Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoilla patoutunutta kysyntää, hinnat maltillistuneet

Asuntokauppa on romahtanut alkuvuonna. Hinnat ovat madaltuneet koronahuuman jälkeen tasolle, mikä on etenkin ensiasunnon ostajien etu.

Tammikuussa kiinteistönvälittäjät ja rakennusyhtiöt raportoivat valtakunnallisesti Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään KVKL Hintaseurantapalveluun yhteensä 3 048 asuntokauppaa, mikä tarkoittaa 43,6 prosentin vuoden takaiseen verrattuna.

Erityisen rajusti on romahtanut uudisasuntojen myynti, peräti 78 prosenttia.

Tammikuun asuntokauppamäärät jäivät viiden vuoden keskiarvoon nähden peräti 42 prosenttia alemmalle tasolle. Erityisesti uusien asuntojen kauppa oli tammikuussa todella heikkoa, ja raportoitujen kauppojen määrissä oli laskua peräti 82 prosenttia viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Käytettyjen asuntojen kauppamäärien lasku oli vastaavalla jaksolla maltillisempi, 35 prosenttia. 

Suomen 15 suurimman kaupungin laskusuuntainen 46 prosentin lasku oli tammikuussa hieman suurempi kuin pienempien paikkakuntien, joissa laskua vuoden takaiseen tammikuuhun oli 39 prosenttia.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppoja raportoitiin 1 640 kappaletta (-39,8 %), rivitaloasuntojen kauppoja 676 kappaletta (-38,5 %) ja omakotitalojen kauppoja 589 kappaletta (-37,1 %). Näiden lisäksi välittäjien kautta myytiin 388 muuta kauppakohdetta, kuten vapaa-ajan asuntoja, toimitiloja, parkkipaikkoja sekä maa- ja metsätiloja.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi, että asuntokaupan alakulo jatkuu ainakin alkuvuoden, kun korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja.

”Tiedämme jo nyt, että Ukrainassa käytävän sodan syttymisen jälkeen on Suomessa jäänyt toteutumatta yhteensä yli 8000 osakeasunto- ja omakotitalokauppaa vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kevään jatkuessa vaikeana voi tällainen patouma kasvaa pahimmillaan jopa liki 20 000 asuntoon”, Keskinen laskee.

Paljon patoutunutta kysyntää – onko pohja asuntokaupoissa jo saavutettu?

Moni suomalainen lykkää nyt ostopäätöstään, vaikka tarve asunnonvaihdolle olisi jo olemassa.

“Asuntokauppamäärät ovat olleet laskusuunnassa pitkin syksyä. Tammikuu oli asuntokaupan osalta heikko. Erityisesti korkojen nopea nousu, arjen kustannusten kasvu ja tulevaisuuden epävarmuus ovat vaikuttaneet asuntokauppaan negatiivisesti”, arvioi toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta. 

Vuodenvaihteen aikana asuntonäytöillä on käynyt kuitenkin huomattavasti enemmän ihmisiä ja epävarmuuksia on poistunut.

”Pohja asuntomarkkinoilla on varmasti jo ohitettu”, Viljamaa uskoo.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen ostoaikeet sukelsivat viime kesänä, mutta viimeisimpien tilastotietojen mukaan ostoaikeet ovat palautuneet jo kymmenen vuoden keskiarvoja korkeammalle tasolle. Viljamaan mukaan tämä näkyy myös asuntonäytöillä, joissa on ollut alkuvuonna selvästi vilkkaampaa.

Myyntiajat käytetyissä asunnoissa pitenivät jonkin verran tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Koko Suomen alueella myyntiaika kerrostalojen osalta oli 94 päivää, pääkaupunkiseudulla 88 päivää ja muualla Suomessa 97 päivää.

Omakotitaloissa myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 92 päivää ja koko Suomen alueella oli 129 päivää.

Ensiasunnon ostajan markkinat

Asuntokaupan hyytyminen näkyy myös laskevina hintoina.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen indeksikorjatut keskineliöhinnat olivat tammikuussa 2023 liki samalla tasolla kuin vuodenvaihteen 2019–2020 aikaan, juuri ennen pandemiaa. Vuoden 2022 tammikuuhun verrattuna olivat keskineliöhinnat pääkaupunkiseudulla 8,3 prosenttia matalammalla tasolla ja muissa isoissa kaupungeissa 7,6 prosenttia alhaisemmalla tasolla. 

Markkinoilla vallitsevien epävarmuuksien vuoksi ovat asuntojen hinnat asettuneet samalle tasolle kuin ennen pandemiaa. Hintojen lasku on tasaantunut syksystä 2022, mutta suunta on edelleen loivasti laskeva. Kuva: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Vertailtaessa tammikuun hintakehitystä joulukuuhun 2022 oli hintakehityksen suunta pääkaupunkiseudulla edelleen loivasti 1,6 prosentin laskussa, ja muissa isoissa kaupungeissa joulukuussa nähdyn pienen nousun jälkeen jälleen vastaavasti 2,6 prosenttia laskusuunnassa.

Asuntojen raju hintojen lasku tarjoaa mahdollisuuden erityisesti ensiasunnon ostajille.

”Erityisesti ensiasunnon ostajilla on nyt paljon mahdollisuuksia lähteä omistusasuntopolulle. Asuntokaupan patoutunut kysyntä alkaa purkautumaan kevään ja kesän aikana.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös