Kryptot

PayPal lanseeraa stablecoinin eli vakaan kryptovaluutan

PayPalista tulee ensimmäinen suuri fintech-yritys, joka lanseeraa dollarin tukeman stablecoinin.

Netin maksuvälitysjärjestelmää tarjoava PayPal kertoi maanantaina lanseeranneensa Yhdysvaltain dollariin sidotun stablecoinin eli vakaavaluutan. Yhtiöstä tulee siten ensimmäinen suuri finanssiteknologiayritys, joka ottaa digitaaliset valuutat käyttöön maksuissa ja siirroissa.

PayPalin stablecoinin nimi on PayPal USD. Sen vakuutena ovat Yhdysvaltain dollarin talletukset ja lyhytaikaiset Yhdysvaltain valtionlainat ja sen laskee liikkeeseen Paxos Trust Co. Uusi stablecoin tulee vähitellen PayPalin asiakkaiden saataville Yhdysvalloissa.

PayPal USD:n arvo on ankkuroitu yksi yhteen dollariin, ja vaiheittainen käyttöönotto yhdysvaltalaisille PayPal-käyttäjille on jo näköpiirissä.

Käyttäjät voivat lunastaa PayPal USD:n dollareiksi milloin tahansa ja vaihtaa sen myös muihin kryptovaluuttoihin PayPalin alustalla. Kolikko integroidaan pian PayPalin laajalti käytettyyn sovellukseen, Venmoon, jolloin käyttäjät voivat siirtää token-omistuksiaan PayPalin ja Venmon lompakoiden välillä. Lisäksi PYUSD voidaan siirtää yhteensopiviin kolmannen osapuolen lompakoihin PayPalin ekosysteemin ulkopuolella.

Yhtiön toimitusjohtaja Dan Schulman korostaa tarvetta vakaalle digitaaliselle valuutalle, joka voidaan integroida saumattomasti perinteisiin fiat-valuuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin.

”Siirtyminen kohti digitaalisia valuuttoja edellyttää vakaata välinettä, joka on sekä aidosti digitaalinen että helposti yhdistettävissä fiat-valuuttaan, kuten Yhdysvaltain dollariin”, Schulman kertoo.

Stablecoinien eli vakaiden kryptovaluuttojen perusajatuksena on sitoa kryptovaluutan arvo toiseen omaisuusluokkaan, kuten dollariin. Perusajatus on vastaava kuin mitä kultakantaan sidotuilla fiat-valuutoilla. Stablecoin edellyttää, että sen lanseeraajalla on riittävät reservit fiat-rahaa, joilla se voi lunastaa stablecoinit.

Useimmiten vakaat kryptovaluutat on sidottu fiat-rahaan, mutta kryptovaluuttoja on sidottu myös arvometalleihin, kuten kultaan ja hopeaan.

Vaikka stablecoineja on ollut olemassa jo vuosia, ne eivät ole vielä päässeet menestyksekkäästi valtavirran kuluttajamaksujen ekosysteemiin. Yksi ongelma on ollut luotettavien stablecoinien tarjoajien puute.

Reutersin mukaan jättiyhtiöiden aiemmat yritykset lanseerata stablecoineja ovat kohdanneet finanssivalvojien ja poliittisten päättäjien kiivasta vastustusta. Esimerkiksi Metan vuonna 2019 tekemät suunnitelmat vakaan kolikon, Libran, lanseeraamiseksi kariutuivat, kun sääntelyviranomaiset pelkäsivät, että se voisi horjuttaa maailmanlaajuista rahoitusvakautta.

Useat suuret taloudet Britanniasta Euroopan unioniin ovat sittemmin laatineet sääntöjä vakaiden kolikoiden hallitsemiseksi. EU:n säännöt tulevat voimaan kesäkuussa 2024.

Viime kuussa myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen rahoituspalvelukomitea edisti lakiehdotusta, jonka tarkoituksena on luoda stablecoineja koskeva liittovaltion sääntelykehys. Siinä keskitytään vakiokolikoiden liikkeeseenlaskijoiden rekisteröinti- ja hyväksymisprosessia koskeviin sääntöihin, Reuters kertoo.

Argus Research Corp:n analyytikko Stephen Biggar kertoo Reutersille, että PayPalin brändinimi tekee stablecoinin lanseerauksesta merkittävän, mutta yhtiö on yhdistetty kryptoihin aiemminkin, joten se ei ole yllätys.

Kommentoi
Ylös
>