Markkinakommentit

Helsingin pörssi rikkoi ennätyksiä – jatko näyttää sumuisemmalta

Helsingin pörssin päälistan yhtiöt saavuttivat uuden nettotulosennätyksen ja osinkosummaennätyksen vuonna 2022.

Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo ennusti jo syksyllä Helsingin pörssiin ennätyksellistä tulossatoa vuodelta 2022. Angervuon ennustus toteutui. Hän kertoo viikkokirjeessään, että Helsingin pörssin päälistan yhtiöt pystyivät tekemään kaikkien aikojen yhteenlasketun nettotulosennätyksen viime vuodelta.

”Yhteenlaskettu nettotulossumma nousi 22,7 miljardiin euroon. Edellinen ennätys oli vuodelta 2021 ja se oli 21,7 miljardia euroa”, Angervuo toteaa. Tosin vuoden 2022 luvuista puuttui  kolme yhtiötä, jotka eivät olleet raportoineet viimeistä vuosineljännestä: Aspocomp Group, Orthex ja viime vuonna päälistalle siirtynyt Wetteri.

Angervuon mukaan vuonna 2022 pörssin päälistan yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 224,7 miljardia euroa, jossa oli kasvua edelliseen vuoteen 18 prosenttia. Viimeksi kaksinumeroiseen liikevaihdon kasvuun päälistan yhtiöt pääsivät vuosina 2005 ja 2006 Kiinan kovan talouskasvun ansiosta.

Monilla yhtiöillä vaikeuksia siirtää kustannusten nousua hintoihin

Vuoden 2022 viimeisen neljänneksellä yhteenlasketun liikevaihdon kasvu oli kuitenkin enää 12,1 prosenttia, Angervuo huomauttaa.

”Vuonna 2022 keskimmäisen yhtiön eli mediaanin liikevaihdon kasvu oli 11,3 prosenttia, mutta viimeisellä neljänneksellä 6,6 prosenttia. Lähes puolella yhtiöistä liikevaihdon kasvua ilmeisesti haittasi vientiyhtiöitä merkittävästi vaikeampaa siirtää tuottajahintojen nousua liikevaihtoon.”

Suurilla yhtiöillä on luultavasti enemmän hinnoitteluvoimaa, minkä ansiosta ne pystyvät siirtämään nousseet kustannukset myös hintoihin.

”Suuret vientiyhtiöt ovat painaneet omat vientihinnat erinomaisesti ylös, mikä näkyy liikevaihtojen hurjana kasvuna kahden viime vuoden aikana”, Angervuo kertoo.

Angervuo laskee, että vertailukelpoinen liikevoitto pörssin päälistan yhtiöillä oli vuonna 2022 yhteenlaskettuna 31,6 miljardia euroa. Pankit ja rahoitus pois lukien yhteenlaskettu liikevoitto oli 23,7 miljardia euroa eli noin 11 prosenttia liikevaihdosta.

Yhteenlaskettu liikevoitto kasvoi viime vuonna 14,3 prosenttia vuoden 2021 liikevoittoon verrattuna. Vuonna 2022 keskimmäisen yhtiön liikevoitto kasvoi 2,7 prosenttia, mutta viimeisellä neljänneksellä liikevoitto laski 5,4 prosenttia. Tästäkin näkee, että kovimman tuloskasvun aika on hidastumassa.

Vuonna 2022 pörssin päälistan yhtiöistä uuden nettotulosennätyksen tekivät energia (Neste), perusmetallien valmistajat (Outokumpu ja SSAB), metsäteollisuusyhtiöt (Metsä Board, Stora Enso ja UPM-Kymmen) ja kaupan yhtiöt olettaen, että Puuilon tulos ei romahtanut loppuvuonna. Hyvin lähelle nettotulosennätystä pääsivät myös konepajat sekä pankit ja vakuutus.

”Pankit ja vakuutus olisi tehnyt uuden nettotulosennätyksen, jos Sampo ei olisi myynyt Nordea osakkeitaan, jolloin osakkuusyhtiötulosta ei enää ollut vuonna 2022”, Angervuo arvioi.

Tilauskirjat hiipuvat

Kaikki ei ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista.

Pörssikonkarin mukaan on huolestuttavaa, että pörssin päälistan yhtiöiden tuloskehityksen tuloshuipun ajoittuminen osui viime vuoden kevääseen ja kesään.

”Vanha pörssihistoria on lähes poikkeuksetta osoittanut, että jos yhteenlaskettu yhtiöiden tulos ei ole suurin vuoden viimeisellä neljänneksellä, on seuraavan vuoden tuloskehitys ollut laskeva. Nyt tuloshuippu osui vuoden 2022 toiseen neljännekseen ja oli jo selvässä laskussa vuoden viimeisellä neljänneksellä.”

Myös tilauskannat kertovat kasvun sakkaamisesta.

”Pörssin teollisuusyhtiöiden tilauskanta kasvoi vuoden 2022 aikana noin 10 prosenttia ja oli vuoden päättyessä hieman yli 30 miljardia euroa. Huonoa tilauskertymän kehityksessä oli kasvun hyytyminen vuoden 2022 aikana, sillä tilauskannan kasvu oli vuoden 2021 viimeisestä neljänneksestä aina vuoden 2022 toisen neljänneksen loppuun saakka yli 20 prosenttia edellisen vuoden neljännekseen verrattuna. Uusien tilausten virta pörssin teollisuusyhtiöille kasvoi hyvin vielä vuoden 2022 kahdella ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosentin vauhdilla, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä uusien tilausten virta kääntyi lievään laskuun”, Angervuo kiteyttää.

Angervuon mukaan tilanne tilauskannan osalta on kuitenkin vielä hyvä, vaikka uusien tilausten virta vuoden 2023 alkupuoliskolla voi laskea heikkenevän talouskehityksen myötä.

Kommentoi
Ylös
>