluvut siis löivät ekonomistiennusteet.

Rekrytointi oli suhteellisen laaja-alaista, ja sitä johtivat vapaa-ajan ja majoitus- ja ravitsemisalan sekä terveydenhuollon kasvu. Kuljetus- ja varastointialan sekä rahoitustoiminnan työpaikat sen sijaan vähenivät.

Työllisyysraportti näkyi heti reaktiona sekä osake- että korkomarkkinoilla.

Yhdysvaltojen osakeindeksit lähtivät selvään laskuun ja USA:n pitkä korko jatkaa nousuaan. 10-vuoden valtiolainan korko on noussut jo 3,9 prosenttiin.

Sijoittajia kiinnostaa erityisesti, miten vahvat työllisyyslukemat vaikuttavat USA:n keskuspankin rahapolitiikan suuntaan. Rahapolitiikan keventymistä työllisyysluvut eivät ainakaan ennakoi.

”Tämänpäiväinen työpaikkaluku on haukkumalukema, ja lähes kaikki raportin osatekijät liikkuvat Fedin kannalta väärään suuntaan”, Principal Global Investorsin globaalien strategioiden pääjohtaja Seema Shah sanoi tiedotteessaan.

Shahin mukaan työllisyysluvut olivat pitkälti odotusten mukaisia, mutta mikä tärkeää, näissä hyvissä uutisissa on huonoja uutisia: markkinat toivoivat tänään alaspäin suuntautuvaa yllätystä.

”Sen sijaan luvut vain vahvistavat, että Fedin on nostettava korkoja neljännellä peräkkäisellä 0,75 prosentin koronnostolla marraskuussa”, Shah ennustaa.

Myös Suomessa on kommentoitu USA:n työllisyyslukuja.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentoi työllisyyslukuja Twitterissä.

”USA:n työllisyysraportti kaatoi jälleen kylmää vettä niiden niskaan, jotka odottavat Fedin kannan nopeaa pehmenemistä ja koronnostoista lipeämistä”, Hännikäinen toteaa.

Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen on samoilla linjoilla – keskuspankki jatkaa rahapolitiikan kiristämistä.

”Syyskuussa työllisyyden kasvu vaimeni Yhdysvalloissa, mutta lukema (263 tuhatta) on edelleen hyvä. Työttömyysaste laski 3,5 prosenttiin ja palkkojen vuosikasvu oli 5,0 prosenttia. Työmarkkina on vahvassa vedossa, joten Yhdysvaltojen keskuspankki jatkaa rahapolitiikan kiristämistä”; Hirvonen tviittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös