Kasvuosakkeet

Bittiumille tärkeä uniapnealaitteen jälleenmyyntisopimus – osake jyrkässä nousussa

Bittium on solminut jälleenmyyntisopimuksen amerikkaisyhtiön kanssa. Uutinen otettiin markkinoilla ilolla vastaan.

Bittium osakekurssi sijoittaminen

Oululainen pörssiyhtiö, terveysteknologian sekä viestintä- ja liitettävyyden ratkaisuja tarjoava Bittium kertoi torstaina, että se on aloittanut yhteistyön amerikkalaisen Resmed-yhtiön kanssa. Yhteistyö koskee edistyksellisen uniapnean testauksen ja analysoinnin kokonaisratkaisun tarjoamista sairaaloille ja hoitokeskuksille.

Bittiumin tytäryhtiö Bittium Biosignals Oy ja Resmed ovat allekirjoittaneet jakelijasopimuksen, joka antaa Resmedille Bittium Respiro -uniapnean testauksen ja analysoinnin kokonaisratkaisun jälleenmyyntioikeuden. Sopimus koskee Bittium Respiro -mittalaitetta ja sen lisävarusteita sekä Bittium Respiro Analyst -analyysiohjelmistoa ja palvelualustaa.

Uutinen kelpasi sijoittajille, sillä Bittium oli torstain kovin nousija Helsingin pörssissä, kun osake pomppasi 18,9 prosenttia poikkeuksellisen suurella vaihdolla.

Sopimus ei sisällä yksinoikeutta ja se kattaa ratkaisun jälleenmyyntioikeuden Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Sveitsissä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.

ResMed on johtava pilvipohjaisten lääkinnällisten laitteiden tarjoaja, jonka ratkaisut muuttavat uniapneaa, keuhkoahtaumatautia ja muita kroonisia hengityselinsairauksia sairastavien hoitoa. Uniapnean hoitoon Resmed tarjoaa pilvipohjaisia CPAP-laitteita ja tarvikkeita sekä digitaalisia terveydenhoidon ratkaisuja, joiden tarkoituksena on parantaa huipputeknologian ja kattavan tuen avulla hengityselinsairauksista ja niihin liittyvistä kroonisista sairauksista kärsivien potilaiden hyvinvointia.

Respiron ratkaisun hyödyt

Uniapnea on yleinen unisairaus, joka jää usein diagnosoimatta ja voi hoitamattomana johtaa moniin terveysongelmiin. Tutkimusten mukaan maailmassa on yli 936 miljoonaa obstruktiivista uniapneaa sairastavaa ihmistä. 

Uniapnea on perinteisesti diagnosoitu yöpolygrafiamittauksella, joka vaatii yön viettämisen unilaboratoriossa tehden tutkimuksesta potilaalle epämukavan ja kalliin. Bittium Respiro keskittyy kotona tehtävään yöpolygrafiamittaukseen. Ratkaisu tallentaa ja analysoi tyypillisiä unenaikaisia hengityshäiriöitä hyödyntäen tekoälyä analysointityön tehostamiseksi.

Bittium Respiro esianalysoi kotirekisteröinnistä saadun mittaustiedon ja muuntaa sen visuaalisesti informatiiviseen muotoon. Tämä helpottaa ja nopeuttaa hoitohenkilökunnan työtä jatkoanalyysin ja diagnoosin tekemisessä.

Bittium Respiro sai CE-hyväksynnän Euroopan unionin lääkinnällisten laitteiden asetuksen Medical Devices Regulationin (MDR) mukaisesti joulukuussa 2022 ja on yksi Euroopan ensimmäisistä uniapnean testauslaitteista, joka on saanut tämän sertifikaatin. MDR-asetus sisältää vaatimuksia lääkinnällisten laitteiden valmistajille, maahantuojille, jakelijoille ja valtuutetuille edustajille koskien laitteiden vaatimuksenmukaisuutta, laiteturvallisuutta ja laitteiden jäljitettävyyttä.

