Asunnot ja kiinteistöt

Vanhojen omakotitalojen hinnat jatkavat syöksyä suurimmissa kaupungeissa

Vanhojen omakotitalojen hinnat kulkevat eri suuntaan kuin uusien hinnat.

asuntojen hinnat asunnot

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 9,6 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja 2,7 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Hintojen lasku jatkui jyrkkänä isoimmissa kaupungeissa. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden takaisesta erityisesti yli 100 000 asukkaan kunnissa sekä Etelä-Suomessa. Hinnat laskivat vähiten 60 000–100 000 asukkaan kunnissa.

Yli 100 000 asukkaan kunnissa hinnat laskivat 13,1 prosenttia heinä-syyskuussa vuotta aiempaan verrattuna. Hieman pienemmissä 60 000 – 100 000 asukkaan kunnissa lasku oli huomattavasti vähäisempää, 3,8 prosenttia.

Omakotitalotonttien hinnat laskivat koko maassa yli 10 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Uusien omakotitalojen hinnat nousivat 1,5 prosenttia viime vuodesta, mutta ne laskivat 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin heinä-syyskuussa 2023 noin 22 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin yli 100 000 asukkaan kunnissa 38 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Omakotitalojen tonttikauppoja tehtiin 33 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Suomelle pitäisi antaa Oscar palkinto asuntokuplien rakentamisesta, mahtava ammataito!

    Länsimaissa annetaan yrityksille lainaa, Suomessa yrittäjä pyytää 30k lainaa kasvattaakseen yritystä, ei tipu. Mutta persaukinen saa Suomessa 300k heti asunnon ostoon.

  • Ylös
    >