Yritysuutiset

Olvi peruu tulosohjeistuksensa Valko-Venäjällä syntyneen oikeusepäselvyyden vuoksi

Olvi ei anna toistaiseksi uutta tulosohjeistusta kuluvasta vuodesta.

Juomakonserni kertoo, että Valko-Venäjän valtion valvontakomitea on tehnyt tarkastuksen Olvin Lidskoe Pivo tytäryhtiössä. Tarkastuksen pohjalta valvontakomitea on asettanut 35,8 miljoonan Valko-Venäjän ruplan eli 12 miljoonan euron sakon Lidskoe Pivolle.

Lidskoe Pivo on valittanut asiasta asianmukaiseen oikeuteen. Asian valitusprosessin odotetaan kestävän kuukausia.

Tilanteen epävarmuudesta johtuen Olvi peruuttaa 10. helmikuun tilinpäätöksen yhteydessä annetun tulosohjeistuksen eikä anna uutta ohjeistusta.

Olvi oli ohjeistanut, että sen tilikauden 2023 oikaistun liikevoitto laskee edellisestä vuodesta. Yhtiö kertoi tilinpäätöksen yhteydessä, että epävarmuutta sisältyy Valko-Venäjän liiketoimintaan Ukrainan sodan ja erityisesti valuuttakurssin vaikutuksesta. Sen johdosta yhtiö odottaa kyseisen segmentin liikevoiton laskevan. Myyntivolyymin ja liikevaihdon Olvi odotti kehittyvän suotuisasti.

Olvilla on tytäryhtiöt Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä. Lisäksi Olvi-konserni omistaa osake-enemmistön Servaali Oy:stä ja The Helsinki Distilling Companysta.

Olivin liikevaihto kasvoi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 23 prosenttia vertailukaudesta 136 miljoonaan euroon. Myyntivolyymi kasvoi kotimarkkinoiden vähittäiskaupassa, mutta vienti laski, vaikka lopetettua Venäjän vientiä saatiin osittain kompensoitua uusilla markkinoilla.

Oikaistu liikevoitto kuitenkin laski viime vuoden 7,2 miljoonasta eurosta 1,7 miljoonaan euroon. Tilikauden tulos painui tappiolle lähes 39 miljoonaa euroa.

Olvin toimitusjohtaja Patrik Lundellin mukaan kustannusinflaatio pysyi erittäin korkealla tasolla ja kiihtyi vuoden loppua kohden.

”Vastaavia lopputuotteiden hinnankorotuksia tehtiin kunkin markkinan ja myyntikanavan mahdollisuuksien mukaan. Täysmääräisiin hinnankorotuksiin ei kuitenkaan päästy kaikilla markkinoilla. Tämä johtui maa- ja asiakaskohtaisista sopimusrakenteista sekä kustannusmuutosten vaikeasta ennustettavuudesta”, Lundell kertoi tilinpäätöksen yhteydessä.

Lundellin mukaan Ukrainan sodan seurauksena erityisesti energian hinta oli ennätyksellisen korkealla ja hinnan vaihtelu suurta.

Sota on tuonut toimitusjohtajan mukaan muitakin haasteita.

”Lisäksi sota on vähentänyt useiden raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien saatavuutta sekä nostanut merkittävästi hintoja esimerkiksi maltaan, sokerin, lasi- ja muovipullon, tölkin ja hiilidioksidin osalta. Kustannusten nousun vaikutukset olivat vuoden 2022 osalta korkeimmillaan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Polttoaineiden kohonnut hinta taas vaikutti suoraan logistiikan kustannuksiin.”

Konsernin oikaistu liikevoitto laski kustannusinflaation takia 76 prosenttia ja oli 1,7 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisuuteen vaikuttavien erien vuoksi liikevoitto oli viimeisellä neljänneksellä 35,7 miljoonaa euroa tappiollinen. Suurin vertailukelpoisuuteen vaikuttava erä, 35 miljoonaa euroa, liittyi Valko-Venäjän liiketoimintasegmentin arvonalentumiseen, joka johtui merkittävistä muutoksista liiketoimintaympäristössä vuoden 2022 aikana.

Kommentoi
Ylös
>