”ResMed on edelläkävijä, joka tarjoaa innovatiivisia lääkinnällisiä laitteita ja ratkaisuja hengityselinterveyden ja -hyvinvoinnin parantamiseksi,” sanoo Antti Näykki, Bittiumin Medical Technologies -liiketoimintayksikön johtaja.

Näykin mukaan Bittium Respiro on huippuluokan ratkaisu kotona tehtävään uniapnean testaukseen ja analysointiin tarjoten käyttäjäystävällisen ja mukavan vaihtoehdon perinteisille laboratoriossa tehtäville tutkimuksille.

”Viimeaikaiset kliiniset tutkimukset ovat tuottaneet erittäin positiivista palautetta ratkaisun teknisille ominaisuuksille, analyysin laadulle ja helppokäyttöisyydelle”, hän jatkaa.

”Bittiumin teknologia mahdollistaa taloudellisen lähestymistavan uniapnean diagnostiikkaan. CE-hyväksytty Bittium Respiro tarjoaa meille sijainnista riippumattoman ratkaisun uniapnean seulomiseen ja diagnosointiin Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Sveitsissä, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Bittium Respiro on arvokas lisäys tuotevalikoimaamme ja se parantaa ja täydentää nykyistä uniapnean hoitoratkaisujen valikoimaamme,” toteaa Andrew Huxter, ResMedin Pohjois-Euroopan johtaja.

Analyytikko: tärkeä jälleenmyyntisopimus

Inderesin analyytikko ja osakestrategi Juha Kinnunen arvioi, että yhteistyö on alussa kohtuullisen suppea, mutta tuo onnistuessaan Bittiumille valtavasti myyntivoimaa ja antaa Respiro -kokonaisratkaisulle merkittävän referenssin.

Kinnusen mukaan ResMed toimii globaalisti ja omaa myyntivoimaa sekä -kanavia, joita Bittiumilla pienenä toimijana ei ole. ResMedin mainekin on Bittiumin kannalta positiivista

”Samalla toimialan jättiläisen hyväksyntä on näkemyksemme mukaan Respirolle tietynlainen laatuleima, mikä kertoo ratkaisun laadusta ja kilpailukyvystä”, analyytikko toteaa.

Uniapnean hoitoon liittyvät markkinat ovat Inderesin käsityksen mukaan suunnilleen samaa luokkaa kuin Bittiumin ylivoimaisesti tärkeimmän Bittium Faros -tuoteperheen, johon kuuluvat EKG-mittalaitteet ja ohjelmistot.

”Faros-tuoteperheen voimakkaan kasvun mahdollisti aikoinaan Preventice -yhteistyö (nykyään osa Boston Scientific -konsernia) ja teoriassa ResMed -yhteistyö voi tarjota ainakin lähtölaukauksen uniapnean puolella”, Kinnunen pohtii.

Analyytikon mukaan yhteistyön hyödyt riippuvat paljolti siitä, millaiset kannustimet ResMedillä on Bittium Respiron myynnin edistämään ja millaisella prioriteetilla he siihen suhtautuvat.

Yhteistyö amerikkalaisyrityksen kanssa on tervetullut jo senkin vuoksi, että Bittium on joutunut kamppailemaan viime aikoina heikkenevän tuloskehityksen kanssa.

Syyskuun puolessa välissä yhtiö antoi tulosvaroituksen, kun se alensi vuoden 2023 taloudellista ohjaustaan. Yhtiö arvioi vuoden 2023 liikevaihdon olevan samalla tasolla tai alempi kuin edellisvuonna, jolloin se oli 82,5 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiö odottaa liiketuloksen olevan alempi kuin edellisvuonna, jolloin se oli 0,3 miljoonaa euroa.

Keskeinen syy liikevaihdon ja liiketuloksen laskulle on kuluvan vuoden aikana ennakoitua hitaammin ja pienemmällä volyymillä toteutuvat taktisten kommunikaatiotuotteiden ja tietoturvallisten ratkaisujen toimitusmäärät Defense & Security -liiketoimintayksikössä. 

Kommentoi
Ylös
>