Markkinakommentit

Amerikkalaispankki varoittaa osakemarkkinoiden korjausliikkeestä

Markkinoilla odotetaan vielä yhtä Fedin koronnostoa.

Wells Fargon osakestrategioiden johtaja Chris Harvey arvioi, että Yhdysvaltain osakemarkkinoiden nousu jää lyhytaikaiseksi. 

Harveyn näkemys on, että S&P 500 halpenee 10 prosenttia seuraavan 3-6 kuukauden aikana. Se tarkoittaisi noin pistelukemaa 3700. 

Syynä kurssilaskuun on Wells Fargon näkemyksen mukaan heikentyvä taloustilanne, joka johtuu kireästä rahapolitiikasta ja pankkiongelmien aiheuttamista haasteista likviditeettiin. Lisäksi laskeva korkokäyrä vahvistaa pankin arviota siitä, että osakekurssit halpenevat.

Harvey myös mainitsee, että kuluttajat elävät nyt enemmän velaksi, jotta onnistuvat säilyttämään elintasonsa. Pandemia-ajan alkupuolella amerikkalaisille kertyi ylimääräisiä säästöjä. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti vuoden 2021 aikana, kun inflaatio kiihtyi. Se on näkynyt kulutusluottojen, kuten luottokorttivelkojen kasvuna. Maaliskuun tilaston mukaan amerikkalaisilla oli yhteensä kulutusluottoja 976 miljardia dollaria. Vuosi sitten lukema oli 847 miljardia dollaria.

Amerikkalaisten säästämisaste on laskenut korkean inflaation vuoksi. Se oli helmikuussa 4,6 prosenttia. Säästämisaste oli korkeimmillaan pandemian alussa huhtikuussa 2020, jolloin lukema oli 33,8 prosenttia. Myös maaliskuussa 2021 nähtiin korkea lukema, 26,3 prosenttia. Sen jälkeen säästämisaste laski viime vuoden kesään saakka.

Osakemarkkinoiden kehitys oli suhteellisen vahvaa kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä, vaikka taantumariski kasvoi pankkiongelmien vuoksi maaliskuussa. S&P 500 on kallistunut seitsemän prosenttia tänä vuonna. Harvey arvioi, että jos syklin viimeinen koronnosto olisi ollut maaliskuussa, niin se olisi jo paljolti hinnoiteltu kurssinousuna. Hän huomauttaa, että tyypillisesti osakkeet kallistuvat kolme kuukautta viimeisen koronnoston jälkeen. 

Toisaalta vielä on liian aikaista sanoa, että oliko viimeinen koronnosto maaliskuussa. Torstaina markkinoilla hinnoitellaan 65,9 prosentin todennäköisyys 25 korkopisteen koronnostolle ja 34,1 prosentin todennäköisyys, että korkotaso pidetään ennallaan seuraavassa korkokokouksessa 3. toukokuuta.

Keskiviikkona julkaistiin Yhdysvaltain maaliskuun inflaatiotilasto. Fed seuraa tarkasti palveluinflaatiota ilman asumiskustannuksia. Tammi-maaliskuun annualisoitu palveluiden pohjainflaatio ilman asumiskustannuksia oli 4,4 prosenttia. Se on edelleen korkeampi kuin Fedin tavoite.

Kommentoi
Ylös
>